Home » Hoe kom je het beste terug van een blessure bij het hardlopen
Blessures

Hoe kom je het beste terug van een blessure bij het hardlopen

Terugkomen van een blessure hardlopen

Een blessure is voor elke hardloper een gevreesde onderbreking. Het is het onvermijdelijke risico dat schuilt in elke kilometer die we afleggen op weg naar onze persoonlijke doelen.

Met mijn jarenlange ervaring als hardloopcoach en sporttherapeut, weet ik dat het traject van herstel net zo belangrijk is als de training zelf. Het is niet enkel een test van fysieke veerkracht, maar ook van mentale wilskracht.

Het goede nieuws is dat er wel degelijk een weg terug is naar je geliefde hardlooproutine, en deze hoeft niet vol obstakels te zijn. Dit artikel dient als je routekaart naar een veilige en succesvolle rentree op de hardloopbaan.

Met de juiste strategieën en een goed opbouwschema, wordt de terugkeer niet alleen haalbaar, maar ook bevredigend. Lees verder voor gouden tips die je stap voor stap begeleiden. Klaar voor de start?.

Samenvatting

 1. Neem voldoende rust en begin met lichte cardio oefeningen om de doorbloeding te stimuleren en spieren los te maken bij het terugkomen van een hardloopblessure.
 2. Voer regelmatig spierversterkende oefeningen uit en bouw het hardlopen langzaam op om herhaling van blessures te voorkomen.
 3. Luister altijd naar je lichaam tijdens elke fase van herstel en pas het tempo aan indien nodig.
 4. Voeg flexibiliteitsoefeningen toe aan je routine en laat voldoende rustdagen tussen je trainingen om eventuele blessures te vermijden.

De impact van een blessure op hardlopen

Een blessure kan het hardlopen belemmeren en leiden tot frustratie en teleurstelling bij de hardloper. Het is belangrijk om de oorzaken van de blessure te begrijpen en geduldig te zijn tijdens het herstelproces.

Oorzaken van blessures

Hardlopen is leuk maar soms gebeurt er een ongelukje en raak je geblesseerd. Goed herstellen is dan super belangrijk.

 • Te veel en te snel willen doen kan je lichaam overbelasten. Als je te vaak hardloopt zonder rust, krijgen je spieren en botten geen tijd om te herstellen.
 • Slechte schoenen die niet goed passen of versleten zijn kunnen ook voor blessures zorgen. Ze geven je voeten en benen niet de steun die ze nodig hebben.
 • Een verkeerde looptechniek kan problemen geven aan je knieën, heupen of rug. Het is slim om op je techniek te letten of tips te vragen.
 • Niet genoeg opwarmen of afkoelen kan leiden tot spierpijn en blessures. Begin altijd met een warm-up en sluit af met cool-down oefeningen.
 • Harde ondergronden zoals asfalt kunnen heel zwaar zijn voor je lichaam. Probeer soms op zachtere grond zoals gras of een bospad te rennen.

Belang van herstel en geduld

Het herstel en geduld zijn cruciaal bij blessures. Het is essentieel om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Overslaan van deze herstelfase kan leiden tot langdurige of terugkerende blessures.

Daarnaast kan het negeren van pijntjes de situatie verergeren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te snel willen terugkeren naar je normale hardlooproutine. Je lichaam heeft tijd nodig om te genezen en overhaasten kan de blessure verergeren, waardoor je nog langer uit de running bent.

Focussen op herstel en geduld zal helpen bij een vlotte terugkeer naar het hardlopen. Vroege revalidatie, rustperiodes en gedoseerde opbouw van trainingen zijn essentieel. Vergeet niet dat een goed herstel essentieel is voor het voorkomen van toekomstige blessures.

Opbouwen na een blessure

– Begin met lichte cardio-oefeningen zoals wandelen of fietsen om de doorbloeding te stimuleren en spieren los te maken.

– Voer regelmatig spierversterkende oefeningen uit om de belastbaarheid van je lichaam te verbeteren en blessures te voorkomen.

– Bouw het hardlopen langzaam op met een opbouwschema dat rekening houdt met je blessure en luister naar je lichaam tijdens het herstelproces.

Fases van herstel

 1. Begin met rusten om de blessure te laten genezen en luister goed naar je lichaam.
 2. Start langzaam met lichte oefeningen om de spieren weer in beweging te krijgen.
 3. Voer mobiliteitsoefeningen uit om de flexibiliteit te verbeteren en het herstel te bevorderen.
 4. Ga verder met spierversterkende oefeningen om de belastbaarheid van je lichaam te vergroten.
 5. Bouw geleidelijk aan de hardlooptraining op, beginnend met korte afstanden en lage intensiteit.
 6. Luister altijd naar je lichaam tijdens elke fase van herstel en pas het tempo aan indien nodig.
 7. Blijf ook letten op voeding en voldoende rust, want dit speelt een belangrijke rol bij het herstelproces.

Losmakende en versterkende oefeningen

Veel voorkomende blessures bij hardlopers komen vaak voort uit het ontbreken van flexibiliteit en kracht. Daarom zijn losmakende en versterkende oefeningen essentieel voor een blessurevrij hardlooptraject. Enkele nuttige oefeningen zijn:

 1. Dynamische stretches, zoals kniekarren, heupcirkels en walking lunges, helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren.
 2. Het doen van balansoefeningen, zoals single-leg squats of stand-on-one-leg balance, kan helpen om de stabiliteit te verbeteren en blessures te voorkomen.
 3. Core – training met oefeningen zoals planken, side planks en bird dogs is belangrijk om de spieren rond je buik en rug te versterken.
 4. Versterkende oefeningen voor de benen, zoals squats, lunges en calf raises kunnen helpen om de kracht in je onderlichaam op te bouwen.

Opbouwschema voor hardlopen na een blessure

Na het uitvoeren van losmakende en versterkende oefeningen, is het belangrijk om geleidelijk aan weer te beginnen met hardlopen na een blessure. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Start met lichte activiteiten zoals wandelen of rustig joggen om de belasting op je lichaam langzaam op te bouwen.
 2. Luister goed naar je lichaam tijdens deze eerste sessies en forceer niets.
 3. Verhoog geleidelijk de duur en intensiteit van je hardloopsessies, maar vermijd overbelasting.
 4. Neem voldoende rustdagen tussen je trainingen om je lichaam te laten herstellen.
 5. Blijf consistent met je kracht – en flexibiliteitstraining om de spieren te versterken en eventuele onevenwichtigheden aan te pakken.
 6. Raadpleeg een specialist of fysiotherapeut voor begeleiding bij het opbouwen van je hardlooproutine.

Veelvoorkomende blessures bij hardlopen

Stressfractuur, lopersknie, Achillespeesontsteking, pijn aan de heup of hamstrings en pijn in de onderrug zijn veelvoorkomende blessures bij hardlopers.

Stressfractuur

Een stressfractuur is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers, veroorzaakt door overbelasting. Dit kan optreden wanneer je te snel de trainingsintensiteit verhoogt of te lang op harde oppervlakken rent zonder voldoende herstel.

De symptomen zijn pijn die toeneemt tijdens het hardlopen en een plaatselijke zwelling. Het is belangrijk om rust te nemen, want doorgaan met hardlopen kan de breuk verergeren en de hersteltijd verlengen.

Daarnaast is het essentieel om je schoeisel regelmatig te controleren en te zorgen voor voldoende demping om stressfracturen te voorkomen.

Een stressfractuur vereist geduldig herstel. Het is van vitaal belang om niet te snel weer te gaan hardlopen nadat de pijn is verdwenen. Versterkende oefeningen voor de benen en heupen kunnen helpen bij het voorkomen van toekomstige stressfracturen.

Lopersknie

Na een stressfractuur kunnen hardlopers ook te maken krijgen met een veelvoorkomende blessure, de lopersknie. Een lopersknie wordt gekenmerkt door pijn aan de buitenzijde van de knie, voornamelijk tijdens het hardlopen of traplopen.

Het is van belang om flexibiliteitsoefeningen voor de bovenbeenspieren en heupen toe te voegen aan je trainingsroutine, aangezien stijfheid in deze spieren kan bijdragen aan het ontstaan van een lopersknie.

Verder is het cruciaal om te letten op je looptechniek en schoeisel, aangezien overpronatie kan leiden tot extra druk op de knieën. Daarnaast kan core training helpen om stabiliteit in het bekken te verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van klachten bij een lopersknie.

Fysiotherapie kan ook effectief zijn bij de behandeling van een lopersknie, waarbij specifieke oefeningen en technieken worden gebruikt om de spieren rondom de knie te versterken en de belasting te verminderen.

Het is belangrijk om niet te snel weer te beginnen met hardlopen na het ervaren van een lopersknie, maar in plaats daarvan geduldig te zijn en voldoende rust te nemen om het herstel te bevorderen.

Achillespeesontsteking

Heb je ooit pijn gevoeld aan de achterkant van je enkel tijdens of na het hardlopen? Dit kan een teken zijn van achillespeesontsteking, een blessure die veel voor komt bij hardlopers.

Het is essentieel om deze blessure serieus te nemen en niet te overhaasten met herstel. Achillespeesontsteking kan leiden tot langdurige problemen als het niet goed wordt behandeld.

Het is belangrijk om flexibiliteitsoefeningen toe te voegen aan je trainingsroutine om de belastbaarheid van je achillespees te verbeteren. Het negeren van deze pijn kan leiden tot meer blessureleed.

Om terug te keren naar hardlopen na achillespeesontsteking is het essentieel om geduldig te zijn. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust. Overweeg om fysiotherapie te gebruiken als onderdeel van je revalidatieplan, aangezien oefentherapie effectief kan zijn bij het herstellen van deze blessure.

Pijn aan de heup of hamstrings

Naast achillespeesontsteking kunnen ook pijn in de heup of hamstrings voor hardlopers problemen veroorzaken. Het is belangrijk om flexibiliteitsoefeningen toe te voegen aan je trainingsroutine om deze spieren soepel te houden.

Verder is het versterken van de spieren rondom de heupen en hamstrings van belang voor een betere ondersteuning en om blessures te voorkomen. Het volgen van een opbouwschema na een blessure is cruciaal om deze spieren geleidelijk sterker te maken en zo overbelasting te vermijden.

Luister goed naar je lichaam tijdens deze herstelperiode en forceer het niet.

Pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug kan een veelvoorkomend probleem zijn bij hardlopers. Het kan veroorzaakt worden door overbelasting, een verkeerde houding tijdens het hardlopen of zwakte in de kernspieren.

Het is belangrijk om flexibiliteits- en versterkingsoefeningen te doen die gericht zijn op de onderrug en de buikspieren. Dit helpt bij het voorkomen van pijn en zorgt voor een sterkere, stabielere hardloopervaring.

Vergeet niet dat het negeren van deze pijn kan leiden tot meer ernstige blessures en langdurige herstelperiodes, waardoor het essentieel is om deze signalen van je lichaam serieus te nemen.

Het is van cruciaal belang om aandacht te besteden aan eventuele pijnsignalen in de onderrug en proactief te handelen om verdere blessures te voorkomen. Gebruik de juiste technieken en oefeningen om je kernspieren te versterken en verbeter je hardloopervaring.

Tips voor het voorkomen van blessures en veilig hardlopen

Luister goed naar je lichaam en forceer niets, gebruik alternatieve trainingsvormen om variatie aan te brengen, doe regelmatig versterkende oefeningen om je spieren te versterken, volg altijd het advies op van specialisten en maak gebruik van cookies voor blessurepreventie.

Luisteren naar je lichaam

Wanneer je herstelt van een blessure, is het cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Overtrainen kan leiden tot het verergeren van de blessure en een langere herstelperiode. Het is belangrijk om de signalen van je lichaam serieus te nemen en niet te snel willen terugkeren naar je normale hardlooproutine.

Het opbouwen van flexibiliteit en kracht met aangepaste oefeningen kan helpen om blessures te voorkomen tijdens herstel en bij het hervatten van het hardlopen. Blijf alert op de behoeften van je lichaam en geef het de tijd die het nodig heeft om volledig te herstellen.

Door te luisteren naar je lichaam, kun je voorkomen dat kleine pijntjes veranderen in ernstige blessures. Negeer geen ongemakken en geef jezelf voldoende rust wanneer dat nodig is.

Gebruik van alternatieve trainingsvormen

Bij het terugkeren van een blessure bij het hardlopen is het belangrijk om alternatieve trainingsvormen te overwegen, zoals zwemmen of fietsen. Deze vormen van lage-impacttraining helpen de conditie en kracht te behouden zonder de blessure te belasten. Andere alternatieven zijn onder meer:

 1. Aqua joggen in een zwembad met diep watergordels om de impact op gewrichten te verminderen.
 2. Intervaltraining op een hometrainer om de cardiovasculaire conditie te verbeteren.
 3. Cross-training met yoga of Pilates om flexibiliteit, balans en core-kracht op te bouwen.
 4. Wandelen als low – impact activiteit om de spieren geleidelijk weer te belasten.

Versterkende oefeningen

Naast het gebruik van alternatieve trainingsvormen, is het ook essentieel om versterkende oefeningen op te nemen in je routine als hardloper. Dit helpt blessures te voorkomen en zorgt voor een sterker lichaam dat beter bestand is tegen de impact van hardlopen. Hier zijn enkele belangrijke versterkende oefeningen die je kunt opnemen:

 1. Squats: Dit versterkt de dijbenen, billen en core-spieren, waardoor de algehele kracht en stabiliteit verbetert.
 2. Lunges: Deze oefening versterkt de bilspieren, dijbenen en verbetert de balans en coördinatie.
 3. Planken: Een uitstekende manier om de core-spieren te versterken, wat bijdraagt aan een betere houding en stabiliteit tijdens het hardlopen.
 4. Kuitspieroefeningen: Met behulp van calf raises kunnen de kuitspieren worden versterkt, wat kan helpen bij het voorkomen van verschillende blessures aan het onderbeen.
 5. Heupversterkende oefeningen: Oefeningen gericht op het versterken van de heupspieren kunnen helpen bij het voorkomen van problemen zoals IT-band syndroom en heuppijn tijdens het hardlopen.

Opvolgen van advies van specialisten

Naast het doen van versterkende oefeningen, is het opvolgen van advies van specialisten essentieel voor een effectief herstelproces na blessures. Fysiotherapeuten en andere specialisten kunnen waardevolle inzichten bieden om blessures te behandelen en te voorkomen.

Het is belangrijk om hun aanbevelingen over rustperiodes, trainingsopbouw en specifieke oefeningen serieus te nemen om terug te keren naar blessurevrij hardlopen. Het negeren van professioneel advies kan de kans op terugkerende blessures vergroten, waardoor een effectief herstel in gevaar komt.

Specialisten kunnen ook gericht advies geven over preventieve maatregelen, loopanalyse en voeding om de algehele prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Door samen te werken met professionals en hun begeleiding op te volgen, kun je de nodige stappen ondernemen om sterker en veiliger terug te komen na een blessure.

Gebruik van cookies voor blessurepreventie

Wanneer je terugkeert naar het hardlopen na een blessure, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan blessurepreventie. Naast het opvolgen van advies van specialisten en het volgen van een opbouwschema, kan het gebruik van cookies een nuttig hulpmiddel zijn.

Door het gebruik van cookies kunnen websites informatie opslaan over jouw voorkeuren en activiteiten. Dit kan helpen bij het personaliseren van trainingsadviezen en herinneringen voor rustdagen om overbelasting te voorkomen.

Het gebruik van cookies kan ook leiden tot gerichte advertenties over blessurepreventie, juiste voeding en herstelmethoden na intensieve hardloopsessies. Dit kan hardlopers helpen bewuste keuzes te maken voor hun trainingen en herstelroutine, wat kan bijdragen aan het voorkomen van blessures en het verbeteren van de algehele prestaties.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om te beginnen met hardlopen na een blessure?

De beste manier is door opstarten met hardlopen langzaam op te bouwen. Dit helpt bij het verbeteren van de belastbaarheid van het lichaam en voorkomt overbelasting.

Hoe kan ik een nieuwe blessure voorkomen als ik weer begin met hardlopen?

Preventie van hardloopblessures is belangrijk. Doe flexibiliteitsoefeningen en core training voor hardlopers om je spieren te versterken.

Waarom is herstel na hardlopen belangrijk?

Goed herstel na hardlopen helpt je lichaam sterk en gezond te blijven. Dit zorgt voor beter herstel na intensieve training en kan helpen bij het voorkomen van overtraindheid.

Kan fysiotherapie helpen bij het herstel van een hardloopblessure?

Ja, fysiotherapie voor hardlopers kan heel nuttig zijn. Het helpt bij revalidatie na blessure en kan je hersteltraining verbeteren.

Wat moet ik doen als ik weer ga trainen na een lang herstel?

Begin met opbouwtraining hardlopen en krachttraining om je spieren te versterken. Luister goed naar je lichaam en vermijd het te snel opvoeren van de intensiteit om motivatiedip of verdere blessures te voorkomen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën