Home » Hoe om te gaan met een blessure aan het bovenbeen
Blessures

Hoe om te gaan met een blessure aan het bovenbeen

blessure bovenbeen

Blessures zijn een risico, vooral aan het bovenbeen. Wist u dat een hamstringblessure een van de meest voorkomende klachten is bij hardlopers? Dit artikel biedt handvatten voor een snelle herkenning en effectieve aanpak van bovenbeenblessures.

Ontdek hoe je weer op de been komt!

Samenvatting

 1. Veelvoorkomende hardloopblessures aan het bovenbeen zijn achillespeesblessure, lopersknie, shin splints, enkelblessure en kniepeesklachten. Rust nemen, ijsbehandeling en fysiotherapie zijn belangrijk bij de behandeling en herstel van deze blessures.
 2. Herken de symptomen van bovenbeenblessures, zoals pijn in de heup, bil of voorkant van het bovenbeen, spierkrampen, zwelling of verminderde kracht bij het strekken van de heup of knie. Zoek professionele medische hulp indien nodig voor passende behandeling.
 3. Zelfzorg omvat rust, ijsbehandeling, compressie en elevatie van het geblesseerde been. Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen worden gebruikt. Als zelfzorg niet effectief is, kan Shockwave therapie nuttig zijn bij het verminderen van pijn en het versnellen van genezing.
 4. Om blessures aan het bovenbeen te voorkomen: neem voldoende rust tussen trainingen om overbelasting te voorkomen, voer een goede warming-up en cooling-down uit, gebruik de juiste uitrusting en bouw de trainingsintensiteit geleidelijk op. Let altijd op lichaamssignalen en neem de benodigde rust voor herstel.

Veelvoorkomende hardloopblessures

– Achillespeesblessure, lopersknie, shin splints, enkelblessure, en kniepeesklachten zijn veelvoorkomende blessures bij hardlopers.

Achillespeesblessure

Een achillespeesblessure is een veel voorkomend probleem bij hardlopers. Deze blessure kan ontstaan door overbelasting van de pees die loopt van je kuitspieren naar je hielbeen. Je merkt het vaak aan pijn achter op je enkel, vooral bij het afzetten of bij het landen op je voet na een sprong.

Het kan stijf aanvoelen als je opstaat of begint met lopen.

Rust nemen is belangrijk bij een achillespeesblessure. Zo krijgt de pees tijd om te herstellen. IJs leggen op de pijnlijke plek kan helpen tegen zwelling en pijn. Ook kunnen oefeningen die een fysiotherapeut je geeft, je helpen om sneller beter te worden.

Als het nodig is, kan die ook shockwave therapie voorstellen. Dat is een speciale behandeling die de genezing kan versnellen. Draag goede schoenen en zorg dat je niet te snel meer gaat lopen dan je aankunt, om deze blessure te voorkomen.

Lopersknie

Een lopersknie, ook bekend als Tractus Illiotibialis Syndroom, kan optreden als de pees aan de buitenkant van je bovenbeen overbelast raakt. Dit kan pijn en irritatie veroorzaken aan de buitenzijde van de knie tijdens het hardlopen.

Symptomen zijn onder meer pijn aan de buitenkant van de knie, gevoeligheid en zwelling. De blessure kan worden veroorzaakt door overmatige training, verkeerde looptechniek of onvoldoende spierkracht.

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, regelmatig te stretchen en de trainingsintensiteit geleidelijk op te bouwen om deze blessure te voorkomen. Massages en fysiotherapie kunnen ook helpen bij het herstel.

Shin splints

Shin splints, ook bekend als spitspijn, veroorzaken pijn langs de binnenkant of voorkant van het onderbeen. Het komt vaak voor bij hardlopers en wordt veroorzaakt door overbelasting van de scheenbeenspieren.

Symptomen zijn onder andere pijn, zwelling en gevoeligheid langs de binnenzijde van het scheenbeen.

Om shin splints te voorkomen, is het belangrijk om geleidelijk aan de trainingsintensiteit op te bouwen, geschikt schoeisel te dragen en voldoende rust te nemen. Daarnaast kan het doen van rekoefeningen voor de beenspieren helpen om deze blessure te voorkomen.

Enkelblessure

Een enkelblessure kan optreden tijdens het hardlopen en leiden tot pijn en ongemak. Het kan worden veroorzaakt door overbelasting, verstuikingen of verzwakking van de spieren rond de enkel.

Symptomen zijn onder meer pijn, zwelling en moeite met bewegen. Zorg voor voldoende rust, ijsbehandeling en het gebruik van compressieverband om te helpen bij het herstel. Versterk ook de enkel door middel van oefeningen zoals balanceren op één been, om de spieren te versterken en herhaling van blessures te voorkomen.

Let goed op je lichaamssignalen en raadpleeg een professional als de klachten aanhouden.

Kniepeesklachten

Kniepeesklachten kunnen optreden als gevolg van overbelasting tijdens het hardlopen. Deze pijn bevindt zich net onder de knie, waar de pees zich verbindt met het scheenbeen. Het kan resulteren in zwelling, stijfheid en een zeurende pijn die erger wordt bij activiteit.

Rust nemen, ijs aanbrengen en milde rek- en versterkingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en het herstel.

Professionele behandelingen zoals shockwave therapie kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van kniepeesklachten. Daarnaast is het belangrijk om te letten op trainingsintensiteit en de juiste schoenen te dragen om toekomstige blessures te voorkomen.

Blessures aan het bovenbeen

– De bovenbeenspieren bestaan uit de quadriceps aan de voorkant en de hamstrings aan de achterkant, die veel stress ervaren tijdens het hardlopen.

Anatomie van de bovenbeenspieren

De bovenbeenspieren zijn belangrijk bij het hardlopen. De quadriceps aan de voorkant van het bovenbeen helpen bij het strekken van de knie. De hamstrings aan de achterkant van het bovenbeen buigen de knie en strekken de heup.

De adductoren aan de binnenkant van het bovenbeen brengen het been naar binnen. De tractus iliotibialis aan de buitenkant van het bovenbeen helpt bij het stabiliseren van de heup. Het is cruciaal om deze spieren goed te begrijpen om blessures te voorkomen.

Symptomen

Blessures aan het bovenbeen kunnen diverse symptomen veroorzaken, waaronder:

 1. Pijn in de heup, bil of voorkant van het bovenbeen
 2. Spierkrampen of stijfheid in het bovenbeen
 3. Zwelling of gevoeligheid van de spieren
 4. Moeite met bewegen of buigen van het been
 5. Verminderde kracht bij het strekken van de heup of knie
 6. Pijn bij het lopen, rennen of traplopen

Behandeling van blessures aan het bovenbeen

– Zelfzorg omvat rust, ijsbehandeling, compressie en elevatie van het geblesseerde been.

– Professionele behandelingen zoals Shockwave therapie kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van pijn en het versnellen van het genezingsproces.

Zelfzorg

 • Rust: Neem voldoende rust om het bovenbeen te laten herstellen.
 • IJs: Breng ijs aan op het pijnlijke gebied om zwelling en pijn te verminderen.
 • Compressie: Gebruik een compressieverband om de spieren te ondersteunen en de bloedstroom te verbeteren.
 • Verhoogde beenligging: Leg het been hoger om de bloedcirculatie te bevorderen en zwelling te verminderen.
 • Pijnstillers: Gebruik over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Professionele behandelingen zoals Shockwave therapie

Als zelfzorg niet effectief is, kan professionele behandeling nodig zijn, zoals Shockwave therapie. Dit is een niet-invasieve behandeling waarbij geluidsgolven gericht worden op de pijnlijke plek.

Deze golven stimuleren het herstelproces en verminderen pijn. Shockwave therapie kan nuttig zijn bij blessures aan het bovenbeen zoals Tractus Illiotibialis blessure en Quadriceps blessure.

Het kan helpen om spierpijn te verminderen en de revalidatie te ondersteunen, waardoor je sneller terug kunt keren naar je hardlooproutine.

Preventie van blessures aan het bovenbeen

Neem voldoende rust tussen trainingen om overbelasting van het bovenbeen te voorkomen. Zorg ook voor een goede warming-up en cooling-down en bouw de trainingsintensiteit geleidelijk op.

Luister altijd naar je lichaam en gebruik de juiste uitrusting om blessures te voorkomen.

Voldoende rust nemen

Om blessures aan jouw bovenbeen te voorkomen en te genezen, is voldoende rust nemen cruciaal. Als je pijn of overbelasting in je heup, bil, of bovenbeen voelt, dan moet je je lichaam tijd geven om te herstellen.

Neem dus tussen je hardloopsessies door de nodige rust. Het is belangrijk om de signalen van je lichaam serieus te nemen en niet te overhaasten met hervatten van je training. Zo geef je jouw spieren en pezen de kans om te herstellen en verminder je het risico op verdere blessures.

Goede warming-up en cooling-down

Een goede warming-up helpt om je bovenbeenspieren voor te bereiden op de training. Begin met wat lichte cardio om je spieren warm te maken. Daarna doe je dynamische rekoefeningen voor je bovenbenen, zoals knieheffen en hakken-billen.

Tijdens de cooling-down verminder je geleidelijk de intensiteit van je training om je hartslag te laten dalen. Doe wat statische rekoefeningen voor je bovenbenen, zoals de hurkzit en de hamstring stretch, om je spieren te helpen ontspannen en herstellen na het hardlopen.

Gebruik van de juiste uitrusting

Kies goede hardloopschoenen die bij jou passen en zorg dat ze niet versleten zijn. Draag kleding die je spieren ondersteunt en niet schuurt. Zorg voor een goede sportbeha voor de dames en draag sokken die vocht afvoeren om blaren te voorkomen.

Overweeg ook het gebruik van compressiekleding om je spieren warm te houden en de bloedcirculatie te verbeteren.

Vermijd het dragen van oude of versleten schoenen, want die kunnen bijdragen aan blessures. Kies kleding die je lichaam ondersteunt en comfortabel zit tijdens het hardlopen. Een goede sportbeha is essentieel voor dames om borstondersteuning te bieden.

Opbouwen van trainingsintensiteit

Bij het opbouwen van trainingsintensiteit is het belangrijk om geleidelijk te verhogen. Begin met kortere afstanden en langzamer tempo. Luister naar je lichaam en let op signalen zoals pijn of vermoeidheid.

Vergeet niet om voldoende rustdagen in te plannen om je spieren de tijd te geven om te herstellen.

Kies voor een trainingsschema dat past bij jouw niveau en doelen. Een goede balans tussen inspanning en rust zal helpen bij het voorkomen van overbelasting aan het bovenbeen en andere blessures.

Luisteren naar je lichaam.

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je pijn voelt in je bovenbeen of andere delen van je lichaam tijdens het hardlopen, stop dan en neem rust. Negeer de signalen van je lichaam niet, omdat dit kan leiden tot ernstigere blessures.

Rust nemen en naar je lichaam luisteren helpt bij het voorkomen van overbelasting en blessures zoals pijn in de heup, bil, of bovenbeen. Als je spierpijn voelt na het hardlopen, is dat een signaal om het rustiger aan te doen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik overbelasting van mijn bovenbeen voorkomen?

Voorkom overbelasting door niet te veel te hardlopen, goed op te warmen en spierversterkende oefeningen te doen voor je binnenkant bovenbeen.

Wat kan ik doen tegen pijn aan de voorkant van mijn bovenbeen na het hardlopen?

Als je pijn aan de voorkant van je bovenbeen hebt, kan dat komen door je quadriceps. Neem rust, doe rekoefeningen en laat eventueel een fysiotherapeut ernaar kijken.

Is spierkramp in mijn bovenbeen iets ernstigs na het hardlopen?

Spierkrampen kunnen komen door inspanning of een hardloopblessure aan je voet die invloed heeft op hoe je loopt. Drink genoeg water en neem genoeg mineralen in. Als het blijft, ga dan naar een dokter.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën