Home » Materiaal » Hardloopschoenen kopen? Lees eerst ons advies
Materiaal

Hardloopschoenen kopen? Lees eerst ons advies

hardloopschoenen

Hardloopschoenen kopen, maar welke

Het aanschaffen van een paar hardloopschoenen is wellicht wel de belangrijkste opdracht die u heeft uit te voeren voordat u gaat beginnen met hardlopen. Vaak wordt er een verkeerde beslissing genomen voor een goed paar hardloopschoenen. Dit komt vaak doordat u of verkeerd wordt voorgelicht of u te impulsief besluit een paar hardloopschoenen aan te schaffen door model, kleur etc. Vooral beginnend hardlopers vinden het lastig om een paar geschikte hardloopschoenen uit te kiezen. Welnu in dit artikel proberen wij u enigszins te informeren voor een juiste keuze voor geschikte hardloopschoenen waar u nog veel trainingsplezier van kunt hebben.

Kijk eens naar de zool van uw dagelijkse schoenen

Ieder mens heeft zijn eigen natuurlijke manier van lopen. De houding maar nog belangrijker bij de keuze van een paar geschikte hardloopschoenen is wel de afrol van uw voet. Dagelijks doen we dit natuurlijk allemaal met onze dagelijkse schoenen? Welnu pak eens een paar lievelingsschoenen die u al veel gedragen heeft en kijk eens goed naar de onderkant van de zool. U ziet als het goed is een slijtvak ontstaan bij de hak waar u normaliter als eerst op land bij iedere stap. Zijn uw hakken nu aan de linkerzijde of aan de rechterzijde versleten of juist alleen mooi aan de achterkant of in het geheel niet?

Pronatie, Supinatie of Neutraal?

Jawel dit zijn de anatomische benamingen voor de wijze waarop uw voet afrolt tijdens uw loopbeweging. Bij supinatie zal de binnenrand van de voet worden opgetrokken waardoor u dus op de buitenkant van uw hak land en bij pronatie is dit juist het tegenovergestelde u land dan juist aan de binnenkant van uw hak. Een neutrale afrol is geen slijtage aan de buiten of binnenzijde van uw hak maar eerder achter op het midden van uw hak. Deze laatste afrol is perfect en zal zeker in de beginfase niet voor iedereen aanwezig zijn. Houd er rekening mee dat uw afrol zich ontwikkeld en hierdoor u in de beginfase van het hardlopen wel ondersteuning nodig heeft maar op den duur door een betere afrol deze ondersteuning minder noodzakelijk wordt.

Ondersteuning terugvinden in uw schoen

Het is eigenlijk vrij simpel want ondersteuning bij het vanaf de buitenkant van uw schoen afrollen betekend dat de schoen (lees hak) aan de buitenzijde extra ondersteuning moet geven en bij supineren is dit juist aan de binnenkant. Dit alles om uw voet te corrigeren en een natuurlijke en natuurlijke afrol te verkrijgen. Wanneer u nu hardloopschoenen bekijkt kijk dan eens met deze kennis naar uw gewenste hardloopschoen en niet alleen naar de kleur of het design. Het is vrij eenvoudig om deze ondersteuning in een hardloopschoen te herkennen door het gebruik van harde materialen in de hak welke het mogelijk maken deze correctie te corrigeren. U zult dit herkennen door het gebruik van andere kleuren in een patroon van het dempingsmateriaal van de hak. Let wel het is niet altijd zichtbaar dus vraag het gerust na bij de specialist. Sommige systemen zijn erop gericht vanuit de gehele hak te corrigeren ongeacht of u van buiten of binnen afrolt.

Al langer aan het hardlopen?

Als u al langer aan het hardlopen bent pakt u natuurlijk uw dagelijkse trainingsschoenen. Inspecteer deze eens goed en als u met ondersteuning geen overmatige slijtage hebt probeer dan eens een minder ondersteunende of zelfs neutrale hardloopschoen te kopen. Uw voeten worden sterker en door loopscholing leert u zelfs uw afrol te verbeteren. Hierdoor heeft uw voet dus eigenlijk deze extra ondersteuning niet meer nodig. U heeft een perfecte afrol ontwikkeld.

Koop hardloopschoenen nooit te klein

Ja het klinkt vanzelfsprekend maar een halve maat groter kopen dan uw dagelijkse maat is een perfecte stelregel bij aanschaf van een paar hardloopschoenen. In de praktijk is het beste tijdstip om bij een specialist een paar hardloopschoenen aan te schaffen aan het einde van de middag. Waarom uw voeten zijn dan iets opgezwollen wat ook gebeurd tijdens de training. U zult merken dan een halve maat groter de juiste maatvoering zal zijn voor uw nieuwe hardloopschoenen. Bij te kleine hardloopschoenen zult u eerder last krijgen van een afgeknelde voet en een minder goede bloedsdoorstroming. Dit is goed te merken na een kwartiertje hardlopen wanneer uw voet gaat uitzetten en kan zelfs uw natuurlijke loophouding beinvloeden met vervelende blessures als gevolg. Ook een smalle of juist een brede wreef is belangrijk om voorafgaand voor de juiste keuze van een hardloopschoen te bepalen. Er zijn verschillende merken en of modellen die hier juist in gespecialiseerd zijn.

Bepaal de algehele hardheid van uw schoen.

De ideale demping is afhankelijk van uw trainingsondergrond. Ja het klinkt wellicht allemaal wat ingewikkeld maar een hardloopschoen heeft nog meer eigenschappen. De materialen die worden gebruikt bij het fabriceren van een hardloopschoen zijn verschillend en zeker de hard of zachttheid als slijtvastheid en profiel van de zool zijn juist afgestemd op uw ideale trainingsactiviteiten.

Veel hardlopen op een harde ondergrond

Als u veel hardloopt op een harde ondergrond dan heeft u een goede demping nodig in uw schoen. Naast de juiste ondersteuning is juist voor een harde ondergrond het raadzaam om een goed dempende zool te hebben. BOvendien dient de zool extra slijtvast te zijn omdat de slijtage op een hard wegdek het snelst gaat. Welnu demping vindt u terug in de dikte van de zool. Extra slijtvast loopvlak is een extra laag die het eerste de ondergrond raakt en het dempende materiaal beschermd tegen slijtage.

Hardloopschoenen voor in het bos of zachte ondergrond

Voor het hardlopen in het bos heeft u een hardloopschoen nodig die een goede ondersteuning geeft en bovendien meer grip. De hardloopschoen voor in het bos is vaak niet de lichtste maar wel het meest stabiel omdat u in het bos nu eenmaal een instabiele ondergrond heeft. Hardloopschoenen die hier uitermate geschikt voor zijn hebben vaak een iets groffere zool en geven om de enkel vaak iets meer ondersteuning door het gebruik van extra verstevigingen. Let wel u hoeft natuurlijk niet direct als beginnend hardloper twee paar schoenen te kopen, alhoewel dit wel een aanbeveling is, maar beoordeel voor uzelf waar u de meeste kilometers gaat afleggen en stem uw hardloopschoenen hierop af.

Wedstrijdschoenen

Jawel er zijn natuurlijk ook voor de gevorderde harlopers ook wedstrijd hardloopschoenen te koop. Deze schoenen zijn voorzien van extra lichte materialen en worden alleen tijdens een wedstrijd gedragen. Het gaat hier vaak om topatleten die met een dergelijke lichte schoen gewend zijn te dragen en al heel veel trainingskilometers hebben gelopen. Vaak trainen deze atleten ook met spikes op een atletiekbaan en zijn gewend met het lopen op een hardere ondergrond met minder dempende schoenen. Laat u niet als gemiddelde sporter verleiden deze hardloopschoenen aan te schaffen want u zult dit snel bezuren door blessures.

Kan ik elke sportsok gebruiken?

Eigenlijk raad ik u aan om een paar goede hardloopsokken te gebruiken. Het liefst naadloos en niet te dik. U ontwikkeld aardig wat vocht en een goed zweet doorlatende sok met zogenaamde open vezels is een echte aanrader.

Extra inlegzooltjes gebruiken

Persoonlijk zijn wij hier geen voorstander van. Een hardloopschoen moet vanuit zijn eigen kwaliteit voldoende zijn toegerust op de trainingsarbeid die u hiermee wilt gaan verrichten. Vaak worden een paar extra inlegzooltjes met mooie verhalen over optimale demping verkocht omdat het gewoon aanvullende verkoop is. Als uw inlegzooltjes op zijn dan is het raadzaam deze te vervangen met dezelfde soort die al in je schoen aanwezig was. Als u echt een voetprobleem heeft en orthopedische hulp nodig heeft bij de juiste keuze van uw hardloopschoenen laat u dan vooral adviseren bij een specialistische hardloopzaak.

Onderhoud hardloopschoenen

Jazeker er is onderhoud noodzakelijk aan uw hardloopschoenen. Na iedere training heeft de hardloopschoen enige tijd nodig om zijn optimale demping weer terug te krijgen. Het materiaal in uw zolen moet nl. ook herstellen van uw trainingsarbeid. Zorg ervoor dat als uw hardloopschoenen vies zijn geworden u deze gewoon met water en een borsteltje schoonmaakt. Droog de schoenen nooit bij een verwarming aangezien de lijmlagen hierdoor te zacht gaan worden en u problemen gaat krijgen. Het beste is om de schoenen op een koudere plek te laten drogen zoals bijvoorbeeld de schuur. Zijn de schoenen nat geworden door regen gebruik dan wat kranten die u in de schoen stopt om het vocht te laten opnemen. Heeft u het budget voor een tweede paar hardloopschoenen en heeft u plezier in het hardlopen dan raad ik u aan om dit zeker te doen. U kunt dan uw traingsschoenen afwisselen en op deze manier laten herstellen om de optimale demping toe te passen tijdens uw trainingen. Traint u drie keer in de week dan is dit natuurlijk niet nodig. Voor meer informatie lees dit artikel.

Wanneer zijn mijn hardloopschoenen versleten

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag voor een ieder verschillend. Hoeveel kilometers heeft u gelopen en op welke ondergrond. Hoe is uw afrol en wat is uw gewicht. Dit zijn allemaal factoren die hierbij een rol spelen. Vaak is dit zelf wel redelijk aan te voelen, u zult op een gegeven moment merken dat uw demping vanuit de schoen niet optimaal meer is. U krijgt wellicht lichte irritaties van spieren en of u bent door uw eerste slijtvak aan het geraken. Dit zijn signalen voor vernieuwing. Ik raad u aan dit wel op tijd te constateren en u niet te laten verleiden door een paar inlegzooltjes te gaan gebruiken die voor een stukje tijdelijke demping vanuit uw binnenzool kan geven. Dit zijn tijdelijke hulpmiddeltjes die uiteindelijk resulteren in uitstel voor een nieuwe aankoop maar uiteindelijk grotere problemen voor continuiteit of blessures kunnen veroorzaken.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen