Home » Training » Loopscholing verbetert uw loopstijl
Training

Loopscholing verbetert uw loopstijl

loopscholing hardlopen

Loopscholing is voor veel beginnende of gevorderde hardlopers redelijk onbekend maar enorm belangrijk voor uw loopstijl. Wat je namelijk met deze specifieke oefeningen traint zijn de individuele onderdelen die normaal gesproken in je loop plaatsvinden. Door deze onderdelen specifiek te trainen zul je dus je loopstijl aanpassen c.q. verbeteren en sterker maken. Door deze oefeningen afzonderlijk uit te voeren zul je dan ook merken dat dit een onderdeel van je loopstijl gaat worden en waardoor je gemakkelijker gaat lopen. De aandacht wordt gelegd naar een specifiek onderdeel van je loop welke je individueel traint.

Train loopscholing oefeningen 2x per week

Loopscholing is perfect te combineren met je wekelijkse trainingen door deze na de warming-up voor 10 minuten toe te passen. Je training wordt hierdoor afwisselender en bovendien verbeter je ook daadwerkelijk je loopstijl. Blessures kunnen op deze manier ook worden beperkt omdat je loopstijl optimaler wordt en hierdoor “natuurlijker”.  Iedere hardloper die begint met hardlopen en geen loopoefeningen traint kun je snel herkennen aan zijn eigen stijl. Kijk maar eens bij een wedstrijdje in je omgeving naar alle hardlopers die hier aan deelnemen. Let dan vooral eens op de individuele loophoudingen. Je ziet dat veel hardlopers hier een eigen stijl in hebben aangewend. Loopstijlen die je wellicht herkent zijn te veel voorover lopend, geen of nauwelijks beenheffing (dus knieën omhoog) , maar ook een beperkte achterzwaai (hakken billen), afrol van voeten te veel naar buiten, armen zwaaiend etc etc. Natuurlijk moet je een natuurlijk gevoel voor het hardlopen ontwikkelen en is het gewoon soms lekker om een bepaalde beweging met bv je handen te maken maar uiteindelijk kost alles tijdens het hardlopen energie en zullen deze oefeningen je juist leren ook effectiever te gaan lopen.

Binnen loopscholing zijn er diverse onderdelen die je kunt trainen. Bovendien kun je ook een aantal individuele oefeningen juist weer combineren. Hierdoor maak je de oefening nog meer natuurlijk omdat je de oefeningen gaat combineren en krijg je dus ook een gevoel hoe het hardlopen aanvoelt met deze veranderingen. Vergeet niet dat het de kunst is om uiteindelijk deze oefeningen te combineren in je normale trainingen. Let er wel op dat je je hier niet overmatig op gaat concentreren want je loop moet natuurlijk blijven. Het overmatig bijstellen op deze oefeningen in je normale duurlopen kan juist weer blessures opleveren aangezien je dan gaat forceren. Wat dus belangrijk is is het veelvuldig trainen van de loop oefeningen en combinaties. Hierdoor zul je vanzelf merken dat je stijl veranderd. Geloof het of niet maar het gebeurd. Laat desnoods je partner of een goede vriend eens een filmpje maken hoe je nu loopt en doe dit na een half jaar nog eens als je de loopscholing oefeningen in je training hebt opgenomen. Je zult merken dat je vooruit bent gegaan en je stijl anders wordt.

Loopscholingsoefeningen

Omdat het lastig is de verschillende loopscholingsoefeningen uit te schrijven heb ik een aantal video’s bijgevoegd van Dirk Wijnalda met een korte omschrijving. Kijk goed hoe dit werkt en begin gewoon met een aantal individuele oefeningen te trainen. Doe dit dus altijd na de warming-up en eventuele eenvoudige rek-oefeningen. Kies een vast punt in je trainingsprogramma en voor mensen die dit een beetje voor zichzelf willen houden. Kies een trainingsplek waar je ongestoord dit kunt beoefenen. Heerlijk is het om deze oefeningen in het bos te doen omdat je altijd een zachte ondergrond hebt en weinig bezoekers. Je zult overigens ook merken dat je na verloop van tijd soepeler wordt in je spieren en hierdoor ook lekkerder gaat lopen.

Ik beschrijf hieronder een aantal van deze oefeningen

1. Tripping

Bij tripping oefen je eigenlijk je afrol op de voorvoet. Wanneer je voeten de grond raken zullen je voeten altijd naar voren afrollen en het enkelgewricht zorgt ervoor dat deze afrol zo natuurlijk mogelijk en in balans wordt uitgevoerd. Als je rustig loopt zal je eerste aanraking naar de grond vaak op de hak van je voet plaatsvinden. Je zult wel eens gemerkt hebben dat als je sprint je voornamelijk als eerste op je voorvoet land. Welnu afhankelijk van je tempo zul je korter of langer afrollen. Wat we met tripping trainen is dat de afrol van de voorvoet voornamelijk wordt getraind. Tripping wordt in onderstaande video prima uitgelegd. Persoonlijk zou ik naar verloop van tijd de intensiteit wel wat verhogen waarbij het niet eens belangrijk is meters af te leggen. Probeer wel altijd je armen in het tempo mee te bewegen. En let wel de armen langs het lichaam houden in een hoek van 90 graden en gelijktijdig in het tempo omhoog en naar beneden bewegen. Zorg ook altijd voor een rechte rug. Dus niet voorover buigen.

2. Skipping loopscholing

Skipping is een oefening waar je vooral je voorheffing van je benen traint. Veel mensen hebben hier moeite mee en voeren dit onvoldoende uit in hun natuurlijke loop. Met skiping loopscholing train je deze beweging op een overdreven manier maar leren je hersenen wel dit patroon in je loopstijl te verbeteren. Een goede voorheffing van je benen levert een langere pas en bovendien soepelere afrol. Probeer altijd goed rechtop te blijven en beweeg je armen op een goede manier mee.

3. Hakken billen

Bij de hallen billen oefening gaat het voornamelijk om je achterzwaai van je benen. Je traint ook hier een betere achterzwaai van je benen welke je totale loopbeweging zal verbeteren. Probeer bij deze oefening je bovenlichaam iets naar voren te verplaatsen en je mag je handen bij deze oefening ook rustig langs je lichaam houden. Doe een aantal sessies waarbij je rustig je hakken naar je billen brengt. Dus let op hoeft niet snel!

4. Knieheffing

Bij de oefening knieheffing proberen we de hakken billen en skipping oefening te combineren. Let op niet te snel maar in een lekker tempo voor jezelf. Doe het een aantal keer achterelkaar en beweeg je armen ook mee in het tempo welke je loopt.

5. Loopsprongen

Bij de loopsprongen combineren we eigenlijk de skipping met tripping. Probeer je armen goed mee te bewegen en vooral niet overdrijven in de sprongen het gaat om een soepele training dus niet overbelasten. De afzet zul je beter kunnen uitvoeren als je meer vanuit je voorvoet aanzet.

6. Pendelloop

De pendelloop is een oefening waarbij je je afzet traint op je voorvoet. Doe dit inderdaad in een huppel waarbij je je armen goed meebeweegt en niet te veel naar achteren gaat hangen. Probeer juist bij elke landing van je voorvoet goed contact te maken met de voorvoet op de grond. Je mag dit best horen.

7. Trippling-Skipping-Hakken billen en Versnellen

Wat we bij deze combinatie oefening gaan leren is de combinatie van een aantal individuele oefeningen. Doe dit pas nadat je deze oefeningen al vaker hebt uitgevoerd.

We beginnen de oefening met de tripping. Voer deze oefening in een iets hogere intensie uit en beweeg je armen goed mee in het tempo. Je pakt nu een 5 meter en staat iets naar voren gericht. Probeer nu over te gaan  naar de skipping waarbij je de benen naar voren omhoog gaat bewegen. Let op dat je iets naar voren buigt en probeer de volgende 5 meter iets te versnellen met deze oefening. Vervolgens ga je over in een natuurlijke loop waarbij je iets versneld en let op een lange loop waarbij je ook de hakken probeert naar je billen te brengen.

Probeer dezelfde loopscholingsoefeningen ook eens met trippling, hakken billen en versnellen.

Tot slot mooie beelden van drie talentvolle Nederlandse zusjes die nu al een perfecte loophouding hebben ontwikkeld.

Kijk goed naar de pas en herken de verschillende onderdelen van uw training in loopscholing.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen