Home » Is hardlopen gunstig bij artrose?
Gezondheid

Is hardlopen gunstig bij artrose?

hardlopen bij artrose

Als hardloper met artrose sta je mogelijk voor een dilemma: is het verstandig om door te gaan met joggen of kan dit de gewrichtspijn verergeren? Met jarenlange ervaring als fysiotherapeut heb ik deze vraag uit talloze mondhoeken horen komen.

De complexiteit rond hardlopen en artrose is groot, maar recent onderzoek heeft licht geworpen op de voordelen van beweging voor mensen met deze aandoening.

Artrose, door velen gezien als een onoverkomelijk obstakel voor lopers, hoeft geen einde van je hardloopcarrière te betekenen. Sterker nog, met de juiste aanpak kan hardlopen niet alleen mogelijk zijn, maar ook bevorderlijk voor je gewrichten.

Dit artikel biedt je verrassende inzichten die je perspectief wel eens zouden kunnen veranderen.

Samenvatting

 • Hardlopen kan goed zijn voor mensen met artrose omdat het de spieren rond de knieën sterker maakt en kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Het is belangrijk om zachte ondergronden te kiezen en goede schoenen te dragen tijdens het hardlopen, zodat je de knieën niet te veel belast.
 • Luister altijd goed naar je lichaam en vraag advies aan een specialist als je wilt gaan hardlopen met artrose.

Wat is artrose en hoe ontstaat het?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt, wat kan leiden tot pijn en stijfheid. Dit kan worden veroorzaakt door overmatige belasting, genetische factoren of andere oorzaken.

Kenmerken van artrose

Bij artrose is het kraakbeen in mijn gewrichten dunner en minder glad. Dit maakt bewegen soms pijnlijk. Mijn botten kunnen dan moeilijker langs elkaar glijden en dat geeft een schurend gevoel.

Pijn, stijfheid en soms zwelling zijn tekenen dat ik artrose kan hebben.

De plek waar ik vooral last heb, hangt af van waar de artrose zit. Het kan in mijn knieën zijn, maar ook in mijn heupen, rug of handen. Het is belangrijk dat ik goed naar mijn lichaam luister en niet te veel doe als ik pijn heb.

Verschillende gradaties

Artrose heeft verschillende gradaties. Dit betekent dat de mate van kraakbeenslijtage kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige hardlopers met artrose kunnen mildere symptomen ervaren, terwijl anderen mogelijk meer gevorderde stadia hebben, waarbij het kraakbeen ernstig is beschadigd. Hier zijn enkele belangrijke gradaties om te overwegen:

 1. Mate van pijn: De ernst van pijn kan variëren, waarbij sommige hardlopers mogelijk milde ongemakken ervaren, terwijl anderen voortdurende en ernstige pijn kunnen hebben.
 2. Beperking van beweging: Sommige hardlopers kunnen beperkte bewegingsvrijheid in de gewrichten ervaren, terwijl anderen meer flexibiliteit behouden.
 3. Kraakbeenbeschadiging: Artrose kan leiden tot verschillende niveaus van kraakbeenbeschadiging, wat invloed heeft op de functionaliteit van de gewrichten.
 4. Impact op dagelijks leven: Voor sommige hardlopers kan artrose minimale invloed hebben op hun dagelijks leven, terwijl anderen misschien aanzienlijke moeite ondervinden bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten.
 5. Behandelingsnoodzaak: Afhankelijk van de gradatie kan de behoefte aan medische behandeling variëren, waarbij sommigen baat hebben bij eenvoudige zelfzorgmethoden terwijl anderen intensievere interventies nodig hebben.

Individuele symptomen

Artrose kan verschillende symptomen veroorzaken:

 1. Pijn in de gewrichten, vooral na beweging
 2. Stijfheid en verminderde flexibiliteit van de gewrichten
 3. Zwelling en gevoeligheid rondom de aangetaste gewrichten
 4. Verlies van kracht en spiermassa rondom het aangetaste gewricht
 5. Moeite met bewegen en uitvoeren van dagelijkse activiteiten

De positieve invloed van lichaamsbeweging op artrose

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van pijn en het versterken van de knieën, wat gunstig kan zijn voor mensen met artrose. Hardlopen kan een effectieve vorm van lichaamsbeweging zijn voor het beheren van artroseklachten.

hardlopen wel of niet doen bij artrose

Afname van pijn

Bij artrose kan hardlopen helpen om de pijn te verminderen. Door regelmatig te bewegen, kunnen de spieren rondom de knieën sterker worden, waardoor er minder druk op de gewrichten komt te staan.

Dit kan de pijn verlichten en helpen om beter te kunnen bewegen zonder veel ongemak. Daarnaast kan hardlopen ook bijdragen aan een betere mobiliteit en flexibiliteit van de knieën, wat kan helpen om de pijnklachten te verminderen en een actieve levensstijl te behouden.

Versterking van de knieën

Hardlopen kan helpen om de spieren rondom de knieën te versterken en om dichtere botten op te bouwen. Dit kan op zijn beurt de druk op de gewrichten verminderen, waardoor je minder last kunt hebben van kniepijn.

Zorg ervoor dat je hardlooptraining langzaam opbouwt om overbelasting van de knieën te voorkomen. Als je regelmatig hardloopt, kan dit helpen om de kracht en stabiliteit van je knieën te verbeteren, wat belangrijk is bij kniefysiotherapie.

Het is essentieel om de juiste techniek te gebruiken tijdens het hardlopen en om goede schoenen te dragen om de belasting op je knieën te verminderen. Tevens kan het combineren van hardlopen met andere vormen van lichaamsbeweging, zoals wandelen en bewegingstherapie, helpen bij het versterken van de spieren rondom de knieën en het verminderen van kniefysiotherapie.

Hardlopen en artrose: Mythes en feiten

Hardlopen is vaak ten onrechte beschuldigd als oorzaak van gewrichtslijtage, maar onderzoek heeft aangetoond dat het juiste type hardlopen gunstig kan zijn voor mensen met artrose.

Hier zijn de feiten die je moet weten over hardlopen en artrose.

Hardlopen als oorzaak van slijtage

Bij artrose kunnen de botten over elkaar schuren omdat het kraakbeen beschadigd is. Dit kan gebeuren door overmatig hardlopen. Het overmatige hardlopen kan leiden tot slijtage van het kraakbeen en verergering van de artroseklachten.

Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en advies in te winnen bij een arts of fysiotherapeut voordat je gaat hardlopen met artrose.

Voordelen van hardlopen bij artrose

Hardlopen kan gunstig zijn bij artrose vanwege verschillende redenen, zoals:

 1. Versterking van de spieren die het kniegewricht ondersteunen, waardoor de druk op de gewrichten wordt verminderd.
 2. Opbouwen van dichtere botten, wat kan helpen om gewrichtsproblemen te verminderen.
 3. Vermindering van stijfheid in de gewrichten door regelmatige beweging, wat kan leiden tot minder pijn.
 4. Bevordering van een gezond gewicht, waardoor er minder druk op de aangetaste gewrichten komt te staan.
 5. Verbetering van de algehele conditie en welzijn, wat cruciaal is voor het omgaan met artroseklachten.

Tips voor veilig hardlopen met artrose

 • Luister altijd naar je lichaam en forceer niets.
 • Kies de juiste ondergrond om de impact op je gewrichten te verminderen.

Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam. Het is belangrijk om te letten op signalen zoals pijn of stijfheid tijdens het hardlopen. Als je kniepijn voelt, kan het een teken zijn dat je je gewrichten te veel belast.

Het is verstandig om hier aandacht aan te besteden en mogelijk advies in te winnen bij een specialist voor de juiste aanpak.

Kies de juiste ondergrond

Bij het hardlopen met artrose is het kiezen van de juiste ondergrond essentieel om extra belasting op de gewrichten te voorkomen. Asfalt en beton kunnen schokken absorberen, wat de druk op de knieën kan vergroten.

Het is daarom beter om te kiezen voor zachtere ondergronden zoals bosgrond of gravel. Deze ondergronden bieden meer demping en verminderen de impact op de gewrichten, waardoor het risico op overbelasting wordt verminderd.

Het is belangrijk om de juiste ondergrond te kiezen om de kans op blessures te minimaliseren en comfortabel te blijven hardlopen, zelfs met artroseklachten.

Maak gebruik van de juiste techniek

Bij het hardlopen is de juiste techniek cruciaal om blessures te voorkomen. Een goede loophouding kan de druk op je gewrichten verminderen. Let op een goede lichaamshouding en een gelijkmatige tred.

Zorg ervoor dat je voeten recht naar voren wijzen en land zachtjes op je hele voet, niet alleen op de hielen. Houd je knieën iets gebogen om schokken op te vangen en vermijd overmatig naar binnen of naar buiten rollen van je enkels om onnodige spanning op je gewrichten te voorkomen.

Luister naar je lichaam en pas je techniek indien nodig aan om ongemak te vermijden.

Combineer met andere vormen van lichaamsbeweging

Het is verstandig om hardlopen te combineren met andere vormen van lichaamsbeweging als je artrose hebt. Dit kan helpen om je algehele conditie te verbeteren en de kans op blessures te verminderen.

Naast hardlopen kun je denken aan activiteiten zoals zwemmen, fietsen of yoga. Hierdoor belast je de gewrichten op verschillende manieren, wat kan helpen om de belasting gelijkmatiger te verdelen en overbelasting te voorkomen.

Het afwisselen van verschillende vormen van lichaamsbeweging kan ook zorgen voor meer plezier in je training en het kan helpen om spieren in het hele lichaam te versterken, waardoor je algehele stabiliteit verbetert.

Raadpleeg een specialist voor advies

Als hardloper met artrose is het belangrijk om advies in te winnen bij een specialist voordat je begint met hardlopen of je huidige routine aanpast. Een specialist kan je voorzien van waardevol advies over hoe je veilig en verantwoordelijk kunt blijven hardlopen, rekening houdend met de specifieke conditie van jouw gewrichten en eventuele klachten die je ervaart.

Zij kunnen bijvoorbeeld aanbevelingen doen over de juiste schoenen, de intensiteit van je training, en mogelijke aanvullende oefeningen of therapieën die nuttig kunnen zijn om de impact op je gewrichten te minimaliseren.

Bij artrose is het cruciaal om zorgvuldig te luisteren naar je lichaam en deze te respecteren. Een specialist kan je helpen om signalen van overbelasting of mogelijke schade aan je gewrichten te herkennen.

Conclusie

In conclusie, ondanks de mogelijke risico’s, kan gecontroleerd hardlopen gunstig zijn bij artrose. Door te luisteren naar je lichaam, de juiste techniek te gebruiken en advies in te winnen, kun je veilig blijven hardlopen.

Het versterken van spieren en het verminderen van druk op gewrichten zijn voordelen die hardlopen kan bieden bij knieklachten. Het is belangrijk om deze tips toe te passen om blessures te voorkomen en van de positieve effecten te kunnen profiteren.

Dus blijf in beweging en geniet van de voordelen van hardlopen, zelfs met artrose.

Veelgestelde vragen

Is hardlopen goed voor mensen met artrose?

Ja, hardlopen kan goed zijn voor mensen met artrose, vooral als het deel uitmaakt van een conditietraining. Het is wel belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een expert om sportblessures te voorkomen.

Kan hardlopen helpen bij knieartrose?

Hardlopen kan helpen bij knieartrose omdat het kan zorgen voor pijnverlichting en gewrichtsslijtage kan verminderen. Maar het moet zorgvuldig gebeuren om geen gewrichtsontsteking te krijgen.

Wat moet ik doen als ik rugpijn of heuppijn heb door artrose en wil hardlopen?

Als je rugpijn of heuppijn hebt door artrose, praat dan eerst met een sportgeneeskunde specialist. Zij kunnen een loopanalyse doen en advies geven over hoe je veilig kunt hardlopen.

Is een duurloop geschikt voor mensen met reuma of meniscus problemen?

Mensen met reuma of meniscus problemen moeten voorzichtig zijn met een duurloop. Soms kan het meer schade geven aan je gewrichten. Werk samen met een dokter of fysiotherapeut om te zien wat het beste is.

Welke stappen moet ik nemen bij artrose om veilig te kunnen hardlopen?

Voor een veilige aanpak met hardlopen is het belangrijk om stap voor stap je conditie op te bouwen en goed naar je lichaam te luisteren. Zoek hulp bij een reumatoloog of fysiotherapeut voor het juiste advies.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën