Home » Hoe te behandelen en voorkomen van pijn aan de binnenkant knie
Blessures knieën

Hoe te behandelen en voorkomen van pijn aan de binnenkant knie

Pijn aan de binnenkant knie

Heb je last van een stekende pijn aan de binnenkant van je knie na het hardlopen? Je bent zeker niet de enige de lopersknie is een veelvoorkomende kwelgeest voor velen in jouw loopschoenen.

In dit artikel ontdek je hoe je pijn kunt verzachten en zelfs voorkomen met de juiste oefeningen en tips. Blijf lezen, want verlichting is nabij!

Samenvatting

 • Doe krachtoefeningen zoals clam shells, donkey kicks, brandkraan oefeningen en rechte beenhef om je heupen en binnenste quadriceps sterker te maken. Sterke spieren helpen kniepijn te voorkomen.
 • Stretchen en foamrollen zijn essentieel voor soepele spieren en kunnen helpen een lopersknie te voorkomen. Rek je hamstrings, heupflexoren en binnenste quadriceps goed op na elke loop.
 • Een juiste loopanalyse kan veel zeggen over jouw looptechniek en helpt kniepijn voorkomen. Goed passende schoenen met de juiste demping en stabiliteit zijn cruciaal.
 • Verwissel je hardloopschoenen op tijd om te zorgen voor voldoende steun en vermijd zo extra druk op de knieën.
 • Raadpleeg een arts bij aanhoudende kniepijn, zwelling of als zelfzorg niet helpt. Zij kunnen je helpen met de juiste behandeling om weer veilig te kunnen hardlopen.

Wat is een lopersknie?

Een lopersknie, of patellofemoraal pijnsyndroom, geeft pijn rondom de knieschijf. Dit gebeurt vooral als je knie veel moet buigen zoals bij traplopen of hurken. Tijdens het rennen krijgt je knie het zwaar te verduren.

Daardoor kun je last krijgen van deze vervelende pijn. Het is geen blessure met schade die vanzelf overgaat. Wel kun je er goed van herstellen met de juiste oefeningen en rust. Werk aan sterke spieren en soepele gewrichten om je knie weer pijnvrij te krijgen.

Met geduld en toewijding kun jij weer kilometers maken zonder kwaaltjes!

Oorzaken van pijn aan de binnenkant van de knie

Een scherpe steek, een constant zeurende pijn, herkenbaar? Pijn aan de binnenkant van de knie is een veelvoorkomende kwaal bij hardlopers en heeft vaak te maken met een disbalans in ons lichaam.

Dit kan variëren van spierzwakte tot aan overbelasting; laten we ontdekken wat jouw knieën zo te verduren hebben.

Zwakke heupen en binnenste quadriceps

Heb je last van pijn aan de binnenkant van je knie tijdens het hardlopen? Dit kan komen door zwakke heupen en binnenste quadriceps. Deze spieren helpen je knieën stabiel te houden als je loopt.

Als ze niet sterk genoeg zijn, kan je kniegewricht verkeerd bewegen. Dit zorgt voor extra druk op je binnenste knie.

Vrouwen met bredere heupen hebben vaker zwakke heupspieren, wat kan leiden tot kniepijn bij hardlopen. Versterk deze spieren met oefeningen voor je knie zoals zijwaartse beenheffingen of halve squats.

Zo bouw je langzaam de belasting op en maak je je heupen en quadriceps sterker. Je knieën zullen je dankbaar zijn!

Strakke hamstrings of heupen

Strakke hamstrings en heupen kunnen flink wat ellende veroorzaken voor hardlopers. Deze spieren werken hard als je loopt. Als ze te strak zijn, veranderen ze hoe je knie beweegt. Dit kan leiden tot pijn aan de binnenkant van je knie.

Goed rekken maakt je spieren soepeler. Zo help je jouw knieën om beter te scharnieren tijdens het lopen. Spierpijn vermindert en je voorkomt nieuwe klachten.

Een elastisch gewrichtskapsel rond je heupen en hamstrings is belangrijk. Hierdoor bewegen je benen vrijer en staan je knieën minder onder druk. Denk eraan, een stijve heup trekt aan de knie.

Dit kan weer leiden tot overgewicht op de binnenste quadriceps. Vermijd dit door regelmatig te stretchen en oefeningen te doen voor sterke heupspieren. Zo verminder je de kans op een lopersknie en houd je het hardlopen leuk en pijnvrij!

Symptomen van een lopersknie

Je voelt een scherpe of zeurende pijn rond en achter de knieschijf. Het doet vooral pijn als je knie buigt tijdens het lopentraplopen of na lang zitten. Pijn binnenkant knie kan ook aanvoelen als een knarsend of schurend gevoel.

Soms zwelt de knie op of voelt stijf aan. Deze signalen duiden vaak op een lopersknie. Let goed op deze tekenen om erger te voorkomen.

Hoe te behandelen en voorkomen van hardlopen pijn binnenkant knie

Om de pijn aan de binnenkant van je knie te verlichten en zelfs toekomstige hardloopblessures te voorkomen, zijn er strategieën die wonderen kunnen doen – ontdek ze hier en geef je knieën de zorg die ze verdienen.

Krachtoefeningen voor herstel

Sterke spieren helpen bij het voorkomen van kniepijn. Hier zijn enkele krachtoefeningen die je knieën sterk maken.

 • Clam shells: Ga op je zij liggen met je heupen en knieën gebogen. Houd je voeten bij elkaar en til je bovenste knie op zonder je heupen te bewegen.
 • Donkey kicks: Begin op handen en knieën. Schop één been naar achteren, houd je knie gebogen, en breng je voet omhoog alsof je het plafond duwt.
 • Brandkraan: Blijf op handen en knieën. Til één been opzij terwijl de knie gebogen blijft, net als een hond bij een brandkraan.
 • Rechte beenhef: Lig op je rug met één been recht omhoog in de lucht. Hef langzaam het andere rechte been zonder dat deze de grond raakt.

Stretchen en foamrollen voor behandeling

Stretchen en foamrollen helpen je kniepijn te verminderen. Deze technieken vergroten je beweeglijkheid en kunnen lopersknie voorkomen.

 • Begin met stretchen om je spieren losser te maken. Neem vijf tot tien minuten voor een stretchroutine na elke loop.
 • Gebruik een foamroller voor de hamstrings en heupen. Rol langzaam over elke spiergroep voor het beste effect.
 • Focus op de binnenste quadriceps bij het stretchen, want deze zijn belangrijk voor de stabiliteit van je knie.
 • Maak cirkelvormige bewegingen met een foamroller rond je knieën. Dit bevordert de doorbloeding en helpt tegen stijfheid.
 • Voer dagelijks heupflexor stretches uit. Sterke en flexibele heupflexoren ondersteunen namelijk je looppas.
 • Let op het niet overbelasten van spieren tijdens foamroll sessies. Luister naar je lichaam om pijnlijke gebieden niet te verslechteren.
 • Wissel af tussen korte en lange stretches. Korte stretches houden spieren soepel, terwijl lange stretches de flexibiliteit verbeteren.
 • Maak gebruik van yoga of pilates oefeningen die bekend staan om hun goede stretching routines voor het hele lichaam.
 • Integreer rustdagen in je trainingsprogramma waarop je alleen aan stretching en foamrollen doet. Dit helpt bij herstel zonder verdere druk op de knieën.

Het belang van een juiste loopanalyse

Een goede loopanalyse kan kniepijn voorkomen. Het laat zien hoe jouw voeten landen en afzetten tijdens het lopen. Vind je dat je snel last krijgt van je knie? Misschien loop je niet op de juiste manier.

Met een loopanalyse krijg je inzicht in jouw looptechniek. Hierdoor kun je gerichte aanpassingen maken.

De juiste schoenen zijn ook belangrijk. Ze moeten passen bij jouw voetvorm en loopstijl. Heb je platvoeten of een verkeerde houding? Dan kies je andere schoenen dan iemand met een normale voetboog.

Een expert kan je helpen de beste schoenen te vinden. Zo bescherm je jouw knieën tijdens elke run.

