Home » Onderhoud hardloopschoenen
Materiaal

Onderhoud hardloopschoenen

onderhoud hardloopschoenen

Onderhoud hardloopschoenen ja het klinkt misschien vreemd maar een goed onderhoud van uw hardloopschoen die zeker een 1000 kilometers aan uw voeten zit is belangrijk aangezien het uw belangrijkste materiaal is om tijdens het hardlopen te gebruiken. Hardloopschoenen hebben de eigenschap uw trainingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door de uiterst dempende lagen die in de schoenen zijn verwerkt zorgen ze ervoor dat uw demping optimaal is en dus de kans op blessures een stuk minder.

Optimale demping

Als u tijdens een training uw hardloopschoenen heeft gebruikt zullen deze schoenen ook weer hun optimale demping terug moeten krijgen door een juiste behandeling. Maar hoe doen we dit nu en wat moeten we vooral niet doen en wat wel. Eigenlijk is het vrij simpel. Bent u actief geweest tijdens slecht weer of wellicht een lange bosloop was de schoenen dan gewoon af met een afwasborstel en koud water zonder toevoegingen van zeep e.d. Als de hardloopschoenen nat zijn geworden zet ze dan niet voor een kachel of in de schuur waar het vochtig en koud is. Het beste kunt u wat oude kranten pakken en deze in de schoen stoppen om het vocht hierin te laten trekken. Zet ze niet voor een kachel maar gewoon op een plek waar de schoenen langzaam kunnen drogen. De hardloopschoen is gelijmd en als u te snel deze laat drogen zullen deze lagen worden aangetast. Ook een te koude of vochtige omgeving is niet goed voor uw hardloopschoenen aangezien de schoenen dan verslechteren omdat ze te langzaam drogen. De hardloopschoenen blijven dan vochtig en komen niet terug in hun optimale demping.

Hardloopschoenen voor verschillende doeleinden.

Ervaren hardlopers weten dat een tweede paar hardloopschoenen die kunnen worden afgewisseld uiteindelijk een optimaal rendement geven. Als u regelmatig op verschillende terreinen loopt pas dan zelfs per trainingsarbeid uw schoenen aan. Bij een bosloop heeft u meer stabiliteit nodig dus koop hiervoor i.p.v. een allround hardloopschoen een trainingsschoen voor het bos. Deze schoenen zijn vaak voorzien van een beter profiel en zijn vaak van wat meer bestand tegen beschadigingen. Wanneer u vervolgens op de weg loopt heeft u een zachtere schoen nodig die een optimale demping geeft en redelijk neutraal is qua afrol. Als u wel eens op de atletiekbaan loopt kunt u gebruik maken van een lichtere hardloopschoen met een neutrale afrol. Voor meer korte intervaltraining op de baan kunnen zelfs spikes gebruikt worden waardoor u een optimale grip en afzet heeft. Wanneer u dus regelmatig per training uw hardloopschoenen afwisseld zult u de schoenen optimaal kunnen prepareren op een volgende training of wedstrijd.

Inlegzolen hardloopschoenen

Ook is het verstandig om bij aankoop van uw hardloopschoenen een extra paar inlegzooltjes te kopen. De inlegzooltjes zijn ideaal voor een goede pasvorm en extra demping. Hou er wel rekening mee dat als de demping uit uw schoenen zelf zijn verdwenen de inlegzool ook nagenoeg geen werking meer heeft. De inlegzolen kunt u na een training apart laten drogen van zweet en of vocht. Haal ze er gewoon uit en leg ze ook niet voor een verwarming. Heeft u het gevoel dat de inlegzool aan zijn einde is vervang deze dan gewoon. Op deze manier heeft u altijd een optimale demping.

Eenvoudig onderhoud Hardloopschoenen

Kortom het onderhoud hardloopschoenen is vrij eenvoudig en niet ingewikkeld. Kranten en een neutrale omgeving in samenhang met een emmertje water zorgt ervoor dat u jarenlang plezier zult beleven aan uw schoenen. Heeft u het budget en bent u gepakt door het hardlopen kies er dan voor een tweede paar te kopen en wissel het dragen van de schoenen af. U zult lang plezier hebben van uw hardloopschoenen.

Lees ook ons artikel: Beste Hardloopschoenen 2021.

Productcategorieën