Home » Wat is een Lopersknie: Oorzaak en behandeling
Blessures knieën

Wat is een Lopersknie: Oorzaak en behandeling

lopersknie

Hardlopen is gezond, maar het kan ook leiden tot specifieke blessures. Een van de meest voorkomende en frustrerende problemen die hardlopers ervaren is de beruchte ‘lopersknie’. Met mijn jarenlange ervaring als fysiotherapeut en hardloopcoach heb ik talloze sporters geholpen om van deze pijnklachten af te komen.

Het gevoel van steken of zeurende pijn aan de zijkant van je knie, net wanneer je lekker in je ritme komt, is kenmerkend voor een lopersknie. Dit artikel biedt waardevolle inzichten voor iedere hardloper die met deze klachten te maken heeft.

Lees verder en ontdek hoe je een lopersknie kunt behandelen én voorkomen. Samen zorgen we ervoor dat je snel weer pijnvrij kunt lopen!

Informatie over Lopersknie

Een lopersknie is een overbelastingsblessure die zich aan de buitenkant van de knie manifesteert en vaak optreedt bij hardlopers, wielrenners en wandelaars. Het kan pijn veroorzaken tijdens het sporten en de zij-bilspieren kunnen hierbij een rol spelen.

Wat is een lopersknie?

Een lopersknie is een pijn aan de buitenkant van je knie. Het komt vaak voor bij mensen die veel hardlopen of fietsen. Deze kniepijn voel je als je sport, maar soms ook als je gewoon wandelt.

De pijn komt door overbelasting. Dat betekent dat je jouw knie te veel gebruikt hebt. Bijvoorbeeld door te lang of te hard te rennen, of door rennen op een harde ondergrond. Soms krijg je een lopersknie als je schoenen niet goed zijn of als jouw benen niet helemaal recht staan.

Jouw zij-bilspieren kunnen ook zorgen voor een lopersknie. Als die spieren niet sterk genoeg zijn, werken ze niet goed als je loopt of rent. Dan beweegt je knie anders en dat kan pijn doen.

Het is slim om naar deze problemen te kijken als je een lopersknie krijgt. Zo kun je zorgen dat het beter wordt en dat het niet nog eens gebeurt.

Verschijnselen van een lopersknie

Een lopersknie kan zich op verschillende manieren manifesteren. De symptomen kunnen onder meer zijn:

 • Pijn aan de voorkant van de knie tijdens het sporten of na inspanning.
 • Zwelling rondom de knieschijf die erger kan worden na activiteit.
 • Moeite met buigen of strekken van de knie, vooral na langdurige belasting.
 • Eventuele krakende of knarsende geluiden bij beweging van de knie.

Hoe ontstaat een lopersknie?

Een lopersknie ontstaat vaak door overbelasting of herhaalde bewegingen bij sporten zoals hardlopen of fietsen. Dit kan leiden tot irritatie van de pees aan de voorkant van de knie.

Verkeerde schoenen of een afwijkende stand van de knie kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van een lopersknie. Pijn tijdens het sporten of inspanningsgebonden pijn kan wijzen op het begin van een lopersknie.

Wanneer de pees aan de voorkant van je knie overbelast raakt, kan dit leiden tot een lopersknie. Vooral hardlopers en fietsers hebben hier vaak last van door herhaalde bewegingen. De pees kan geïrriteerd raken en pijn veroorzaken tijdens het sporten, vooral bij het buigen of strekken van de knie.

Hoe kan een lopersknie vastgesteld worden?

Een lopersknie kan worden vastgesteld door een medische professional, zoals een fysiotherapeut of orthopeed, door middel van een lichamelijk onderzoek en het bespreken van de symptomen.

Daarnaast kan aanvullend onderzoek, zoals een MRI-scan of echografie, helpen om de diagnose te bevestigen en eventuele andere schade aan de knie op te sporen. Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten of vermoedens van een lopersknie professioneel advies in te winnen om een passend behandelplan te kunnen opstellen.

Behandeling en preventie van een lopersknie

Je kunt zelf veel doen om een lopersknie te behandelen en te voorkomen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Wel of niet doorgaan met sporten

Bij een lopersknie is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Trainen met pijn kan de blessure verergeren. Neem voldoende rust om je knie de kans te geven om te herstellen.

Overleg met een fysiotherapeut of specialist om te bepalen wanneer en hoe je weer veilig kunt beginnen met sporten. Het is essentieel om de juiste aanpak te vinden om terug te keren naar je sportieve activiteiten zonder het risico op verergering van de blessure.

Risicofactoren voor het oplopen van een lopersknie

Risicofactoren voor het oplopen van een lopersknie:

 1. Overmatig hardlopen of wandelen zonder voldoende rust te nemen kan de kans op een lopersknie vergroten.
 2. Het dragen van versleten of verkeerde schoenen met onvoldoende demping kan leiden tot knieblessures tijdens het sporten.
 3. Een slechte looptechniek, zoals overmatige pronatie (het naar binnen kantelen van de voet tijdens het lopen), kan bijdragen aan het ontwikkelen van een lopersknie.
 4. Onvoldoende spierkracht en – flexibiliteit in de benen kan extra druk leggen op de knieën tijdens beweging, wat de kans op een lopersknie vergroot.
 5. Te abrupte toename van trainingsintensiteit of afstand zonder geleidelijke opbouw kan de kans op het ontstaan van een lopersknie vergroten.
 6. Ondergewicht of overgewicht kunnen het risico op een lopersknie verhogen doordat ze invloed hebben op de belasting van de knieën tijdens activiteiten als hardlopen of wandelen.

Wat kan je zelf doen bij een lopersknie?

Een lopersknie kan behoorlijk hinderlijk zijn, maar gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om het te verlichten en herstellen:

 1. Let op je trainingsintensiteit en zorg voor voldoende rust tussen de trainingen.
 2. Draag goede schoenen die geschikt zijn voor jouw type voet en looppatroon.
 3. Versterk je beenspieren en knie met gerichte oefeningen, zoals lunges en squats.
 4. Gebruik een compressiebroek tijdens het sporten om de knie te ondersteunen en klachten te verminderen.
 5. Pas op met overmatig heuvelafwaarts lopen, omdat dit extra druk op de knieën legt.
 6. Zorg voor een gezond gewicht om overbelasting van de knieën te voorkomen.

Behandelbeleid en oefeningen

Een lopersknie kan behandeld worden met rust, fysiotherapie en oefeningen. Hier zijn de belangrijke stappen in het behandelbeleid:

 1. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan dat gericht is op het versterken van de spieren rondom de knie en het verbeteren van de flexibiliteit.
 2. Oefeningen: Gerichte oefeningen, zoals rekoefeningen voor de quadriceps en hamstrings, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel. Maar ook gericht oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken.
 3. Trainingsaanpassingen: Het aanpassen van je trainingsintensiteit en techniek, samen met het dragen van geschikt schoeisel, kan helpen om toekomstige blessures te voorkomen.
 4. Rust: Tijdelijke rust kan nodig zijn om de knie te laten herstellen, en vervolgens kan een geleidelijke terugkeer naar sportactiviteiten plaatsvinden.
 5. Compressiebroek: Het dragen van een compressiebroek tijdens het sporten kan pijn verminderen door steun te bieden aan de knie.

Tips voor het voorkomen van een lopersknie

Om een lopersknie te voorkomen, zijn hier enkele belangrijke tips:

 1. Draag goede hardloopschoenen die passen bij je loopstijl en de vorm van je voeten.
 2. Verhoog geleidelijk de intensiteit van je training om overbelasting te voorkomen.
 3. Zorg voor voldoende rusttijd tussen je hardloopsessies om je knieën te laten herstellen.
 4. Doe regelmatig oefeningen om de spieren rondom je knieën te versterken en stabiliseren.
 5. Let op signalen van pijn of ongemak tijdens het sporten en neem deze serieus.
 6. Vermijd het lopen op oneffen of harde ondergronden om schokken op je knieën te verminderen.
 7. Let op een goede loop en landingstechniek om overmatige druk op je knieën te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat is een lopersknie?

Een lopersknie is pijn aan de zijkant van de knie die vaak gebeurt bij mensen die veel lopen of sporten.

Wat veroorzaakt een lopersknie?

De oorzaken van een lopersknie zijn meestal door te veel sporten of verkeerd bewegen tijdens het rennen.

Kan ik nog sporten met een lopersknie?

Het is beter om rust te nemen als je een lopersknie hebt, zodat de pijn niet erger wordt.

Hoe kan ik een lopersknie voorkomen?

Je kunt een lopersknie voorkomen door goed op te warmen, de juiste schoenen te dragen en niet te snel te veel te willen doen bij het sporten.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën