Home » Hometrainer, Crosstrainer of Loopband waar val je het meeste mee af?
Materiaal

Hometrainer, Crosstrainer of Loopband waar val je het meeste mee af?

Wanneer je thuis wilt gaan sporten is een hometrainer, crosstrainer of loopband een veel gebruikt fitnessapparaat. In dit artikel zullen we proberen uit te leggen wat de belangrijkste verschillen zijn en op welk apparaat je het meeste zult afvallen.

Hierbij gaan we uit van gemiddeld een uurtje bewegen per dag. Het tempo is voor alle apparaten gelijk en wel een intensiteit waarbij je nog eenvoudig kunt praten. Juist trainen op dit tempo zal ervoor zorgen dat je vet gaat verbranden. Je kunt dit ook zien als een trainingsintensiteit waarbij je met een rustige hartslag traint.

Om je ideale hartslag te bepalen neem je 60 – 70 procent van je maximale hartslag (220 – jouw leeftijd) * intensiteit in percentage. Ben je bijvoorbeeld 40 jaar dan is dit voor een rustig tempo (220-40) * 65% = 117 hartslagen per minuut (BPM).

Op de hometrainer gebruik je alleen de beenspieren

Op de hometrainer zul je vooral de beenspieren trainen en dit is ook te zien aan de gemiddelde calorieën die je hiermee verbrand. Doordat het lichaam gedeeltelijk getraind wordt zul je merken dat het trainen op een hometrainer prima is vol te houden.

Op de hometrainer zul je ongeveer een 500 kilocalorieën verbranden. De hometrainer is per definitie een prima trainingsapparaat wanneer je rustig je conditie wilt gaan verbeteren. Dit komt o.a. vanwege de minimale belasting.

De crosstrainer is veelzijdiger

Op de crosstrainer zul je net als op een hometrainer je beenspieren gebruiken maar ook je armen en bovenlichaam komen hier goed aan bod.

Op een gelijke intensiteit met een rustige hartslag zul je merken dat dit best wel lastig is om hier niet boven te komen. Dit komt omdat de intensiteit van de oefening actiever is en dus ook eerder zal resulteren in een hogere hartslag.

Toch zul je op een crosstrainer niet zoveel meer kilocalorieën verbranden dan de hometrainer. Gemiddeld zal dit zo een 550 Kilocalorieën bedragen.

De loopband voor het beste resultaat

De loopband is bij uitstek de beste keus wanneer je af wilt vallen. Met een aantal kilocalorieën van 650 is hij bij uitstek het trainingsapparaat waar je op kunt afvallen.

Begin in het begin heel rustig in praattempo en train naast je been, rug, buik en armspieren op een effectieve manier.  

Wanneer je voor het eerst op een loopband stapt begin dan met een goede opbouw. Begin bijvoorbeeld met 1 min rustig hardlopen gevolgd door 1 minuut rusten te lopen. (zie trainingsschema beginners)

Bouw dit op naar 30 minuten en verleng dan de minuten van 2 naar 10 min. Uiteindelijk 3x 10min gevolgd door 1x 20 minuten achter elkaar of 2x 15 minuten en tot slot 1x 30 minuten.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën