Home » Hoe stem je hardlooptrainingen af op je menstruatiecyclus
Gezondheid

Hoe stem je hardlooptrainingen af op je menstruatiecyclus

menstruatiecyclus bij het hardlopen

Veel hardlopers hebben een vaste routine, maar wist je dat afstemmen op je menstruatiecyclus je training kan transformeren? Als ervaren hardloopcoach weet ik uit eerste hand hoe hormonen invloed kunnen hebben op prestaties.

Het is een feit dat vrouwen door slim te trainen, in lijn met hun cyclus, niet alleen hun resultaten kunnen verbeteren, maar ook ongemakken kunnen verminderen.

De sleutel tot succes ligt in het begrijpen van de unieke behoeften van je lichaam op verschillende momenten van de maand. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op hoe je je hardlooptraining het beste kunt periodiseren aan de hand van je menstruatiecyclus.

Het biedt praktische tips die zowel je gezondheid als je hardloopprestaties ten goede komen. Lees verder en ontdek hoe je die kilometers optimaal kunt benutten!

Samenvatting

 • Het bijhouden van je menstruatiecyclus is cruciaal om je trainingsschema hierop af te stemmen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de hormonale veranderingen en energieniveaus.
 • Luister goed naar je lichaam tijdens je menstruatie en pas de intensiteit van je training aan op basis van hoe je je voelt, om overmatige vermoeidheid te voorkomen.
 • Aanpassingen in trainingsschema’s op basis van de verschillende fases van de menstruatiecyclus kunnen leiden tot verbeterde prestaties, verminderde vermoeidheid en zelfs stimulering van spiergroei.

Invloed van hormonen op prestaties

Hormonen spelen een sleutelrol bij het bepalen van je sportprestaties, zeker als het om hardlopen gaat. Tijdens verschillende fases van je menstruatiecyclus kunnen schommelingen in hormoonspiegels ervoor zorgen dat je je op sommige dagen krachtiger of juist minder energiek voelt.

Oestrogeen en progesteron, de twee hoofdhormonen, hebben invloed op je lichaam: ze kunnen je uithoudingsvermogen, kracht en zelfs herstel beïnvloeden. Trainen afgestemd op de veranderingen in deze hormonen kan helpen om meer uit elke hardloopsessie te halen en zelfs spiergroei te stimuleren.

Aanpassingen van het trainingsschema aan de hormonale patronen kunnen leiden tot verbeterde prestaties en welzijn. Zo kun je bijvoorbeeld in de eerste helft van je cyclus, wanneer oestrogeenniveaus hoger zijn, profiteren van meer spierkracht en minder vermoeidheid.

In de tweede helft, wanneer progesteron domineert, kun je ervaren dat hersteltijden langer zijn en dat je minder energie hebt. Door rekening te houden met deze cyclische veranderingen kun je trainingen plannen die passen bij wat je lichaam op dat moment aankan.

Nu volgt het belang van het bijhouden van je cyclus om dit effectief te doen.

Voordelen van afstemming op cyclus

Het afstemmen van je hardlooptrainingen op je menstruatiecyclus kan verschillende voordelen opleveren. Door rekening te houden met de fases van je cyclus, kun je je trainingen optimaliseren en profiteren van verbeterde prestaties.

Tijdens bepaalde fases van je cyclus kun je bijvoorbeeld meer energie hebben, wat gunstig kan zijn voor het uitvoeren van intensieve trainingen. Daarnaast kan het afstemmen van je training op je cyclus helpen om eventuele ongemakken of vermoeidheid tijdens je menstruatieperiode te verminderen, waardoor sporten plezieriger wordt.

Het is van belang om te begrijpen hoe de verschillende fases van je cyclus invloed kunnen hebben op zowel je mentale als fysieke gesteldheid. Hierdoor kun je je trainingsschema aanpassen om optimaal gebruik te maken van de natuurlijke schommelingen in hormonen en energieniveaus.

Het belang van het bijhouden van je cyclus

Het bijhouden van je cyclus is cruciaal om te begrijpen hoe je lichaam door de verschillende fases heen gaat. Door inzicht te krijgen in de lengte van je cyclus en de timing van je ovulatie, kun je beter plannen wanneer je je trainingen wilt intensiveren of juist rustiger aan wilt doen.

Dit inzicht helpt je ook om te anticiperen op eventuele veranderingen in energieniveaus en humeur, zodat je je workouts effectiever kunt plannen en aanpassen.

Door bewust te zijn van de fases van je cyclus, kun je ook beter inspelen op de impact ervan op je prestaties en herstel. Zo kun je jouw trainingsschema aanpassen om optimaal gebruik te maken van de verschillende hormonale veranderingen die plaatsvinden gedurende de maand.

Dit kan leiden tot een verbetering van je trainingsresultaten en algehele welzijn.

Trainen tijdens je menstruatie

Luister goed naar je lichaam en pas de intensiteit van je training aan op basis van hoe je je voelt tijdens je menstruatie. Hormonale veranderingen kunnen van invloed zijn op je energieniveau en prestaties, dus wees flexibel en geef jezelf de ruimte om rustiger aan te doen indien nodig.

Luisteren naar je lichaam

Tijdens je menstruatie is het essentieel om goed naar je lichaam te luisteren. Het kan zijn dat je je minder energiek voelt, dus als je vermoeidheid ervaart, geef jezelf dan toestemming om een rustigere training te doen.

Het is normaal om wat minder intensief te trainen tijdens deze periode. Luister naar de signalen die je lichaam je geeft en pas je training indien nodig aan om overmatige vermoeidheid te voorkomen.

Het is belangrijk om te beseffen dat je lichaam zowel mentaal als fysiek anders kan reageren tijdens je menstruatie, dus wees niet te streng voor jezelf. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt wanneer dat nodig is en geef toe aan de behoefte van je lichaam om een stapje terug te doen als het dat aangeeft.

Impact van hormonen op training

Door de verschillende hormonale fluctuaties tijdens je menstruatiecyclus, kan de impact van training op je lichaam variëren. Tijdens de eerste helft van je cyclus worden oestrogeen en progesteron geproduceerd, wat kan leiden tot een verbeterde prestatie en herstelvermogen.

In de tweede helft van je cyclus neemt progesteron toe, wat kan resulteren in verminderde energie en mogelijk een verhoogd risico op letsel. Het is belangrijk om deze hormonale veranderingen in gedachten te houden bij het plannen van je trainingen, zodat je optimaal kunt profiteren van je inspanningen.

Overmatige intensieve training tijdens de menstruatie kan extra stress op het lichaam veroorzaken, terwijl mildere activiteiten juist gunstig kunnen zijn. Door rekening te houden met deze hormonale schommelingen en je training hierop af te stemmen, kun je het risico op blessures verminderen en de effectiviteit van je workouts optimaliseren.

Hoe stem je je trainingsschema af op je cyclus?

Bij het afstemmen van je trainingsschema op je cyclus, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende fases van je menstruatiecyclus en de bijbehorende veranderingen in energie, kracht en herstel.

Dit kan helpen om de juiste intensiteit en soort training te kiezen voor elke fase. Ook het aanpassen van je voeding en rustperiodes kan gunstig zijn voor je prestaties.

Fases van de cyclus

 1. Tijdens de menstruatie: Je lichaam is op dat moment bezig met herstel en kan vermoeidheid ervaren. De focus moet liggen op lichte tot matige training, zoals wandelen of yoga, om je lichaam te helpen herstellen.
 2. Na de menstruatie (folliculaire fase): Dit is een goede tijd voor krachttraining en intensievere trainingen, aangezien je energieniveaus toenemen door de stijgende oestrogeen levels.
 3. Rond de eisprong (ovulatiefase): Je hebt nu meer energie en kracht, dus dit is een goed moment voor intense workouts, zoals intervaltraining of sprinten.
 4. Vlak voor de menstruatie (luteale fase): Tijdens deze periode kunnen symptomen van PMS optreden, waardoor je wellicht kiest voor rustigere activiteiten zoals zwemmen of fietsen om stress te verminderen en spierpijn te verlichten.

Na het begrijpen van de verschillende fasen van je cyclus, kun je gerichter trainingskeuzes maken die beter passen bij je energieniveaus en fysieke behoeften.

Passende training voor elke fase

 • Fases van de cyclus lopen uiteen en vereisen verschillende benaderingen voor training.
 • Tijdens de menstruatie kun je beter kiezen voor lichte tot gematigde trainingen, zoals rustig joggen of yoga, om het ongemak te verlichten.
 • In de folliculaire fase is het een goed moment om te focussen op krachttraining en intensievere cardioactiviteiten, omdat je energieniveau hoger is.
 • De ovulatiefase vraagt om high-intensity interval training (HIIT) en tempo-runs, aangezien je op dit moment fysiek op je best bent.
 • Voor de luteale fase zijn activiteiten met langzame duurloop en ontspannende oefeningen ideaal, gezien je hormonale schommelingen.

Veelgestelde vragen

Wat is cycle syncing en hoe gebruik ik het bij mijn hardlooptrainingen?

Cycle syncing is het afstemmen van je hardlooptrainingen op de fase van je menstruatiecyclus. Zo pas je de intensiteit van de training aan op hoe je je voelt tijdens je ongesteldheid.

Hoe beïnvloedt mijn menstruatiecyclus mijn bewegingspatroon tijdens het hardlopen?

Tijdens verschillende fasen van je menstruatiecyclus kan je lichaam anders reageren op fysieke activiteit. Luister goed naar je lichaam en pas de intensiteit van de training aan om comfortabel te blijven lopen.

Moet ik tijdens mijn ongesteldheid anders trainen?

Ja, tijdens ongesteldheid kan je lichaam gevoeliger zijn, waardoor een lichtere training of meer rustdagen helpen om in lijn met je menstruatiecyclus te blijven.

Kan ik tijdens elke fase van de menstruatiecyclus hardlopen?

Ja, je kunt tijdens alle fasen van je menstruatiecyclus hardlopen, maar het is slim om de intensiteit van de training en het bewegingspatroon af te stemmen op hoe je je voelt.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën