Home » Met een beenlengteverschil hardlopen
Blessures

Met een beenlengteverschil hardlopen

Gevolgen beenlengteverschil hardlopen

Hardlopen is een populaire sport, maar wat als je beenlengteverschil hebt? Wist je dat ongeveer 40% van de Nederlandse hardlopers een verschil in beenlengte heeft en mogelijk met dit probleem te maken kunnen krijgen bij het hardlopen?. In dit artikel ontdek je hoe je ondanks een beenlengteverschil toch veilig kunt blijven hardlopen en blessures kunt voorkomen.

Samenvatting

 • Ongeveer 40% van de Nederlandse hardlopers hebben een beenlengteverschil. Dit verschil kan rug- en heupklachten veroorzaken.
 • Je kunt een beenlengteverschil meten door op blote voeten te staan en de afstand van elk heupbeen tot de grond te vergelijken.
 • Hardlopen met een beenlengteverschil verhoogt het risico op blessures. Goede schoenen en aangepaste loopstijl zijn belangrijk om dit risico te verminderen.
 • Corrigerende inlegzolen of hakverhogingen kunnen helpen om het beenlengteverschil te compenseren tijdens het hardlopen. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn voor het verbeteren van de balans en het looppatroon.
 • Luister naar je lichaam en neem rust bij overmatige pijn of blessures. Regelmatige controle en aanpassing van schoenen en loopstijl zijn essentieel.

Wat is een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil is wanneer het ene been langer is dan het andere, wat kan leiden tot rug- en heupklachten. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals aangeboren afwijkingen, verwondingen of groeistoornissen.

Oorzaken en gevolgen

Verschillende dingen kunnen een beenlengteverschil veroorzaken. Soms groeit het ene been sneller dan het andere tijdens de kindertijd. Ook kunnen blessures of aandoeningen zoals scoliose bijdragen aan dit verschil.

Als je merkt dat je schoenen ongelijk afslijten, kan dit een teken zijn van beenlengteverschil.

Het lopen met een beenlengteverschil kan leiden tot klachten en blessures. Dit komt doordat je lichaam probeert het verschil te compenseren. Hierdoor kun je last krijgen van rugklachten, heuppijn of zelfs scoliose.

Vooral voor hardlopers is het belangrijk om te weten of hun beenlengteverschil voor problemen zorgt tijdens het hardlopen.

Hoe meet je een beenlengteverschil?

 1. Plaats een boek of een ander stevig voorwerp onder het kortere been terwijl je op blote voeten staat.
 2. Ga recht staan tegen een muur met je benen ontspannen naast elkaar en vraag iemand om de hoogte van elk heupbeen te markeren.
 3. Meet vervolgens de afstand van elk heupbeen tot aan de grond en vergelijk de hoogtes nauwkeurig.
 4. Het verschil in lengte kan worden vastgesteld door te kijken naar de gemarkeerde punten op elke heup.
 5. Als het verschil significant is, overweeg dan een professionele diagnose en behandeling om klachten tijdens het hardlopen te minimaliseren.

Hardlopen met een beenlengteverschil

Hardlopen met een beenlengteverschil kan leiden tot verhoogd risico op blessures. Het is belangrijk om speciale aandacht te besteden aan schoeisel en looptechniek.

Risico op blessures

Hardlopen met een beenlengteverschil kan leiden tot blessures aan de knie, enkel en heup. Het oneven gewicht kan extra druk uitoefenen op de gewrichten, spieren en pezen, wat kan resulteren in overbelasting en pijn.

Een beenlengteverschil vergroot het risico op blessures doordat de lichaamshouding tijdens het hardlopen verstoord kan raken. Het is belangrijk om bewust te zijn van dit risico en preventieve maatregelen te nemen om blessures te voorkomen, zoals aandacht voor de juiste schoenen en looppatronen.

Met een beenlengteverschil is het van belang om aandacht te besteden aan de juiste lichaamshouding tijdens het hardlopen om blessures te minimaliseren. Beenlengteverschil kan de balans van het lichaam verstoren wat extra druk en spanning op bepaalde gewrichten kan leggen, wat tot blessures kan leiden.

Tips voor het lopen met een beenlengteverschil

 • Draag goede hardloopschoenen die de impact absorberen en zorgen voor stabiliteit.
 • Zorg voor een gelijkmatige ondergrond om ongelijke belasting te voorkomen.
 • Pas je loopstijl aan om het beenlengteverschil te compenseren, zonder het te accentueren.
 • Voer regelmatig spierversterkende oefeningen uit om de stabiliteit van het bekken te verbeteren.
 • Luister naar je lichaam en neem rust bij overmatige pijn of blessures.

Behandeling van een beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan worden behandeld met corrigerende inlegzolen. Fysiotherapie kan ook helpen bij het verlichten van klachten en het verbeteren van de balans en looppatroon.

Corrigerende maatregelen

Corrigerende maatregelen voor een beenlengteverschil kunnen bestaan uit het gebruik van speciale inlegzolen of hakverhogingen in de hardloopschoenen. Deze maatregelen helpen om het verschil in beenlengte te compenseren en kunnen de kans op blessures verminderen tijdens het hardlopen.

Daarnaast kan het dragen van aangepaste schoenen met verschillende hoogtes zorgen voor een betere balans en stabiliteit tijdens het sporten, waardoor klachten als gevolg van het beenlengteverschil verminderd kunnen worden.

Fysiotherapie kan ook worden gebruikt als corrigerende maatregel om het beenlengteverschil aan te pakken.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen bij het behandelen van blessures veroorzaakt door een beenlengteverschil. Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen en technieken aanbieden om de spieren te versterken en de balans te verbeteren.

Deze aanpak kan bijdragen aan het verminderen van klachten en het voorkomen van verdere blessures tijdens het hardlopen. Bezoek regelmatig een fysiotherapeut om een gepersonaliseerd behandelplan te krijgen dat past bij jouw specifieke situatie en hardloop activiteiten.

Conclusie: Is een beenlengteverschil abnormaal?

Een beenlengteverschil kan het hardlopen beïnvloeden en blessures veroorzaken. Hardlopen is acceptabel als het verschil minimaal is en geen klachten veroorzaakt. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlandse hardlopers kunnen een beenlengteverschil hebben.

Het is belangrijk om te bepalen of het verschil klachten veroorzaakt tijdens het hardlopen. Beenlengteverschil kan bij onvoldoende maatregelen leiden tot een scheefstand van je beken of scoliose.

Veelgestelde vragen

Wat is een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil betekent dat het ene been korter is dan het andere. Dit kan leiden tot klachten zoals rugpijn, heuppijn en blessures tijdens het lopen of hardlopen.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Beenlengteverschil kan komen door verschillende oorzaken, zoals aangeboren afwijkingen, een ongeluk, of na een operatie. Het is belangrijk om de oorzaak te kennen voor de juiste behandeling.

Kun je hardlopen met een beenlengteverschil?

Ja, je kunt nog steeds hardlopen met een beenlengteverschil. Het is wel belangrijk om eerst advies te krijgen over de juiste schoenen, zooltjes of andere therapieën om klachten te voorkomen.

Welke behandelingen zijn er voor beenlengteverschil?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals podotherapie, fysiotherapie, speciale schoenen of zooltjes. Ook zijn er specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het corrigeren van het verschil.

Hoe kan ik blessures voorkomen bij hardlopen met een beenlengteverschil?

Om blessures te voorkomen, is het belangrijk om goede revalidatie te volgen, de juiste schoenen te dragen en eventueel aangepaste zooltjes te gebruiken. Ook kan professionele begeleiding van een fysiotherapeut of podotherapeut helpen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën