Home ┬╗ Hardlopen voor beginners wat u wel en niet moet weten
Hardlopen

Hardlopen voor beginners wat u wel en niet moet weten

hardlopen beginners

Hardlopen voor beginners is gewoon een goede start maken. Op onze website vindt je allerlei tips om juist een goed begin te maken met hardlopen en onthoud dat een goed begin echt het halve werk is.

Wat zijn de valkuilen dan?

Ja ik hoor u al denken wat is er nu moeilijk aan hardlopen en ik trek toch gewoon mijn hardloopschoenen aan en ga een blokje om? En wat is er dan zo speciaal aan hardlopen? Welnu ik zal proberen in dit artikel hier wat meer duidelijkheid in te geven.

Hardlopen is voor beginners inderdaad vrij eenvoudig. Vaak is de aanleiding om een betere conditie te krijgen en of wat extra kilo’s kwijt te raken. En ja met hardlopen kunt u snel een goed resultaat bereiken MITS u zich hiervoor ook goed voorbereid. Hieronder een aantal tips voor aanvang van het hardlopen.

1. Hoe is uw huidige gesteldheid?
Het klinkt wellicht vreemd maar toch is dit een belangrijke vraag die u zichzelf moet stellen. Bent u gezond? Rookt u wellicht veel? Heeft u veel stress en of overgewicht. En hoeveel? Het is verstandig uw huisarts te raadplegen als u twijfels heeft. U weet wellicht het beste of dit voor u van toepassing is maar toch belangrijk om vooraf uit te sluiten dat u wellicht problemen kunt krijgen met het beginnen met hardlopen. Als u in een risicogroep zit is het soms beter om te beginnen met rustige wandelingen die u langzaam opbouwt. Op deze manier wordt het lichaam niet helemaal verstoord door de enorme belasting van het hardlopen. Een lekkere wandeling in het bos kunt u qua tijd en tempo vergroten en hierdoor went u het lichaam aan de extra belasting. Ook kunt u wellicht bij u in de buurt een sportkeuring laten uitvoeren om risico’s vooraf uit te sluiten.

2. Zorg echt voor goede hardloopschoenen
Een veel gemaakte fout is dat beginners snel gan beginnen op verouderde hardloopschoenen en of zelfs zaalschoenen of gympen. Tijdens het hardlopen krijgen pezen en gewrichten een extra belasting te verduren en heeft u geen goede hardloopschoenen dan zult u gegarandeerd blessures krijgen. Dus een goede start wordt dan gewoon verstoord door verkeerd schoeisel. Hou er rekening mee dat u wellicht ook in het begin extra ondersteuning nodig heeft omdat uw voet nog niet goed afrolt. Een speciaalzaak kan u zeker helpen met een paar goede loopschoenen en overweeg dus deze enige echte investering voordat u begint met hardlopen.

3. Training is geen wedstrijd
Maar al te vaak gaan beginnende hardlopers veel te fanatiek van start met hun “rondjes hardlopen”. Je moet je realiseren dat je alleen conditie opbouwt als je dit op een verantwoorde manier opbouwt. Als stelregel kan ik je verzekeren dat je zeker rustig moet beginnen en het liefst met een goed opbouwend trainingsschema. Als je an het trainen bent moet je in het begin gemakkelijk kunnen praten. Kun je dit niet probeer an je tempo te verlagen. Je trainingen kun je later uitbouwen met zogenaamde intervaltraining waarbij je in een bepaalde tijdsinspanning een sneller tempo gaat lopen. Maar zeker in het begin nog niet. Neem ook gewoon rust en ga wandelen als je merkt dat je niet meer kunt praten. Ook al is dit in het begin al nar een paar minuten. Gewoon wandelen tot de ademhaling weer normaal is en daarna je training hervatten. Je zult merken dat je op deze manier heel snel vooruit gaat en bovendien ook sneller vet gaat verbranden aangezien je deze energiebron nu ook extra aanboort.

4. Luister naar je lichaam
Ook dit klinkt wellicht een beetje zweverig maar toch is het belangrijk. Ben je de volgende dag gewoon niet uitgerust of voel je een verkoudheid aankomen hou gewoon nog rust en wacht tot je weer fit bent. Het lichaam kun je anders ongewild uitputten en zeker voor beginnende hardlopers die ongetraind zijn zullen dan eerder blessures krijgen. Als je begint zijn 3x per week trainen het max. Als je een kleine 30 minuten achter elkaar in een rustig tempo kunt hardlopen na een paar maand is het verstandiger deze 3x per week vast te houden en je intensiteit en duur van de training uit te bouwen.

5. Overweeg een loopgroep in de buurt.
Vaak is hardlopen niet voor iedereen even gezellig om elke keer alleen te gaan lopen. Kijk gerust eens in de buurt want loopgroepen zijn er zeker. Het is gezellig en ik wet zeker dat je onderweg ook wilt blijven praten. Vaak leer je hier ook extra aanvullende oefeningen voor bv het rekken en strekken en ook andere trainingsvormen.

Veel succes als beginnende hardloper en kijk gerust op onze website naar relevante onderwerpen die je verder kunnen helpen met hardlopen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorie├źn