Tips voor het kiezen van geschikte hardloopschoenen bij knieklachten

Goede hardloopschoenen zijn belangrijk als je pijn aan de binnenkant van je knie hebt. Ze kunnen helpen de pijn te verlichten en meer problemen te voorkomen.

 • Zoek schoenen die passen bij jouw voetvorm. Heb je platvoeten of hoge bogen? Kies dan een model dat ondersteuning biedt waar jij het nodig hebt.
 • Let op de demping van de schoen. Veel demping helpt schokken op te vangen en vermindert de druk op je knieën.
 • Controleer hoe stabiel de schoenen zijn. Stabiliteit is cruciaal om ervoor te zorgen dat je knie niet naar binnen valt tijdens het lopen.
 • Test verschillende maten en breedtes. Je voeten zwellen als je loopt, dus zorg voor genoeg ruimte in je schoenen.
 • Kijk naar de buigzaamheid van de zool. Een te stijve zool kan extra druk op je knie leggen, terwijl een soepele zool meegeeft met elke stap.
 • Draai aan de hielkap van de schoen. Een stevige hielkap geeft meer stabiliteit aan jouw voeten en knieën.
 • Vervang oude schoenen tijdig. Versleten schoenen bieden minder steun en kunnen kniepijn erger maken.
 • Ga naar een gespecialiseerde winkel waar ze een loopanalyse kunnen doen. Zo krijg je advies over welk type hardloopschoenen het beste bij jou past.
 • Luister naar wat jouw lichaam aangeeft. Als een paar niet goed voelt, probeer dan iets anders totdat je het juiste vindt.

Wanneer een arts raadplegen bij kniepijn?

Kniepijn kan vervelend zijn, vooral als je graag hardloopt. Heb je last van aanhoudende pijn aan de binnenkant van de knie, dan is het slim om hulp te zoeken. Een bezoek aan de dokter is belangrijk als de knie gezwollen is of de pijn niet minder wordt na rust en zelfzorg.

Dit geldt ook als je stekende pijn voelt onder de knieschijf (patella) of als je knie vreemde geluiden maakt.

Soms kan een scharniergewricht als de knie ernstige problemen hebben, zoals meniscusletsel of schade aan het gewrichtskraakbeen. Merk je dat je knie niet goed kan bewegen of voelt het instabiel, wacht dan niet langer.

Die symptomen kunnen wijzen op problemen met je kruisband. Een arts kan je helpen met het juiste recept voor behandeling, zodat je weer veilig kunt hardlopen. Heb je hevige pijn of kun je niet op je been staan, bel dan direct een dokter.

Conclusie

Klaar om de pijn binnenin je knie vaarwel te zeggen? Goed bezig! Met de juiste oefeningen en schoenen kom je al een heel eind. Vergeet niet, luister naar je lichaam en neem rust als dat nodig is.

En onthoud, bij aanhoudende pijn is de hulp van een arts super belangrijk. Nu ben jij klaar om blessurevrij te rennen!

Veelgestelde vragen

Wat is bursitis en hoe veroorzaakt het pijn aan de binnenkant van mijn knie tijdens het hardlopen?

Bursitis is een ontsteking van een slijmbeurs in je knie. Dit zorgt voor pijn als je loopt. Het gebeurt als je veel rent, springt, of als je knie een harde klap krijgt.

Hoe kan ik ontstekingen behandelen als ik pijn heb aan de binnenkant van mijn knie?

Koel de plek met ijs en rust even uit. Soms kan een dokter medicijnen tegen ontstekingen geven. Volg wat de dokter zegt, en je knie kan beter worden.

Kan ik iets doen om te voorkomen dat ik weer pijn krijg aan de binnenkant van mijn knie?

Jazeker! Draag goede schoenen, warm goed op voor het rennen, en train je beenspieren. Dit helpt allemaal om je knieën sterk en gezond te houden.

Is het duur om bursitis te behandelen?

De prijs voor behandeling kan verschillen. Vaak helpen rust en thuiszorg al veel. Maar als je naar een dokter moet of speciale behandelingen nodig hebt, kan het meer kosten. Check jouw verzekering voor prijzen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën