Home » Loop je harder met een grotere pas?
Training

Loop je harder met een grotere pas?

Vraag jij je af of een grotere pas je sneller maakt tijdens het hardlopen? Een goede balans tussen paslengte en pasfrequentie is cruciaal voor je snelheid. Om maar direct met de deur in huis te vallen zal alleen een grotere pas niet resulteren in een snellere hardloopprestatie. Het heeft meer te maken met je algehele loopstijl en hier komt meer bij kijken. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je jouw loopstijl kunt aanpassen om efficiënter en sneller te worden.

Het belang van efficiënt hardlopen

Efficiënt hardlopen is cruciaal voor het verbeteren van je prestaties en het voorkomen van blessures. De juiste combinatie van paslengte en pasfrequentie kan helpen om je energieverbruik te optimaliseren en te grote passen te verminderen.

De invloed van paslengte en pasfrequentie

Een grotere paslengte kan helpen om je hardloopsnelheid te verhogen, mits je dit natuurlijk goed uitvoert. Efficiënt hardlopen betekent dus het vinden van een goede balans tussen een comfortabele paslengte en een hogere cadans.

Je pasfrequentie verhogen is hierbij wel cruciaal; door ongeveer vijf passen per minuut toe te voegen, kun je sneller vooruitkomen zonder extra inspanning. Dit vereist wel training, omdat een natuurlijke cadans met meer dan 10-15% verhogen vaak lastig is.

Vermijd overstriding ( het maken van te grote passen) omdat dit kan leiden tot een hoger risico op blessures en inefficiëntie.

Kortom je moet goed aanvoelen wanneer je jouw pasfrequentie gaat verhogen met een natuurlijke cadans of dit langer is vol te houden. Natuurlijk vergt dit ook training en daarom kun je het beste momenten in je training afstemmen om bewust hier aandacht op te leggen. Blijf alles wel zo natuurlijk mogelijk uitvoeren waardoor en voelt het niet goed laat het direct los en ga weer lopen in je bekende ritme.

Hoe dit de prestaties kan beïnvloeden

Een juiste paslengte en passenfrequentie kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je prestaties tijdens het hardlopen. Een te grote paslengte kan leiden tot overbelasting en blessures, terwijl een te kleine paslengte kan leiden tot inefficiëntie en verminderde snelheid. Lastig toch?

Daarom is het balanceren van zowel paslengte als passenfrequentie essentieel om je prestaties te optimaliseren. Door je paslengte te vergroten zonder de cadans te verwaarlozen, kun je efficiënter lopen en uiteindelijk je hardloopsnelheid verbeteren.

Daarnaast kan het aanpassen van je paslengte ook een positieve impact hebben op de belasting van je spieren, waardoor je minder kans hebt op letsel en vermoeidheid tijdens het hardlopen.

Het optimaliseren van je paslengte

Door kleine aanpassingen te maken in je paslengte en het verhogen van je cadans, kun je dus je loopprestaties verbeteren. Het is belangrijk om te leren hoe je je paslengte kunt vergroten door middel van specifieke technieken.

Kleine aanpassingen maken in je paslengte

 1. Begin met kleine aanpassingen: Maak geleidelijke veranderingen in je paslengte om overbelasting te voorkomen en blessures te verminderen.
 2. Zoek naar de juiste balans: Experimenteer met kleine variaties in je paslengte en observeer hoe dit van invloed is op je snelheid en comfort.
 3. Focus op techniek: Werk aan het verbeteren van je looptechniek door je houding, voetplaatsing en kracht in de benen aan te passen.
 4. Let op je ademhaling: Houd tijdens het maken van deze aanpassingen aandacht voor een diepe, gelijkmatige ademhaling om zo efficiënt mogelijk te blijven lopen.
 5. Gebruik feedback: Vraag advies aan een hardloopcoach of loopexpert om je te begeleiden bij het optimaliseren van je paslengte.

Het belang van een hogere cadans

Een hogere cadans kan je helpen om efficiënter te lopen en blessures te voorkomen. Het verhogen van je pasfrequentie, ofwel de hoeveelheid passen per minuut, zorgt voor minder belasting op je lichaam bij elke pas.

Door je cadans te verhogen, kun je overstriding verminderen en de impact op je gewrichten minimaliseren. Het is belangrijk om dit geleidelijk te doen, met een toename van ongeveer 5 passen per minuut per keer, om je lichaam de kans te geven zich aan te passen aan deze verandering.

Een hogere cadans kan leiden tot efficiënter hardlopen en kan uiteindelijk resulteren in een betere loopprestatie. Door je pasfrequentie te optimaliseren en in balans te brengen met je paslengte, kun je een meer gebalanceerde en effectieve looptechniek ontwikkelen.

Technieken om je paslengte te vergroten

 1. Optimaliseer je houding: Houd je rug recht, ontspan je schouders en kijk voor je uit om een goede lichaamshouding te behouden.
 2. Versterk je heup- en beenspieren: Werk aan krachtoefeningen zoals squats, lunges en hip thrusts om de spieren te versterken die nodig zijn voor een langere pas.
 3. Focus op flexibiliteit: Voer regelmatig stretchoefeningen uit om de flexibiliteit van je heupen en benen te verbeteren, wat kan helpen bij het vergroten van je paslengte.
 4. Oefen stride drills: Voer stride drills uit waarbij je bewust werkt aan het vergroten van je paslengte tijdens het hardlopen.
 5. Werk aan explosiviteit: Voeg plyometrische oefeningen toe aan je training om explosieve kracht in je benen op te bouwen, wat kan bijdragen aan een grotere paslengte tijdens het hardlopen.

De rol van krachttraining bij een grotere pas

Door de juiste krachttraining kun je de spieren versterken die nodig zijn voor een langere pas, waardoor je efficiënter en sneller kunt hardlopen. Het toevoegen van specifieke oefeningen aan je trainingsschema kan helpen om je paslengte te verbeteren.

Versterken van spieren voor een langere pas

Het versterken van de juiste spiergroepen is essentieel om een langere pas te kunnen maken tijdens het hardlopen. Oefeningen gericht op de bilspieren, quadriceps, hamstrings en kuiten kunnen helpen om meer kracht en stabiliteit te ontwikkelen, waardoor je efficiënter kunt lopen en grotere passen kunt maken.

Door regelmatig krachttraining toe te voegen aan je hardlooproutine, kun je de benodigde spierkracht opbouwen om je paslengte te vergroten en zo je hardloopprestaties te verbeteren.

Met een goed gebalanceerd krachttrainingsprogramma kun je de spieren die nodig zijn voor een langere pas versterken en blessures helpen voorkomen.

Oefeningen om de paslengte te verbeteren

 1. Doe regelmatig squats om de kracht in je benen te vergroten en je paslengte te verbeteren.
 2. Voeg lunges toe aan je trainingsschema om de spieren in je quadriceps en billen te versterken, wat kan helpen bij langere passen.
 3. Probeer korte sprints om explosieve kracht op te bouwen en je lichaam voor te bereiden op grotere passen tijdens het hardlopen.
 4. Train regelmatig met plyometrische oefeningen, zoals sprongen en box jumps, om de kracht en stabiliteit van je benen te vergroten.
 5. Voer deadlifts uit om de spieren in je hamstrings en onderrug te versterken, waardoor je meer kracht hebt voor grotere passen tijdens het hardlopen.
 6. Werk aan flexibiliteit met stretching – oefeningen om de bewegingsvrijheid in je heupen en benen te verbeteren, wat een grotere paslengte kan ondersteunen.

Conclusie

Een juiste paslengte is essentieel voor efficiënt hardlopen en kan leiden tot verhoogde snelheid. Het optimaliseren van je paslengte en cadans is een belangrijk aspect van het verbeteren van je hardloopprestaties.

Zorg voor een goede balans tussen paslengte en passenfrequentie om blessures te voorkomen. Krachttraining kan helpen bij het vergroten van je paslengte en het verbeteren van je looptechniek.

Het is belangrijk om kleine aanpassingen te maken en technieken te gebruiken om je paslengte te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Zal een grotere pas ervoor zorgen dat je harder kunt hardlopen?

Nee, niet alleen. Belangrijker is het om een goede balans te hebben tussen je paslengte en de cadans waarin je loopt.

Hoe kun je jouw looptechniek verbeteren om sneller te kunnen hardlopen?

Je kunt met het aanpassen van je paslengte en je cadans je looptechniek verbeteren waardoor je ook sneller kunt hardlopen.

Hoe zou je je tijd voor de marathon kunnen verbeteren.

Om je tijd voor de marathon te kunnen verbeteren is het belangrijk om je duurvermogen te vergroten door meer rustige duurlopen op te nemen in je trainingsschema. De afstand die je loopt moet dan wel iets langer worden. Doe dit maximaal 1x per week. Ook kun je kijken of je pasfrequentie iets kunt verhogen om nog efficiënter te kunnen hardlopen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën