Home » Hoe train je samen als je niet hetzelfde tempo loopt?
Training

Hoe train je samen als je niet hetzelfde tempo loopt?

Twee mannen die samen trainen in verschillende tempo's

Veel hardlopers vinden het moeilijk om samen te trainen als ze niet hetzelfde tempo kunnen lopen. In dit artikel lees je hoe je toch samen kunt trainen, ongeacht dit snelheidsverschil.

Ontdek de voordelen en tips om samen te kunnen blijven lopen met je looppartner.

Samenvatting

 • Pas je tempo aan om samen te kunnen trainen. Als één loper sneller is, kan die persoon zijn of haar tempo verlagen op dagen van hersteltraining, zodat beiden samen kunnen hardlopen.
 • Gebruik intervaltraining en gepolariseerde training om elke loper op zijn of haar niveau te laten presteren. Dit houdt in dat je afwisselt tussen intense inspanningen en rustperiodes voor betere resultaten.
 • Blijf gemotiveerd en ondersteun elkaar. Samen trainen verbetert niet alleen het uithoudingsvermogen, maar zorgt ook voor meer plezier en motivatie tijdens het hardlopen.
 • Communiceer duidelijk met je looppartner over jullie verwachtingen en pas hardloopschema’s aan op basis van ieders snelheid. Zo zorg je voor een prettige trainingservaring voor beiden.
 • Zoek een loopmaatje dat flexibel is en dezelfde doelen deelt. Dit maakt samen trainen leuker en effectiever, zelfs als jullie niet hetzelfde tempo hebben.

Hoe kan je samen trainen als je niet dezelfde snelheid hebt?

Pas je tempo aan en maak gebruik van gepolariseerde en intervaltrainingen op je eigen niveau. Deze trainingsvorm maakt het mogelijk om samen te trainen ondanks verschillende snelheden. 80% van de trainingen zijn in een heel rustig tempo en 20% is intervaltraining. De interval training kun je altijd doen op een plek waarbij je elkaar kunt blijven zien. Loop desnoods op een vast parcours waar je in je eigen tempo een ronde maakt waarin je de intervaltraining uitvoert.

Tempo aanpassen

Om samen te trainen als je niet dezelfde snelheid hebt, kun je het tempo aanpassen. Kies dagen uit waarop de snellere loper hersteltraining doet en pas hierop het gezamenlijke tempo aan.

Zo kan de snellere loper herstellen terwijl de tragere loper werkt aan uithoudingsvermogen. Dit maakt trainingen inclusief en stimuleert beide partijen om samen te werken.

Intervaltraining is een andere effectieve methode. Bij deze training wisselen lopers van tempo gedurende de sessie, waardoor ieder op zijn eigen niveau kan presteren. De snellere loper kan bijvoorbeeld korte sprints doen, terwijl de tragere loper jogt.

Zo blijven beiden dicht bij elkaar en profiteren ze van de gezamenlijke training zonder dat iemand zich overbelast voelt.

Gepolariseerd trainen

Bij gepolariseerd trainen ligt de focus op het afwisselen van extreem intensieve inspanningen met rustige herstelperiodes. Dit kan helpen om je prestaties te verbeteren en je lichaam sterker te maken.

Tijdens de intense periodes push je jezelf tot het uiterste, terwijl de rustige periodes je de kans geven om te herstellen en je ademhaling en hartslag te normaliseren. Dit type training kan bijdragen aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het verbranden van vet, wat gunstig is voor hardlopers die hun prestaties willen optimaliseren.

Gepolariseerd trainen kan ideaal zijn voor hardlopers die hun prestatieniveau willen verbeteren. Door afwisselend hoge intensiteit en herstelperiodes toe te passen, kun je je uithoudingsvermogen vergroten terwijl je de kans op blessures verkleint.

Intervaltraining

Intervaltraining kan je helpen om je conditie te verbeteren, vet te verbranden en je tempo te verhogen. Tijdens intervaltraining wissel je actieve periodes van intensieve inspanning af met rustperiodes.

Door deze afwisseling kan je lichaam efficiënter zuurstof opnemen en verwerken, wat je uithoudingsvermogen verbetert. Het kan ook leiden tot een betere snelheid en prestaties, waardoor het een effectieve trainingsmethode is voor hardlopers die hun tempo willen verhogen.

Voordelen van samen trainen

 • -Motivatie en ondersteuning zijn essentieel tijdens trainingen.
 • -Samen trainen kan het uithoudingsvermogen verbeteren en zorgen voor een versterkte training.

Motivatie en ondersteuning

Samen trainen biedt motivatie en ondersteuning, ongeacht het tempoverschil. Door met anderen te lopen, blijf je gemotiveerd en kun je elkaar aanmoedigen tijdens de training. Het hebben van een loopmaatje kan een positieve invloed hebben op je inzet en doorzettingsvermogen, waardoor je sneller vooruitgang boekt.

Het delen van de ervaring met iemand anders kan ook erg leuk zijn en zorgt voor een gevoel van verbondenheid tijdens het hardlopen.

Verbeterd uithoudingsvermogen

Intervaltraining kan je uithoudingsvermogen verbeteren door afwisselende periodes van inspanning en rust. Dit kan helpen om je conditie op te bouwen, vet te verbranden en je tempo te verhogen.

Het is belangrijk om je eigen optimale tempo te vinden en bij jezelf te blijven, zelfs als anderen harder lopen. Intervaltraining kan ook gecombineerd worden met langzaam hardlopen, waardoor pezen en gewrichten kunnen wennen aan de impact van hardlopen, en dit kan nuttig zijn bij het trainen voor een marathon.

Tips voor samen trainen met verschillende tempos

Vind een loopmaatje dat flexibel is en bereid is om het tempo aan te passen, en ontdek meer over effectief samen trainen met verschillende snelheden!

Looppartner vinden

Omgaan met verschillende snelheden tijdens het hardlopen kan uitdagend zijn, maar het vinden van een looppartner kan hierbij helpen. Hier zijn enkele manieren om samen te trainen met verschillende tempo’s:

 1. Zoek een loopgroep of club in jouw omgeving die diverse loopsnelheden ondersteunt.
 2. Vraag in sportwinkels of op sociale media naar andere lopers die geïnteresseerd zijn om samen te trainen.
 3. Gebruik apps en online platforms die lopers verbinden op basis van hun tempo en locatie, waardoor je gelijkgestemde looppartners kunt vinden.
 4. Overweeg om deel te nemen aan hardloopevenementen waar je mensen kunt ontmoeten met soortgelijke doelen.
 5. Informeer bij lokale sportscholen of atletiekverenigingen naar mogelijkheden voor loopmaatjes of trainingssessies met diverse tempo’s.

Communicatie en verwachtingen

Bij het samen trainen is duidelijke communicatie essentieel. Bespreek van tevoren wat je verwachtingen zijn en luister naar die van je looppartner. Geef aan wat jouw tempo is en wees open over hoe comfortabel je je voelt bij verschillende trainingsvormen, dit kan helpen om een gemeenschappelijk begrip te creëren.

Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de trainingssessies, zoals het tempo en de afstand, zodat iedereen zich comfortabel voelt. Het is belangrijk om begrip te tonen voor elkaars behoeften en om flexibel te zijn in het aanpassen van de trainingsschema’s op basis van ieders capaciteiten.

Door open en respectvol met elkaar te communiceren, kun je een effectieve en plezierige trainingservaring creëren, ongeacht het verschil in tempo.

Hardloopschema’s aanpassen

 1. Pas het hardloopschema aan op basis van de verschillende snelheden van je looppartner.
 2. Maak gebruik van flexibele en aanpasbare trainingsprogramma’s om tegemoet te komen aan diverse loopniveaus.
 3. Plan gedeelten van de training waarbij iedereen zijn eigen tempo kan volgen.
 4. Integreer intervaltraining in het schema om deelnemers met verschillende snelheden uit te dagen en te ondersteunen.
 5. Stem af op elkaars behoeften en doelen bij het aanpassen van hardloopschema’s, zodat iedereen optimaal kan profiteren.
 6. Overweeg individuele sessies of trainingssplitsingen om ervoor te zorgen dat alle partners op hun eigen niveau kunnen trainen.
 7. Gebruik de voordelen van gepolariseerd trainen om ervoor te zorgen dat elk individu binnen zijn eigen tempo traint.
 8. Implementeer flexibiliteit in het schema om rekening te houden met persoonlijke vooruitgang en mentale en fysieke vermoeidheid.

Conclusie

Trainen met verschillende tempo’s kan uitdagend zijn, maar het is mogelijk om samen te trainen door het tempo aan te passen, intervaltraining toe te passen en effectief te communiceren.

Dit kan leiden tot verbeterde motivatie, uithoudingsvermogen en versterkte training voor zowel jou als je trainingspartner. Zoek een loopmaatje, stem verwachtingen af en pas hardloopschema’s aan voor een succesvolle trainingssessie.

Samen trainen is niet alleen haalbaar, maar kan ook inspirerend en lonend zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen je samen trainen als je op verschillende snelheden traint?

Je kunt samen trainen door intervaltraining of tempotraining te doen waarbij elk op zijn eigen tempo loopt, maar start en eindigt op hetzelfde moment.

Wat is threshold training en hoe kan het ons helpen samen te trainen?

Threshold training helpt je om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Jullie kunnen samen trainingen doen, waarbij ieder zich richt op zijn eigen drempelwaarde, maar toch als team werkt.

Kunnen je een halve marathon training samen doen als je niet even snel bent?

Ja, door een halve marathon trainingsschema te volgen waarbij iedereen zijn eigen kilometers en tempo loopt, maar de lange afstanden op dezelfde dagen plannen.

Hoe zorgen je ervoor dat je als trainingspartners goed samenwerkt ondanks verschillende snelheden?

Door duidelijke afspraken te maken over het trainingsplan, elkaar te motiveren en flexibel te zijn in het aanpassen van oefeningen zodat iedereen op zijn eigen niveau kan trainen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën