Home » Hoe kun je de anaerobe drempel verhogen als hardloper
Training

Hoe kun je de anaerobe drempel verhogen als hardloper

anaerobe drempel verhogen

Als hardloper wil je altijd beter en sneller worden. Een belangrijke manier om dit te bereiken, is door je anaerobe drempel te verhogen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het gaat eigenlijk over hoe lang je kunt hardlopen voordat je benen moe worden van de verzuring.

Wanneer je traint om je anaerobe drempel te verhogen, kun je langer en sneller lopen zonder dat verzuring een probleem wordt. Dit artikel helpt je te begrijpen wat de anaerobe drempel is en hoe je deze kunt verhogen.

We kijken ook naar testen om jouw drempel te vinden en naar trainingen die jouw loopprestaties verbeteren. Door slim te trainen, met de focus op jouw anaerobe drempel, word je een snellere hardloper.

Ontdek hoe het verhogen van je drempel jou ook kan helpen om sneller te herstellen en minder stress te voelen. Laten we beginnen!

Samenvatting

 • Train om je anaerobe drempel te verhogen met intervaltraining, heuveltraining en tempo runs. Dit helpt je lichaam wennen aan hogere inspanningen.
 • Een hogere anaerobe drempel betekent dat je langer op een hoger tempo kunt hardlopen zonder snel moe te worden. Dit verbetert je loopprestaties en uithoudingsvermogen.
 • Door regelmatig gerichte trainingen te doen, kun je de verzuring op hoge tempo’s verminderen en sneller herstellen na intensieve trainingen.
 • Gebruik een lactaat(drempel)test of een veldtest om je huidige anaerobe drempel te bepalen. Zo kun je jouw training aanpassen om de drempel te verhogen.
 • Een hogere anaerobe drempel helpt ook bij het verminderen van stress tijdens het hardlopen, wat leidt tot een betere mentale gezondheid en vermogen om stressvolle situaties aan te kunnen.

Wat is de anaerobe drempel?

De anaërobe drempel is het punt waarop je lichaam meer melkzuur produceert dan het kan verwijderen tijdens inspanning, waardoor vermoeidheid optreedt. Dit kan leiden tot spiervermoeidheid en een gevoel van verzuring in de spieren.

Uitleg over de lactaatdrempel

Je lichaam produceert melkzuur tijdens het hardlopen, vooral bij hoge inspanningen. Op een bepaald punt kan je lichaam het melkzuur niet snel genoeg afvoeren. Dit punt noemen we de lactaatdrempel.

Als je deze drempel bereikt, beginnen je spieren te verzuren en voel je vermoeidheid. Jouw prestaties kunnen dan snel minder worden.

Om langer en sneller te kunnen lopen zonder te verzuren, is het belangrijk om je lactaatdrempel te verhogen. Dit doe je door trainingen die specifiek gericht zijn op het uitstellen van verzuring.

Intervaltraining en heuveltraining zijn voorbeelden van zulke trainingen die helpen jouw drempel te verhogen. Hierdoor verbeter je niet alleen je loopprestaties maar ook je uithoudingsvermogen.

Verzuring

Verzuring treedt op wanneer je spieren melkzuur produceren tijdens intensieve inspanning. Een hoge mate van verzuring kan leiden tot vermoeidheid en spierpijn. Het is belangrijk om je anaërobe drempel te verhogen om verzuring te verminderen en je prestaties te verbeteren.

Door gerichte trainingen kun je jouw lichaam helpen efficiënter om te gaan met melkzuur, waardoor je uithoudingsvermogen toeneemt en je minder snel vermoeid raakt tijdens het hardlopen.

Het is essentieel om te begrijpen hoe verzuring optreedt en welke impact het heeft op je prestaties als hardloper. Effectieve trainingen kunnen helpen om de verzuring te verminderen, waardoor je langer op hoge tempo’s kunt blijven hardlopen en sneller herstelt na intensieve inspanningen.

Dit zal niet alleen je fysieke conditie verbeteren, maar ook zorgen voor een betere algehele loopervaring.

Bepalen van je anaerobe drempel

 • Je kunt je anaërobe drempel bepalen met een lactaat(drempel)test.
 • Een veldtest kan ook helpen om je anaërobe drempel te bepalen.

Lactaat (drempel) test

De lactaat(drempel)test is een methode om je anaërobe drempel te bepalen.

Het testen van je lactaatdrempel geeft inzicht in het punt waarop melkzuur zich ophoopt in je bloed tijdens intense trainingen.

Tijdens de test verhoog je geleidelijk de intensiteit van je training, terwijl er regelmatig bloed wordt afgenomen om het lactaatniveau te meten.

De resultaten helpen bij het vaststellen van de trainingszones die jouw anaërobe drempel benutten.

Met deze informatie kun je gerichte trainingsprogramma’s opstellen om je anaërobe drempel te verbeteren en je prestaties als hardloper te verhogen.

Conditie/cardio test

Naast de lactaat(drempel)test zijn conditie- en cardio-tests ook belangrijk om je anaerobe drempel te bepalen. Hier zijn enkele manieren om je conditie en cardiovasculaire fitheid te testen:

 1. Coopertest: Ren zo ver mogelijk binnen 12 minuten om je aerobe capaciteit te meten.
 2. Vo2max test: Je loopt op een bepaalde intensiteit terwijl je hartslag wordt gemeten, dit helpt bij het beoordelen van je cardiovasculaire fitheid.

Het uitvoeren van deze tests kan helpen bij het identificeren van gebieden die verbetering behoeven en kan dienen als een referentiepunt voor het trainingsprogramma gericht op het verhogen van de anaerobe drempel.

Veldtest

Het uitvoeren van een veldtest is een praktische manier om je anaerobe drempel te bepalen.

Bij een veldtest loop je op een constant tempo gedurende een bepaalde afstand, zoals 2 tot 3 kilometer.

 • Meet je hartslag tijdens de test om je inspanningsniveau en drempel te beoordelen.
 • Zorg voor goede omstandigheden tijdens de test, zoals vlak terrein en gunstig weer.
 • Noteer je resultaten en gebruik ze als referentiepunt voor toekomstige trainingen.
 • Herhaal de veldtest regelmatig om verbeteringen in je anaerobe drempel bij te houden.

Vergelijk de resultaten met andere methoden om een nauwkeuriger beeld te krijgen van je anaerobe drempel.

Belangrijke informatie voor het bepalen van je drempel

Om je drempel te bepalen, kun je een lactaat(drempel)test doen. Dit geeft inzicht in je melkzuurwaarde tijdens inspanning. Daarnaast is het belangrijk om een conditie/cardio test uit te voeren.

Hiermee krijg je informatie over je aerobe en anaerobe drempel. Een veldtest kan ook helpen bij het bepalen van je drempel door buiten te meten, waardoor je een nauwkeuriger beeld krijgt van je prestaties.

Trainen om je anaerobe drempel te verhogen

Trainen om je anaerobe drempel te verhogen betekent gerichte interval- en krachttraining, waardoor je beter kunt presteren en langer op hogere intensiteit kunt doorlopen. Lees verder voor meer inzichten!

Verschillende soorten trainingen

Om je anaerobe drempel te verhogen, kun je verschillende soorten trainingen uitvoeren:

 1. Intervaltraining: Wissel af tussen hoge intensiteit hardlopen en rustperiodes om je lichaam te laten wennen aan hogere inspanningen.
 2. Heuveltraining: Train op heuvelachtig terrein om kracht en snelheid op te bouwen, wat kan helpen bij het verhogen van je drempel.
 3. Tempo runs: Loop op een constant hoog tempo gedurende een langere tijd om je lichaam te conditioneren voor hogere inspanningen.
 4. Fartlek-training: Varieer tussen verschillende snelheden tijdens het hardlopen, waardoor je zowel aerobe als anaerobe systemen traint.
 5. Snelheidstraining: Werk aan het verbeteren van je vermogen om op maximale snelheid te hardlopen, wat de anaerobe drempel kan verhogen.

Effecten van training

Door regelmatig verschillende soorten trainingen uit te voeren, kun je de effecten op je anaerobe drempel als hardloper maximaliseren. Intervaltraining, heuveltraining en tempo runs zijn enkele voorbeelden van effectieve trainingen die je anaerobe drempel kunnen verhogen.

Deze trainingen helpen bij het verbeteren van je melkzuurdrempel en het vergroten van je uithoudingsvermogen, waardoor je langer op een hoog tempo kunt lopen. Door consequent deze trainingen uit te voeren, kun je de snelheid en prestaties van je hardlooptraining verbeteren.

Het verhogen van je anaerobe drempel door middel van training kan ook leiden tot een sneller herstel na intensieve inspanningen, waardoor je minder snel vermoeid raakt en minder stress ervaart.

Door regelmatig te trainen en je anaërobe drempel te verhogen, kun je ook de verzuring op hoge tempo’s verminderen, wat resulteert in betere prestaties tijdens wedstrijden en trainingen.

Voordelen van een hogere anaerobe drempel

Een hogere anaërobe drempel kan leiden tot verbeterde loopprestaties en uithoudingsvermogen. Meer weten over het verhogen van je anaërobe drempel? Lees verder!

Verbeterde loopprestaties

Een hogere anaerobe drempel leidt tot verbeterde loopprestaties. Dit betekent dat je in staat bent om langer op een hoger tempo te hardlopen zonder vermoeid te raken. Met een verhoogde drempel kun je melkzuur beter verdragen, waardoor je sneller kunt hardlopen zonder verzuring.

Dit resulteert in betere uithoudingsvermogenminder snel vermoeid raken en sneller herstel na intensieve trainingen. Kortom, het verhogen van je anaerobe drempel zal leiden tot aanzienlijke verbeteringen in je hardloopprestaties en zal je helpen om als hardloper sneller te worden.

Beter uithoudingsvermogen

Trainen om je anaerobe drempel te verhogen resulteert in een beter uithoudingsvermogen tijdens het hardlopen. Met een hogere anaerobe drempel kun je een hoger tempo langer volhouden, waardoor je uithoudingsvermogen verbetert.

Daarnaast helpt het bij het verminderen van verzuring, wat bijdraagt aan een betere prestatie en sneller herstel na intensieve trainingen.

Een hogere anaerobe drempel zorgt voor minder snel verzuring op hoge tempo’s en een sneller herstel na intensieve trainingen – essentieel voor het behalen van betere loopprestaties.

Minder snel verzuring op hoge tempo’s

Door het verhogen van je anaërobe drempel kun je minder snel last krijgen van verzuring tijdens hoge tempo’s. Een hogere anaërobe drempel betekent dat je lichaam meer melkzuur kan verwerken voordat vermoeidheid optreedt.

Dit resulteert in het vermogen om op hogere intensiteit te blijven presteren zonder de snelle opbouw van melkzuur die leidt tot verzuring en vermoeidheid. Door gerichte anaërobe training en het verleggen van je lactaatdrempel kun je de verzuring bij hoge tempo’s verminderen, waardoor je langer en efficiënter kunt blijven hardlopen zonder dat je spieren oververmoeid raken.

Het is belangrijk om je trainingsprogramma aan te passen om specifiek te werken aan het verhogen van je anaërobe drempel, zodat je tijdens hoge tempo’s minder last hebt van verzuring en je prestaties verbeteren.

Sneller herstel na intensieve trainingen

Een verhoogde anaërobe drempel kan leiden tot sneller herstel na intensieve trainingen. Dit komt doordat een hogere drempel betekent dat je langer op een hoger tempo kunt hardlopen voordat vermoeidheid en verzuring optreden.

Hierdoor helpt het verhogen van je anaërobe drempel je spieren om efficiënter te werken, waardoor je na zware inspanningen sneller kunt herstellen. Dit is cruciaal voor hardlopers die regelmatig intensieve trainingen ondergaan en snel weer klaar willen zijn voor de volgende uitdaging.

Met een hogere drempel kunnen hardlopers beter omgaan met de fysieke stress die gepaard gaat met intensieve trainingen, wat resulteert in een sneller herstelproces en minder kans op blessures.

Vermindering van stress

Om de anaerobe drempel te verhogen heeft het ook voordelen voor de vermindering van stress. Wanneer je anaerobe drempel stijgt, helpt dit bij het verminderen van de fysieke stress tijdens intensieve trainingen.

Met een hogere anaerobe drempel kun je efficiënter en langer op hoge intensiteit trainen, wat kan helpen om stress in je lichaam te verminderen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een verbeterd mentaal welzijn en het vermogen om stressvolle situaties beter aan te kunnen.

Conclusie

Het verhogen van je anaerobe drempel is cruciaal voor betere hardloopprestaties. Door gerichte trainingen kun je je uithoudingsvermogen verbeteren en sneller herstellen. Anaerobe drempeltraining is essentieel voor het verleggen van je grenzen als hardloper.

Blijf gefocust op het verhogen van je anaerobe drempel om je loopprestaties te optimaliseren.

Veelgestelde vragen

Wat is de anaerobe drempel voor hardlopers?

De anaerobe drempel is het punt waarop je lichaam meer melkzuur aanmaakt dan het kan afbreken, wat belangrijk is voor je prestatie als hardloper.

Hoe kan ik mijn anaerobe drempel verhogen?

Je kunt je anaerobe drempel verhogen door intervaltraining, heuveltraining en specifieke anaërobe trainingsschema’s te volgen die gericht zijn op het verbeteren van je VOmax en aerobe drempel.

Kan fietsen ook helpen om mijn anaerobe drempel te verhogen?

Ja, anaërobe drempel verhogen met fietsen is mogelijk omdat het een effectieve manier is om je uithoudingsvermogen en zuurstofopname te verbeteren zonder veel stress op je gewrichten.

Wat zijn goede ademhalingstechnieken voor hardlopers?

Goede ademhalingstechnieken helpen bij de zuurstofopname en kunnen je prestatie als hardloper verbeteren door efficiënter gebruik te maken van je ademhaling tijdens het lopen.

Hoe bereken ik mijn anaerobe drempel?

De berekening van de anaerobe drempel kan gedaan worden met specifieke tests onder begeleiding van een professional, waarbij gekeken wordt naar je VOmax en hoe snel melkzuur zich ophoopt in je bloed tijdens inspanning.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën