Home » Tips om een liesblessure bij hardlopen te voorkomen
Blessures

Tips om een liesblessure bij hardlopen te voorkomen

Hardlopen is populair, maar liesblessures kunnen roet in het eten gooien. Wist je dat een goede voorbereiding veel ellende kan voorkomen? In dit artikel geven we praktische tips om die vervelende liespijn tijdens het hardlopen te vermijden.

Ontdek hoe je veilig en blessurevrij kunt blijven lopen!

Samenvatting

 1. Versterk regelmatig je adductoren met oefeningen zoals zijwaartse lunges en adductor squeezes om liesblessures te voorkomen. Goed getrainde adductoren dragen bij aan bekkenstabiliteit en verminderen de kans op blessures.
 2. Overweeg alternatieve sporten zoals zwemmen, fietsen, wandelen en krachttraining voor het bovenlichaam tijdens het herstel van een liesblessure om actief te blijven zonder de liezen te belasten.
 3. Luister naar je lichaam, bouw de intensiteit van je training geleidelijk op, let op je hardlooptechniek en draag goede schoenen om overbelasting en blessures te voorkomen.
 4. Voer een goede warming-up en cooling-down uit voor en na het hardlopen, inclusief dynamische stretches en loopscholingsoefeningen, om spieren voor te bereiden en blessures te voorkomen.

Wat is een liesblessure?

Een liesblessure is een blessure aan de spieren in de liesstreek, meestal veroorzaakt door overmatige belasting of verkeerde lichaamshouding tijdens het hardlopen. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en beperkte mobiliteit in het gebied.

Het herstel kan variëren van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de ernst van de blessure.

Oorzaken van liesblessures

Liesblessures komen vaak door te veel doen, te snel. Je benen en liezen moeten hard werken als je loopt. Als je spieren niet sterk genoeg zijn, of als je te snel veel of hard gaat lopen, kan dit voor problemen zorgen.

Het kan ook gebeuren als je buikspieren niet sterk zijn. Deze spieren helpen je liezen bij het lopen.

Slechte schoenen kunnen ook liespijn geven. Goede hardloopschoenen zijn belangrijk om je voeten en benen goed te ondersteunen. Als je techniek niet goed is, kun je ook last krijgen van je liezen.

Zorg dus dat je op een goede manier loopt en bouw je training rustig op. Dit helpt om geen pijn in je liezen te krijgen.

Symptomen van liespijn

Symptomen van liespijn kunnen variëren van een zeurende pijn tot scherpe pijn in de liesstreek tijdens het hardlopen. Je kunt ook last hebben van stijfheid of gevoeligheid, vooral bij het bewegen van je benen.

Let op eventuele zwelling of blauwe plekken rond de lies, wat kan duiden op een blessure. Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en een volledig herstel te bevorderen.

Duur van herstel

Een liesblessure kan tijd kosten om te herstellen. Het kan variëren van weken tot zelfs maanden, afhankelijk van de ernst van de blessure. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te snel weer te gaan hardlopen.

Luister naar je lichaam en geef het de tijd die het nodig heeft om volledig te herstellen. Het voorkomen van een blessure is altijd beter dan het moeten herstellen, dus let goed op je training, luister naar je lichaam en neem voldoende rust om liezen sterk en gezond te houden.

Voorkomen van een liesblessure

– Sterke adductoren zijn essentieel voor het voorkomen van liesblessures tijdens het hardlopen.

Het belang van sterke adductoren

Sterke adductoren zijn cruciaal voor hardlopers, omdat ze helpen bij het stabiliseren van je heupen en knieën tijdens het hardlopen. Deze spieren bevinden zich aan de binnenkant van je bovenbenen en spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van liesblessures.

Door regelmatig spierversterkende oefeningen te doen, zoals zijwaartse lunges en adductor squeezes, kun je deze spieren sterker maken en de kans op liesklachten verminderen. Vergeet niet dat goed getrainde adductoren een positieve invloed hebben op de stabiliteit van je bekken, wat kan helpen om overbelasting en blessures te voorkomen.

Oefeningen voor de adductoren

Het trainen van de adductoren is belangrijk om liesblessures te voorkomen. Hier zijn enkele oefeningen die je kunnen helpen:

 1. Zijwaartse beenheffingen: Ga op je zij liggen, til je bovenste been omhoog en omlaag. Herhaal aan beide kanten.
 2. Staande adductorenstretch: Sta rechtop, breng je voet naar binnen langs je andere been en houd vast voor een stretch.
 3. Cable hip adduction: Maak gebruik van een kabelmachine in de sportschool om gerichte weerstand toe te passen tijdens het samentrekken van de adductoren.
 4. Adductor squeeze: Plaats een bal of kussen tussen je knieën en knijp erin terwijl je rechtop zit.

Alternatieve sporten tijdens herstel

Als je herstelt van een liesblessure, is het belangrijk om alternatieve sporten te overwegen in plaats van hardlopen. Hier zijn enkele andere activiteiten die je kunt proberen om actief te blijven tijdens het herstel:

 1. Zwemmen: Dit is een geweldige manier om je conditie op peil te houden zonder de belasting op je liezen.
 2. Fietsen: Door te fietsen kun je toch cardio krijgen zonder de druk op je liesblessure te vergroten.
 3. Wandelen: Een rustige wandeling kan helpen om actief te blijven terwijl je lichaam geneest.
 4. Yoga: Yoga kan helpen bij het behouden van flexibiliteit en kracht, wat gunstig is voor het herstelproces.
 5. Krachttraining voor bovenlichaam: Tijdens het herstel van je liesblessure kun je werken aan de kracht van je bovenlichaam door middel van specifieke oefeningen.

Behandeling van een liesblessure

Neem rust, probeer alternatieve training zoals fietsen en zoek professionele behandeling. Wil je meer weten over het voorkomen van liesblessures tijdens het hardlopen? Blijf lezen!

Rust nemen

Rust nemen is belangrijk om een liesblessure te voorkomen en te herstellen. Hoe je rust neemt:

 1. Luister naar je lichaam en geef het voldoende tijd om te herstellen.
 2. Verminder de intensiteit of stop met trainen als je pijn voelt in je liezen.
 3. Neem actieve rust door alternatieve trainingen zoals zwemmen of wandelen te doen.
 4. Gebruik de rustperiode om focus te leggen op het versterken van andere spiergroepen.
 5. Raadpleeg een professional als de pijn aanhoudt, zodat je het juiste advies krijgt over rust nemen en herstel.

Fietsen als alternatieve training

Als je herstelt van een liesblessure, kan fietsen een goede alternatieve training zijn. Fietsen helpt om je conditie op peil te houden zonder je lies extra te belasten. Het versterkt ook je beenspieren, waaronder de adductoren die belangrijk zijn voor het voorkomen van liesblessures.

Zorg ervoor dat je een goede fiets hebt, draag de juiste schoenen en let op een goede fietspositie om blessures te voorkomen.

Fysiotherapie en andere behandelingen

Als je een liesblessure hebt, kan fysiotherapie je helpen bij het herstel. Een fysiotherapeut kan je specifieke oefeningen en behandelingen geven om de spieren rond je liezen te versterken en te genezen.

Daarnaast kunnen andere behandelingen zoals massage, mobilisatie en elektrotherapie ook onderdeel zijn van het herstelproces. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en de adviezen van de fysiotherapeut op te volgen om je liesblessure effectief te behandelen en verdere blessures te voorkomen.

Tips voor het voorkomen van liesblessures

 • Zorg voor een goede warming-up en cooling-down voor en na het hardlopen om de spieren op te warmen en te ontspannen.
 • Luister naar je lichaam en neem voldoende rust als je tekenen van overbelasting voelt.
 • Bouw de intensiteit van je training geleidelijk op om overbelasting en blessures te voorkomen.
 • Let op je hardlooptechniek en zorg voor de juiste houding om spanning op de liesstreek te verminderen.
 • Draag goede sportschoenen die voldoende ondersteuning bieden en let op slijtage om blessures te voorkomen.

Goede warming-up en cooling-down

Een goede warming-up is belangrijk om je spieren voor te bereiden op de hardloopactiviteit. Dit kan blessures helpen voorkomen door je spieren en gewrichten soepeler te maken en de bloedstroom te verhogen. Het helpt ook om je hartslag geleidelijk te verhogen en mentaal voor te bereiden op de training.

 1. Begin met 5-10 minuten rustig joggen of snel wandelen om je lichaam op te warmen.
 2. Voer dynamische stretches uit, zoals knieheffen, hakken-billen en zijwaartse beenzwaaien om je spieren losser te maken.
 3. Doe loopscholingsoefeningen, zoals skipping, huppelsprongen en zijwaartse shuffles om je coördinatie en mobiliteit te verbeteren.
 4. Na het hardlopen is een cooling-down net zo belangrijk als de warming-up.
 5. Loop rustig uit gedurende 5-10 minuten om je hartslag geleidelijk te laten dalen.
 6. Voer statische stretches uit voor de belangrijkste spiergroepen die je hebt gebruikt tijdens het hardlopen, houd elke stretch 15-30 seconden vast.

Luisteren naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren tijdens het hardlopen om liesblessures te voorkomen. Als je pijn of ongemak voelt in je liesstreek, stop dan meteen met hardlopen en neem rust.

Verder hardlopen kan de blessure verergeren. Zorg voor voldoende rust tussen de trainingssessies door, zodat je lichaam kan herstellen van de inspanningen. Als je merkt dat je lichaam vermoeid is, pas dan je trainingsintensiteit aan of neem een rustdag.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat pijn in de liesstreek een teken kan zijn dat er iets mis is, en het negeren van deze signalen kan leiden tot langdurige blessures. Houd daarom rekening met de signalen die je lichaam geeft en handel ernaar om liesblessures te voorkomen.

Geleidelijk opbouwen van intensiteit

Bouw je trainingsprogramma rustig op om de kans op een liesblessure te verkleinen. Luister naar je lichaam en geef je spieren de tijd om sterker te worden. Het is belangrijk om overbelasting te vermijden en blessures te voorkomen.

Zorg ervoor dat je niet te snel te veel doet, zodat je liezen en spieren de tijd hebben om aan de toenemende intensiteit te wennen.

Gebruik van de juiste techniek

Bij het hardlopen is de juiste techniek essentieel om liesblessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je rechtop loopt met je hoofd omhoog en je schouders ontspannen. Let op je paslengte en zorg dat je voeten niet te ver voor je uit steken, dat kan overbelasting veroorzaken.

Een goede techniek helpt ook om je lichaam in balans te houden en vermindert de kans op blessures. Zorg ervoor dat je regelmatig je techniek checkt tijdens het hardlopen om eventuele fouten te corrigeren en blessures te voorkomen.

Conclusie

Om een liesblessure tijdens het hardlopen te voorkomen, is het belangrijk om je adductoren sterker te maken met gerichte oefeningen. Let ook op je trainingsintensiteit en bouw deze geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

Zorg voor goede schoenen, let op je techniek en houding, en neem voldoende rust. Door deze tips toe te passen, kun je de kans op liesblessures verkleinen en met plezier blijven hardlopen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik liesblessures voorkomen tijdens het hardlopen?

Voorkom liesblessures door een goede warming-up en coolingdown te doen, te stretchen en overbelasting van je lies te vermijden.

Wat moet ik doen als ik toch een spierscheurtje in mijn lies krijg?

Als je een spierscheurtje hebt, stop dan met hardlopen en ga naar een dokter voor de juiste blessurebehandeling.

Zijn er andere manieren om te trainen als ik chronische liesklachten heb?

Ja, probeer alternatief trainen zoals zwemmen of fietsen om je spieren sterker te maken zonder je liezen te belasten.

Waarom is een goede warming-up belangrijk?

Een goede warming-up maakt je spieren warm en klaar voor actie, wat kan helpen bij blessurepreventie.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën