Home » Hardlopen na bevalling: Hoe begin je weer op een veilige manier?
Blessures

Hardlopen na bevalling: Hoe begin je weer op een veilige manier?

Na de bevalling je hardloopschoenen weer aantrekken kan aanvoelen als een enorme uitdaging. Veel vrouwen zijn gretig om weer actief te worden, maar het is cruciaal om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen van de geboorte.

Met jarenlange ervaring in het coachen van nieuwe moeders, weet ik dat veiligheid en een op maat gemaakt plan essentieel zijn bij het hervatten van je hardlooproutine.

Een herstelperiode van 4 tot 6 maanden is vaak verstandig voordat je de loopsport weer oppakt, zo blijkt uit adviezen van gezondheidsexperts. Deze blog neemt je mee door de stappen naar een veilige terugkeer naar hardlopen, met aandacht voor zowel fysieke kracht als mentaal welzijn.

Lees verder en ontdek hoe je dit nieuwe hoofdstuk in je sportieve leven met vertrouwen tegemoet kunt treden.

Wanneer kan je weer beginnen met hardlopen na de bevalling?

Na een vaginale bevalling wordt over het algemeen aangeraden om minimaal 6 weken te wachten voordat je weer begint met hardlopen. Bij een keizersnede is het advies om 8 tot 10 weken te wachten, maar altijd in overleg met je arts.

Het is belangrijk om te wachten tot je lichaam weer sterker is om blessures en klachten te voorkomen.

Algemeen advies: na 6 weken bij een vaginale bevalling

Vaak zeggen dokters dat je zes weken na een vaginale bevalling weer mag beginnen met sporten. Dit is niet hetzelfde als hardlopen. Voor hardlopen moet je lijf sterker zijn. Begin dus eerst met oefeningen om kracht op te bouwen.

Na drie maanden kun je rustig gaan hardlopen. Bouw het langzaam op en let goed op wat je lichaam zegt. Pak het veilig aan en voorkom blessures.

Krachttraining is erg belangrijk na de bevalling. Het maakt je bekkenbodem spieren en je core sterk. Dit helpt als je weer gaat hardlopen. Vraag hulp aan een bekkenfysiotherapeut voor de juiste oefeningen.

Zij weten veel over herstel na bevalling en kunnen je goed advies geven. Zo kun je veilig beginnen met hardlopen na je zwangerschap.

Na 3 maanden kan je het geleidelijk weer opbouwen

Na 3 maanden van de bevalling kan je langzaamaan beginnen met het opbouwen van je hardlooproutine. Voor een veilige start is het belangrijk om eerst je bekkenbodem en core te versterken met krachttraining.

Begin langzaam met intervaltraining om het hardlopen stap voor stap op te bouwen. Let goed op je houding en ademhaling tijdens het hardlopen. Kies bijvoorbeeld voor heuvelachtig terrein of een helling op de loopband om de intensiteit geleidelijk te vergroten.

Herstel is cruciaal na de bevalling, en luisteren naar je lichaam is essentieel bij het hervatten van het hardlopen. Professioneel advies inwinnen voordat je weer begint met hardlopen wordt sterk aangeraden.

Wachten tot je lijf weer sterker is om blessures en klachten te voorkomen

Wacht minstens 12 weken na de bevalling voordat je weer begint met hardlopen. Dit helpt je lichaam om sterker te worden en vermindert het risico op blessures. Het algemene advies is om langzaam te beginnen met sporten en te wachten tot 4-6 maanden na de bevalling voordat je weer gaat hardlopen.

Fietsen kan al snel na de bevalling, maar het is verstandig om te luisteren naar je lichaam en geen overhaaste beslissingen te nemen bij het hervatten van het hardlopen.

Tips voor veilig hardlopen na de bevalling

Versterk je bekkenbodem en core eerst met krachttraining voordat je begint met hardlopen. Begin met intervaltraining om het hardlopen op te bouwen en let op je houding en ademhaling tijdens het hardlopen.

Versterk je bekkenbodem en core eerst met krachttraining

Begin met krachttraining om je bekkenbodem en core te versterken voordat je weer gaat hardlopen. Sterke spieren helpen blessures te voorkomen en ondersteunen je lichaam tijdens het hardlopen na de bevalling.

Het wordt aangeraden om minstens 12 weken lang oefeningen te doen om je lichaam sterker te maken voordat je weer begint met hardlopen na de bevalling. Zo voorkom je blessures en klachten.

Begin met intervaltraining om het hardlopen op te bouwen

Start met intervaltraining om het hardlopen na de bevalling geleidelijk op te bouwen. Dit betekent afwisseling tussen periodes van intensieve hardloopactiviteit en rustig joggen of wandelen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden tijdens het uitvoeren van intervaltraining voor een veilige herstart van het hardlopen na de bevalling:

  • Begin met korte intervallen, bijvoorbeeld 1 minuut intensief hardlopen gevolgd door 2 minuten rustig joggen of wandelen.
  • Verhoog geleidelijk de duur en intensiteit van de intense periodes terwijl je comfortabel begint te voelen.
  • Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen de trainingen om je lichaam de kans te geven om te herstellen.
  • Luister altijd naar je lichaam en pas het tempo aan op basis van hoe je je voelt tijdens de trainingen.
  • overweeg overleg met een professional als u twijfels heeft over welke trainingsvorm voor u geschikt is.

Let op je houding en ademhaling

Focus op je houding tijdens het hardlopen na de bevalling. Rechtop staan en je bekken kantelen helpt blessures te voorkomen. Adem diep en gelijkmatig in en uit terwijl je loopt. Goede houding en ademhaling helpen bij het versterken van je bekkenbodem en voorkomen urineverlies.

Zorg ervoor dat je lichaam goed is uitgelijnd en ontspannen tijdens het hardlopen na de bevalling. Let op je ademhaling, dat helpt je om langzaam op te bouwen en rustig te blijven.

Herstel van je lichaam is belangrijk, dus let goed op hoe je beweegt tijdens het hardlopen na de bevalling.

Kies voor heuvelachtig terrein of een helling op de loopband

Kies bij het hervatten van het hardlopen na de bevalling voor heuvelachtig terrein of een helling op de loopband. Dit helpt om de intensiteit geleidelijk op te bouwen en belasting te verminderen.

Dit kan helpen om blessures te voorkomen en je lichaam rustig te laten wennen aan het hardlopen na de bevalling.

Het belang van herstel en luisteren naar je lichaam

Na de bevalling is het essentieel om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Luister naar eventuele signalen van je lichaam en neem voldoende rust voordat je weer begint met hardlopen.

Geef je lichaam de tijd om te herstellen na de bevalling

Wacht minstens 12 weken voor je begint met hardlopen na de bevalling. Luister naar je lichaam en begin eerst met krachttraining om je bekkenbodem en core te versterken. Het algemene advies is om te wachten tot 3 maanden na de bevalling om weer te beginnen met hardlopen.

Zorg dat je lijf sterker is om blessures en klachten te voorkomen. Fietsen kan al vrij snel weer, maar voorzichtig beginnen met hardlopen kan beter zijn na 4-6 maanden.

Neem rust en luister naar eventuele signalen van je lichaam

Na je bevalling is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Neem voldoende rust en let op eventuele signalen die je lichaam geeft. Overhaast het niet. Je herstel na de bevalling is een proces dat tijd nodig heeft.

Het is raadzaam om geduldig te zijn en jezelf niet te veel druk op te leggen. Vergeet niet dat elk lichaam anders reageert op de bevalling, dus wees begripvol en vriendelijk voor jezelf terwijl je het hardlopen weer oppakt.

Advies van een bekkenfysiotherapeut

Een bekkenfysiotherapeut kan je begeleiden bij het veilig opbouwen van je hardlooproutine na de bevalling. Bespreek je situatie en wensen tijdens een vrijblijvend intakegesprek om passend advies te krijgen.

Laat je eventueel begeleiden door een bekkenfysiotherapeut

Een bekkenfysiotherapeut kan je helpen bij het herstellen van je bekkenbodem na de bevalling en je begeleiden bij het veilig hervatten van het hardlopen. Zij kunnen je specifieke oefeningen en advies geven om eventuele klachten te voorkomen en je lichaam sterker te maken voor de hardlooptraining.

Het is verstandig om professioneel advies in te winnen voordat je weer begint met hardlopen na de bevalling.

Bespreek je situatie en wensen tijdens een vrijblijvend intakegesprek

Als je twijfels hebt over het hervatten van het hardlopen na de bevalling, is het verstandig om een bekkenfysiotherapeut te raadplegen. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek met de bekkenfysiotherapeut kun je jouw specifieke situatie en wensen bespreken.

Dit kan je helpen om een op maat gemaakt plan te ontwikkelen voor het veilig en effectief hervatten van het hardlopen na de bevalling. Het kan ook bijdragen aan het voorkomen van mogelijke blessures en problemen die zich kunnen voordoen tijdens het sporten na de bevalling.

Luister naar professioneel advies om jouw herstelproces optimaal te ondersteunen.

Conclusie

In de periode direct na de bevalling is het belangrijk om je lichaam de nodige tijd te geven om te herstellen.

Door rustig te beginnen met krachttraining en intervaltraining kun je veilig weer opbouwen naar hardlopen na de bevalling.

Het luisteren naar je lichaam en het nemen van de tijd voor herstel zijn essentieel voor een veilige terugkeer naar hardlopen na de bevalling.

Overweeg professioneel advies in te winnen, zoals van een bekkenfysiotherapeut, voordat je start met hardlopen na de bevalling.

Naast fysieke gezondheid, kan regelmatig sporten na de bevalling ook bijdragen aan mentaal welzijn en zelfvertrouwen.

Met geduld, zorgvuldige planning en aandacht voor je eigen behoeften, kun je op een veilige en effectieve manier weer beginnen met hardlopen na de bevalling.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik beginnen met hardlopen na mijn bevalling?

Na je bevalling kun je beginnen met hardlopen zodra je dokter zegt dat het veilig is. Dit is vaak na de herstelperiode.

Welke sporten kan ik nog meer doen na de bevalling?

Naast hardlopen kun je veilig sporten zoals zwemmen, fietsen en lichte krachttraining doen na je bevalling.

Hoe voorkom ik blessures als ik weer ga hardlopen?

Om blessures te voorkomen, moet je rustig aan beginnen en letten op je houding bij het hardlopen na de bevalling.

Kan ik last hebben van urineverlies tijdens het sporten na mijn bevalling?

Ja, sommige vrouwen hebben urineverlies na een bevalling tijdens het sporten. Het is slim om oefeningen te doen die je bekkenbodemspieren sterker maken.

Wat zijn goede oefeningen om mee te starten na de bevalling?

Na je bevalling kun je beginnen met postnatale oefeningen die helpen bij het opbouwen van kracht en het herstellen van je lichaam.

Hoe zorg ik ervoor dat ik veilig begin met hardlopen?

Om veilig te beginnen met hardlopen, bouw je langzaam je conditie op met interval training en luister altijd naar je lichaam om niet te veel te doen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën