Home » Scheenbeen blessure door hardlopen behandelen
Blessures

Scheenbeen blessure door hardlopen behandelen

Scheenbeen blessure behandelen

Heb je last van pijn in je scheenbeen na het hardlopen? Scheenbeenklachten, zoals shin splints, zijn een bekend fenomeen onder hardlopers. In dit artikel ontdek je effectieve behandelingen en tips om die vervelende pijn aan te pakken.

Lees snel verder en zet de eerste stap naar herstel!

Samenvatting

 • Voor effectieve behandeling van blessures aan het scheenbeen is het raadzaam om professioneel advies in te winnen, en rust nemen, het verminderen van trainingsbelasting en het vermijden van harde oppervlakken kunnen de pijn verminderen.
 • Behandelingen zoals shockwave therapie en fysiotherapie kunnen effectief zijn bij het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel bij blessures aan het scheenbeen.
 • Het dragen van goede hardloopschoenen en het toepassen van juiste trainingstechnieken zijn essentieel voor het voorkomen van scheenbeenklachten tijdens het hardlopen.

Wat zijn scheenbeenklachten en hoe ontstaan ze?

Scheenbeenklachten kunnen ontstaan door overbelasting tijdens het hardlopen. Dit kan leiden tot shin splints of lage scheenbeenklachten, die pijn aan de voorkant van het scheenbeen veroorzaken.

Shin splints

Shin splints zijn pijnlijke klachten aan de binnenkant van het scheenbeen. Dit gebeurt vaak bij mensen die hardlopen of voetballen. De pijn komt door te veel druk op het scheenbeen en de spieren eromheen.

Lopers krijgen dit vaak als ze te snel of te veel trainen, of als ze op harde grond lopen.

Om van shin splints af te komen, is het slim om rust te nemen. Dit helpt het scheenbeen om beter te worden. Je kunt ook oefeningen doen om de spieren sterker te maken. Als je rent, probeer dan op zachtere grond te lopen, zoals gras.

Draag goede schoenen die passen bij hoe je loopt en train niet te hard. Dit kan allemaal helpen om pijn aan het scheenbeen tijdens het hardlopen minder te maken.

Lage scheenbeenklachten

Lage scheenbeenklachten komen vaak voor bij hardlopers en kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren aan de voorkant van het onderbeen. Rust nemen is belangrijk om de blessure te laten genezen, vooral wanneer de klachten net beginnen.

Vermijd harde oppervlakken en kunststofbanen om de pijn te verminderen, en overweeg ook het verminderen van trainingsbelasting. Daarnaast kunnen spierversterkende oefeningen en oefentherapie helpen bij het verlichten van lage scheenbeenklachten door de spieren rond het scheenbeen te versterken.

Het vermijden van herhalende bewegingen, zoals hardlopen, kan ook tijdelijk helpen om wrijving rond de pezen langs het scheenbeen te voorkomen. Lage scheenbeenklachten kunnen worden behandeld met fysiotherapie en bewegingstherapie om de spieren te versterken en de blessure te genezen.

Voorkomen van scheenbeenklachten

Draag goede hardloopschoenen die de juiste ondersteuning bieden en zorg voor een zachte ondergrond om op te rennen. Leer ook de juiste trainingstechnieken om overbelasting te voorkomen.

Goede hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen zijn cruciaal om blessures aan het scheenbeen te voorkomen. Zorg ervoor dat je schoenen de juiste demping en ondersteuning bieden, vooral rond de hiel en boog van de voet.

Kies schoenen die specifiek zijn ontworpen voor hardlopen om de impact op je scheenbenen te verminderen en let op tekenen van slijtage, want oude schoenen kunnen leiden tot overbelastingblessures.

Zachte ondergrond

Hardlopers moeten letten op de ondergrond waar ze rennen. Ren op een zachte ondergrond, zoals gras of bosgrond, om de impact op je scheenbenen te verminderen. Harde oppervlakken kunnen de pijn aan het scheenbeen verergeren, terwijl rennen op zachte paden kan helpen om de druk te verminderen.

Door te kiezen voor een zachte ondergrond kun je het risico op blessures aan het scheenbeen verminderen en comfortabeler hardlopen.

Kies voor zachtere ondergronden zoals grasvelden of bospaden om de impact op je scheenbenen te verminderen. Harde oppervlakken kunnen de pijn aan het scheenbeen verergeren, maar rennen op zachtere paden kan juist helpen om de druk te verminderen.

Juiste trainingstechnieken

Juiste trainingstechnieken zijn belangrijk om blessures aan het scheenbeen te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Vermijd plotselinge toename in trainingsintensiteit om overbelasting te voorkomen.
 2. Zorg voor een goede warming-up en cooling-down om de spieren voor te bereiden en te herstellen.
 3. Luister naar je lichaam en neem rust bij de eerste tekenen van pijn aan het scheenbeen.
 4. Werk aan een geleidelijke opbouw van kracht en conditie om de belasting op het scheenbeen te minimaliseren.
 5. Vergeet niet om voldoende rustdagen in je trainingsschema op te nemen, zodat het scheenbeen kan herstellen en versterken.

Behandeling van scheenbeenklachten

 • Shockwave therapie kan effectief zijn bij het verminderen van pijn en het stimuleren van herstel.
 • Fysiotherapie gericht op het versterken van de spieren rondom het scheenbeen kan helpen bij het verbeteren van de klachten.
 • Compressiesokken kunnen de bloedcirculatie verbeteren.

Shockwave therapie

Shockwave therapie kan effectief zijn bij de behandeling van blessures aan het scheenbeen, zoals shin splints en mediaal tibiaal stress syndroom. Bij deze behandeling wordt gebruikgemaakt van schokgolven om het genezingsproces te bevorderen en de pijn te verminderen.

Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van de bloedcirculatie, waardoor het herstel versnelt. Deze therapie kan een waardevolle aanvulling zijn op rust, fysiotherapie en andere behandelingen om hardlopers te helpen sneller terug te keren naar hun favoriete bezigheid.

Hardlopers die last hebben van blessures aan het scheenbeen kunnen baat hebben bij deze therapie om hun herstel te versnellen en weer pijnvrij te kunnen lopen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor scheenbeenklachten. Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen aanbevelen om de spieren rond het scheenbeen te versterken en te stabiliseren.

Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van genezing. Daarnaast kan de fysiotherapeut speciale massagetechnieken gebruiken om de doorbloeding te verbeteren en ontstekingen te verminderen, wat kan bijdragen aan sneller herstel.

Het is belangrijk om te onthouden dat fysiotherapie op maat gemaakt kan worden voor jouw specifieke blessure en behoeften. Een fysiotherapeut kan je begeleiden bij het opbouwen van kracht en flexibiliteit, en je adviseren over hoe je verder kunt gaan met hardlopen terwijl je herstelt.

Compressie sokken

Wanneer je de klachten van een scheenbeenvlies ontsteking snel wilt verminderen is het dragen van compressiesokken een uitstekende oplossing. Door een verbeterde bloedcirculatie zullen de klachten sneller zijn opgelost. Ook is het dragen van deze wondersokken preventief tegen een scheenbeen blessure.

Conclusie: vraag professioneel advies voor effectieve behandelingen

Voor een effectieve behandeling van scheenbeenklachten, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen. Rust nemen, het verminderen van trainingsbelasting en het mijden van harde oppervlakken kunnen helpen om pijn aan het scheenbeen te verminderen.

Naast rust nemen kunnen behandelingen zoals shockwave therapie en fysiotherapie effectief zijn. Het dragen van goede hardloopschoenen en het toepassen van juiste trainingstechnieken zijn ook essentieel voor het voorkomen van scheenbeenklachten.

Veelgestelde vragen

Wat is een effectieve behandeling tegen een blessure van je scheenbeen?

Een effectieve behandeling voor een blessure aan je scheenbeen door hardlopen zijn rust nemen, ijs aanbrengen op de pijnlijke plaats, en revalidatieoefeningen doen. Het is belangrijk om de beenvliesontsteking niet erger te maken.

Hoe kan ik overbelastingsblessures bij het hardlopen voorkomen?

Om een overbelastingsblessure bij het hardlopen te voorkomen, zorg je voor de juiste hardlooptraining en draag je geschikte hardloopschoenen. Ook moet je naar je lichaam luisteren en rust nemen als je pijn voelt.

Wat moet je doen als je pijn aan de buitenkant van je scheenbeen hebt door het hardlopen?

Als je pijn hebt aan de buitenkant van je scheenbeen, stop dan met hardlopen en gebruik ijs om de zwelling te verminderen. Overleg met een dokter of fysiotherapeut voor een behandelplan op maat.

Wat zijn de do’s en don’ts bij scheenbeenklachten tijdens het hardlopen?

Bij scheenbeenklachten tijdens het hardlopen, moet je rustig aan doen (do’s) en niet doorgaan met pijn (don’ts). Goede opwarming en passende schoenen helpen. Als de klachten blijven, zoek dan hulp van een expert.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën