Home » Hoe kun je blaren voorkomen bij het hardlopen
Blessures

Hoe kun je blaren voorkomen bij het hardlopen

Blaren voorkomen met hardlopen door goed inlopen hardloopschoenen

Als hardloper weet ik hoe frustrerend het is om je run te moeten onderbreken door een pijnlijke blaar. Het lijkt wel alsof die kleine huidirritaties uit het niets verschijnen, maar in werkelijkheid zijn ze vaak het gevolg van wrijving tussen onze sokken, schoenen en de huid van onze voeten.

Met mijn jarenlange ervaring met veel kilometers op de teller kan ik je vertellen dat het voorkomen van blaren net zo belangrijk is als de juiste looptechniek.

Het goede nieuws is dat er eenvoudige stappen zijn die je kunt nemen om je voeten blaarvrij te houden tijdens je trainingen en wedstrijden. Bijvoorbeeld, wist je dat door het dragen van synthetische sokken, die vocht afvoeren, je al een groot risico op blaarvorming vermindert? Dit is slechts één van de vele tips die ik zal delen om jouw loopervaring comfortabeler te maken.

Lees verder en ontdek hoe je blaren geen kans geeft!

Hoe ontstaan blaren?

Wanneer je hardloopt, kan wrijving tussen je huid en je sokken of schoenen blaren veroorzaken. Dit kan worden verergerd door vocht of onjuiste pasvorm van schoeisel. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze blaren ontstaan, zodat je maatregelen kunt nemen om ze te voorkomen.

Wrijving tijdens het hardlopen

Bij het hardlopen schuurt mijn voet vaak in mijn hardloopschoen. Dit komt doordat mijn voeten gewoon bewegen en in combinatie met het zweten kan dit wel eens problemen opleveren. Door de wrijving kun je blaren krijgen, vooral als je net nieuwe hardloopschoenen hebt die nog niet goed zijn ingelopen.

Ik probeer mijn hardloopschoenen altijd goed in te lopen voor ik lange stukken ga hardlopen. Sterker nog, ik doe tijdens mijn dagelijkste activiteiten altijd mijn nieuwe hardloopschoenen aan om mijn voeten alvast te laten wennen.

Maar ook op deze manier kunnen de hardloopschoenen zich aanpassen naar mijn veten. Wanneer je merkt dat er ergens wrijving is dan plaats ik meestal preventief een pleister op die plek. Uiteindelijk helpt dit om blaren te voorkomen.

Wanneer je veel zweet kan het ook erger maken. Als mijn voeten veel zweten, glijden ze meer in mijn schoenen. Daardoor is er meer kans op blaren. Ik kies daarom ook altijd hardloopsokken die zweet goed wegvoeren, zoals synthetische sokken.

Hoe voorkom je blaren?

Kies de juiste sokken, loop met een gladde huid, let op de pasvorm van je schoenen en gebruik anti-wrijvingsproducten. Lees verder voor meer tips over het voorkomen van blaren tijdens het hardlopen.

Kies de juiste sokken

Kies voor synthetische sokken die vocht afvoeren en wrijving verminderen. Dit kan helpen om blaren te voorkomen tijdens het hardlopen. Zorg ervoor dat de sokken goed passen en geen irritatie veroorzaken.

Synthetische materialen zoals polyester of nylon zijn vaak goede keuzes omdat ze helpen om de voeten droog te houden en wrijving te verminderen. Deze sokken kunnen de kans op blaren aanzienlijk verminderen, vooral bij langere afstanden of intensievere trainingen.

Loop met een gladde huid

Het is belangrijk om een gladde huid te hebben tijdens het hardlopen, omdat wrijving kan leiden tot blaren op je voeten. Ik zorg ervoor dat ik mijn voeten goed verzorg door regelmatig een vochtinbrengende crème te gebruiken.

Ook verminder ik de kans op wrijving door het dragen van geschikte sokken en goed ingelopen schoenen. Synthetische sokken kunnen helpen bij het transporteren van vocht en het verminderen van wrijving, waardoor blaren worden voorkomen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg ik ervoor dat ik comfortabel en zonder blaren kan blijven hardlopen.

Let op de pasvorm van je hardloopschoenen

Bij het hardlopen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de pasvorm van je hardloopschoenen. Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en niet te strak zitten, vooral rond de tenen en hiel.

Dit kan wrijving verminderen en helpt bij het voorkomen van blaren. Daarnaast is het essentieel om nieuwe hardloopschoenen in te lopen voordat je er lange afstanden mee rent. Dit kan helpen om ongemak en wrijving te voorkomen, wat op zijn beurt blaren kan voorkomen.

Gebruik anti-wrijvingsproducten

Om blaren te voorkomen bij het hardlopen, gebruik ik anti-wrijvingsproducten. Deze producten verminderen de wrijving op mijn voeten en voorkomen zo de vorming van blaren. Het is belangrijk om anti-wrijvingsproducten als talk of een speciale crème te gebruiken, omdat wrijving een van de belangrijkste oorzaken van blaren is.

Door het aanbrengen van anti-wrijvingsproducten op gevoelige plekken zoals hielen en tenen, kan ik de kans op blaren aanzienlijk verminderen. Daarnaast helpen deze producten ook bij het verminderen van irritatie en ongemak tijdens het hardlopen.

Hoe behandel je blaren?

Bij het behandelen van blaren is het belangrijk om ze niet open te prikken of af te scheuren, omdat dit het genezingsproces kan vertragen. Kleine en grote blaren moeten op verschillende manieren worden behandeld, en het is ook belangrijk om de oorzaak van de blaren te achterhalen.

Niet prikken of afscheuren

Wanneer je blaren hebt, is het belangrijk om ze niet open te prikken of eraf te scheuren. Dit kan infecties veroorzaken en het genezingsproces vertragen. Het is beter om de blaar te beschermen met een speciale pleister of verband.

REVVI Hydrocolloide Blarenpleister 2x3stuks

4,95  Op voorraad
Runningdirect.nl
Laats gewijzigd op: 22 mei 2024 15:46

Zorg ervoor dat de pleister of het verband de hele blaar bedekt en voorkomt dat er wrijving ontstaat. Hierdoor kan de blaar genezen en kun je snel weer comfortabel hardlopen.

Als ik blaren heb, zorg ik ervoor dat ik ze niet open prik of eraf scheur. Ik bedek ze met een pleister of verband, zodat ze beschermd zijn tijdens het genezingsproces. Op deze manier voorkom ik verdere irritatie en kan ik zo snel mogelijk weer terug naar mijn hardlooproutine.

Behandel grote en kleine blaren op verschillende manieren

Grote blaren moeten voorzichtig worden behandeld. Het is beter om ze niet door te prikken omdat dit het risico op infectie vergroot. Bedek grote blaren met een verband of pleister om ze te beschermen.

Kleine blaren kunnen worden afgedekt met een speciale blarenpleister. Dit beschermt de huid en voorkomt verdere wrijving. Vergeet niet om de oorzaak van de blaren te vinden, zodat je verdere irritatie kunt voorkomen.

Zoek de oorzaak van de blaren

Ik moet de oorzaak van mijn blaren vinden. Misschien komt het door wrijving tijdens het hardlopen. Goede voetverzorging is ook belangrijk. Het kan zijn dat mijn sokken niet goed vocht transporteren.

Of misschien zijn mijn hardloopschoenen niet de juiste pasvorm. Ik moet ook opletten of mijn voeten te bezweet zijn tijdens het hardlopen. Het vinden van de oorzaak kan me helpen om blaren te voorkomen.

Conclusie

Tot slot is het voorkomen van blaren tijdens het hardlopen essentieel. Door de juiste sokken en goed passende hardloopschoenen t kun je het risico op blaren aanzienlijk verkleinen.

Je voeten verzorgen en anti-wrijvingproducten is een eenvoudige maar effectieve manier om blaren tijdens het hardlopen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik blaren voorkomen als ik ga hardlopen?

Je kunt blaren voorkomen door smeermiddelen te gebruiken om wrijving te verminderen, goed passende sportkleding te dragen, en door zorg voor je voeten tijdens het hardlopen.

Wat is een goede manier om frictie te verlagen bij het hardlopen?

Om frictie te verlagen kun je speciale sokken dragen die geen extra wrijving geven en schoenen kiezen die goed passen. Ook kun je smeermiddelen op je voeten smeren.

Zijn er speciale producten die helpen bij preventie van blaren bij het hardlopen?

Ja, er zijn speciale blisterpleisters en huidbeschermende producten die je voeten beschermen en helpen pijnlijke blaren te voorkomen.

Wat moet ik doen als ik toch een blaar krijg na het hardlopen?

Als je een blaar hebt, is de behandeling belangrijk. Gebruik een schone naald om de blaar voorzichtig door te prikken en druk de vloeistof eruit. Daarna dek je het af met een schone pleister of blisterpleister.

Kan mijn trainingsschema invloed hebben op het krijgen van blaren?

Ja, als je te snel opbouwt met hardlopen of traint voor iets zoals een triatlon zonder goede voorbereiding, kan dit voor meer wrijving zorgen en zo blaren veroorzaken. Bouw langzaam op en zorg voor goede uitrusting om dit te voorkomen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën