Home » De top 10 meest voorkomende hardloopblessures
Blessures

De top 10 meest voorkomende hardloopblessures

hardloopblessures

Hardlopen is heerlijk, maar soms ook een pijnlijke ervaring door blessures. Wist je dat bijna elke hardloper wel eens te maken krijgt met een sportblessure? In deze blogpost bespreken we de top 10 meest voorkomende blessures en geven we je tips om ze te voorkomen en te behandelen.

Ontdek hoe jij blessurevrij kunt blijven en lees snel verder!

Samenvatting

 • Achillespeesblessure, lopersknie, shin splint, enkelblessure, kniepeesklachten, hamstringblessure, hielspoor, zweepslag, jumpers knee en liesblessure zijn enkele van de meest voorkomende hardloopblessures.
 • Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn het dragen van goede hardloopschoenen, het langzaam opbouwen van trainingsintensiteit en het werken aan een goede looptechniek.
 • Rust nemen, het toepassen van ijs en het gebruik van compressiekleding zijn belangrijk bij het herstelproces na een blessure om verdere schade te voorkomen.
 • Bij aanhoudende of ernstige pijn is het verstandig om professioneel medisch advies in te winnen om de blessure effectief te behandelen en verdere schade te voorkomen.

Top 10 meest voorkomende hardloopblessures

– Achillespeesblessure, lopersknie, shin splint, enkelblessure, kniepeesklachten, hamstringblessure, hielspoor, zweepslag, jumpers knee en lopersknie zijn enkele van de meest voorkomende hardloopblessures.

Hamstringblessure

Een hamstringblessure is een veelvoorkomende blessure aan het bovenbeen bij hardlopers. Het kan optreden als gevolg van overbelasting of het niet opwarmen van de spieren vóór het hardlopen. Het kan leiden tot pijn in de achterkant van het bovenbeen, zwelling en moeite met lopen.

Het is belangrijk om de oorzaken van deze blessure aan te pakken, zoals het verbeteren van de looptechniek en het geleidelijk opbouwen van de hardloopafstand. Goede warming-up en rekoefeningen voor de training kunnen ook helpen om het risico op een hamstringblessure te verminderen.

Als je een hamstringblessure hebt, is rust nemen en het toepassen van ijs belangrijk om het herstel te bevorderen.

Achillespeesblessure

Hardlopers krijgen vaak last van hun achillespees. Dit is de sterke pees die je kuit met je hiel verbindt. Door te veel hardlopen of verkeerd te trainen kan deze pees overbelast raken.

Mensen die veel en hard lopen en ook oudere sporters kunnen hierdoor pijn in hun hiel voelen. De pijn komt meestal langzaam op en wordt erger als je niks doet.

Om deze blessure te helpen, moet je soms rust nemen. Ook oefeningen om je pezen sterker te maken zijn belangrijk. Als je goed naar je lichaam luistert en niet te snel weer begint, kun je erger voorkomen.

Soms helpt een fysiotherapeut of dokter je om sneller beter te worden. Als de pijn blijft of heel erg is, is het slim om naar een specialist te gaan.

Lopersknie

Een lopersknie is een veelvoorkomende knieblessure bij hardlopers. Het veroorzaakt pijn aan de buitenkant van de knie. Dit kan een stekende of zeurende pijn zijn. Preventie en rust zijn belangrijk voor herstel.

Overbelasting, verkeerde houding of te intensief trainen kunnen deze blessure veroorzaken. Het is essentieel om de juiste techniek en voldoende rust te nemen om een lopersknie te voorkomen.

Bij langdurige of ernstige pijn is het verstandig om professioneel medisch advies in te winnen om verdere schade te voorkomen.

Shin splint

Een shin splint, of scheenbeenvliesontsteking, is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers. Het wordt gekenmerkt door pijn langs de binnenkant van het scheenbeen. Deze blessure treedt vaak op als gevolg van overbelasting of veranderingen in trainingsintensiteit.

Het is belangrijk om rust te nemen en specifieke oefeningen te doen om de spieren rond het scheenbeen te versterken. Door ook aandacht te besteden aan de juiste schoenen en loopondergrond, kunnen hardlopers de kans op shin splints verminderen en sneller herstellen van deze blessure.

Tijdige behandeling en preventie zijn essentieel om shin splints te voorkomen of te verlichten. Het is belangrijk om de oorzaken van deze blessure aan te pakken, aandacht te besteden aan spierversterking en techniek, en indien nodig professioneel medisch advies in te winnen.

Enkelblessure

Een enkelblessure is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers. Het kan optreden als gevolg van verzwikking, overbelasting of ongelijke ondergrond. Symptomen zijn zwelling, pijn en moeite met lopen.

Het is belangrijk om rust te nemen, de enkel te koelen en te ondersteunen. Let op je schoeisel en ondergrond om de kans op een enkelblessure te verminderen. Met voldoende rust en juiste behandeling kan je snel weer op de been zijn.

Kniepeesklachten

Kniepeesklachten komen vaak voor bij hardlopers en kunnen leiden tot pijn en ongemak rond de knie. Het kan een teken zijn van overbelasting of verkeerde houding tijdens het hardlopen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan rust en herstel, evenals het voorkomen van verdere blessures door de juiste techniek en trainingsschema’s te gebruiken. In ernstige gevallen is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen om de blessure effectief te behandelen en verdere schade te voorkomen.

Liesblessure

Een liesblessure kan ontstaan wanneer een hardoper een overmatige belasting heeft gehad of een verkeerde lichaamshouding heeft aangenomen. Het herstel kan enkele weken tot maanden duren. Er kunnen soms zelfs een zwelling of blauwe plekken ontstaan en een goed herstel is noodzakelijk.

Hielspoor

Hielspoor is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers, waarbij er sprake is van pijn onder de hiel. Deze pijn kan vooral optreden in de ochtend bij de eerste stappen of na een lange periode van rust.

De blessure wordt veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat onder de voet en kan leiden tot ontsteking en pijnklachten tijdens het hardlopen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en tijdig rust te nemen om verdere schade te voorkomen.

Wie last heeft van hielspoor kan baat hebben bij rekoefeningen voor de kuitspieren en peesplaat, aangepast schoeisel en steunzolen om de pijn te verminderen. Ook is het belangrijk om de trainingsintensiteit aan te passen en gedoseerd te blijven bewegen.

Zweepslag

Bij het hardlopen kunnen weleens blessures optreden, en een van de meest voorkomende is zweepslag. Het is eigenlijk een scheur in een spier, meestal in de kuit. Dit kan plotselinge pijn en spanning veroorzaken, vaak vergezeld van een knappend geluid.

Het is belangrijk om de spier rust te gunnen, ijs toe te passen, te kompresseren en de voet omhoog te houden om het herstel te bevorderen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent met stretching totdat de spier volledig genezen is om verdere schade te voorkomen.

Jumpers knee

Een veel voorkomende blessure onder hardlopers is de jumpers knee, met pijn net onder de knie. Te veel springen of abrupte bewegingen kunnen deze blessure veroorzaken. Het is belangrijk om rust te nemen, ijs te gebruiken en oefeningen te doen die de spieren rond de knie versterken om te herstellen van een jumpers knee blessure.

Voorkomen en behandelen van hardloopblessures

Neem voldoende rust en herstel na het hardlopen om blessures te voorkomen. Lees verder voor meer tips en advies over het voorkomen en behandelen van hardloopblessures.

Tips voor het voorkomen van blessures

 • Draag goede hardloopschoenen die passen bij jouw voettype en loopstijl om blessures te voorkomen.
 • Zorg voor een goede warming-up en cooling-down voor en na het hardlopen om spieren op te warmen en af te koelen.
 • Bouw langzaam de intensiteit en afstand van je trainingen op om overbelasting te voorkomen.
 • Versterk je spieren met krachttraining om je lichaam beter bestand te maken tegen de belasting van het hardlopen.
 • Luister naar je lichaam en neem voldoende rustdagen om spieren en pezen te laten herstellen.
 • Werk aan een goede looptechniek, waaronder een juiste houding en paslengte, om blessures te verminderen.
 • Varieer je trainingsroutine met andere sporten of activiteiten om overbelasting van specifieke spiergroepen te voorkomen.

Rust en herstel

Na een blessure is rust en herstel belangrijk. Dit kan helpen om verdere schade te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Hier zijn enkele belangrijke tips voor rust en herstel na hardloopblessures:

 • Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen door rust te nemen en de activiteit die de blessure heeft veroorzaakt, te verminderen of tijdelijk stop te zetten.
 • Luister naar je lichaam en hervat de training pas wanneer de pijn is verminderd en je volledige bewegingsbereik is teruggekeerd.
 • Gebruik ijskompressen om zwelling en pijn te verminderen, gedurende 15-20 minuten meerdere keren per dag.
 • Overweeg fysiotherapie om het herstelproces te versnellen en de juiste technieken aan te leren om verdere blessures te voorkomen.
 • Gebruik compressiekleding of – verband om de spieren en pezen extra ondersteuning te bieden tijdens het herstelproces.
 • Doe specifieke rekoefeningen om flexibiliteit in spieren en pezen te verbeteren, maar vermijd overbelasting van het geblesseerde gebied.
 • Neem voldoende rust tussen trainingssessies door afwisseling van intensieve training met lichtere oefeningen of complete rustdagen.
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen die bijdragen aan spierherstel, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Wanneer naar een specialist?

Bij aanhoudende pijn of plotselinge ernstige pijn die niet verdwijnt na rust, is het raadzaam om direct een specialist te raadplegen. Achillespeesklachten, lopersknie en andere hardloopblessures vereisen medische aandacht als de pijn aanhoudt en je dagelijkse activiteiten belemmert.

Ernstige kniepijn, langdurige rugklachten of herhaalde blessures moeten serieus worden genomen en door een deskundige worden onderzocht om verdere schade te voorkomen. Voortdurende pijn in pezen, gewrichten of spieren kan duiden op een ernstiger probleem dat een juiste diagnose en behandeling vereist.

Als je hardnekkige klachten ervaart, aarzel dan niet om een professionele mening te vragen om de oorzaak van de blessure vast te stellen en een passend behandelplan op te stellen. Specialisten kunnen helpen bij het identificeren van diepere oorzaken van blessures en op maat gemaakte herstelprogramma’s bieden, zodat je zo snel mogelijk weer veilig en met plezier kunt hardlopen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende hardloopblessures?

De meest voorkomende hardloopblessures zijn spierpijn, verrekkingen, peesontsteking, enkelverzwikkingen, knieklachten, voetblessures, gewrichtspijn en rugpijn.

Hoe kan ik een spierblessure door hardlopen voorkomen?

Je kunt een spierblessure voorkomen door goede blessurepreventie zoals het doen van warming-up oefeningen, rekken en rust nemen als je pijn voelt.

Wat moet ik doen als ik een verstuiking heb tijdens het hardlopen?

Als je een verstuiking krijgt tijdens het hardlopen, stop dan met lopen en leg ijs op de plek. Rust goed uit en als de pijn blijft, ga dan naar een dokter.

Is een enkelverzwikking een veelvoorkomende blessure bij hardlopers?

Ja, enkelverzwikking is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers omdat ze soms op ongelijke ondergronden lopen of zich verstappen.

Kan ik nog steeds hardlopen met knieblessures?

Met lichte knieklachten kun je soms nog steeds hardlopen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en misschien minder hard te lopen of andere oefeningen te doen om je knie niet erger te maken.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën