Home » Waarom je motivatie om te gaan hardlopen terugloopt naarmate de dag vordert
Training

Waarom je motivatie om te gaan hardlopen terugloopt naarmate de dag vordert

motivatie hardlopen

Misschien is het je zelf al eens opgevallen dat je motivatie om hard te gaan lopen ’s avonds minder is dan bijvoorbeeld in de ochtend. Uit onderzoek is vastgesteld hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Cortisol is een hormoon die ’s ochtends het meest wordt aangemaakt. Cortisol valt onder de stresshormonen, terwijl het ons juist energie geeft. Het is de tegenhanger van adrenaline die juist onze energie opbrandt. Na een adrenaline stoot wordt er cortisol door ons lichaam aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en we meer energie en doorzettingsvermogen krijgen.
Omdat cortisol in de loop van de dag steeds minder wordt aangemaakt, zakt onze wilskracht om te gaan trainen.

Toch is er een goede reden om juist aan het einde van de middag of in de avond hard te gaan hardlopen. Alhoewel onze lichaamstemperatuur nauw samen hangt met eten, drinken, slapen en bewegen, is onze kerntemperatuur het laagst om 3 uur ’s nachts en het hoogst rond 6 uur in de avond. Onze spieren functioneren dan ook het best rond het einde van de middag of vroeg in de avond.

Het is niet voor iedereen weggelegd; een vroege loop in de frisse ochtend. Moet je het echt hebben van de tijd na je werk, dan is het raadzaam even te onthaasten en je los te maken van alle ruis om je heen.  Zet je pc uit en leg je mobieltje even aan de kant.
Alhoewel… Als jij een app hebt geïnstalleerd zodat jouw vrienden mee kunnen kijken naar jouw hardloopprestatie, dan zal je minder snel die actie staken!

Soms is het goed voor je gaat hardlopen een kopje koffie te drinken. De cafeïne in koffie maakt je alert en is energieopwekkend. Ben je echter een koffie-addict, dan zal dit minder resultaat geven, omdat cafeïne een stof is waarvan je steeds meer moet gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Het duurt zo’n 4 uur voor de cafeine in dat kopje koffie is afgebroken, dus drink niet teveel koffie want dan kan het je nachtrust verstoren. Neem dan bijvoorbeeld een glas groene thee.

Green tea drink

Doe een powernap; een dutje van 10 tot 20 minuten is genoeg om de komende uren weer over genoeg energie te beschikken. Wetenschappers plaatsen zelfs de powernap boven een kop koffie om snel meer nieuwe energie te krijgen.

Zorg dat je bloedsuikerspiegel op peil is, want is deze te laag dan geeft dit je een vermoeid gevoel. Zorg er in ieder geval voor dat je een uur voor je training koolhydraten binnen krijgt die je honger stillen en je energie geven. Er zijn talloze “energiesnacks” te koop, maar ook een simpele banaan volstaat.

Probeer routine aan te brengen rondom je schema.  Zorg voor een bepaalde regelmaat op een vast tijdstip. Begin hiermee een uur voor je gaat lopen; je neemt een snack, legt je spullen klaar en vult je bidon. Maak het een ritueel waar je uiteindelijk zelfs naar gaat verlangen. Je zult na verloop van tijd gaan merken dat deze voorbereiding je helpt bij je doorzettingsvermogen om toch je training op een goede en motiverende manier af te ronden.

Heb jij ook een leuke tip om de motivatie voor je trainingen te stimuleren vertel het dan aan ons door hieronder een reactie te plaatsen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën