Home » Patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers
Blessures

Patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers

Patellofemoraal pijnsyndroom

Pijn rond de knieschijf tijdens het hardlopen is een veelgehoord probleem. Het kan duiden op het patellofemoraal pijnsyndroom, een kwaal die menig hardloper bezighoudt. Met mijn jarenlange ervaring als sportfysiotherapeut en hardloopcoach ben ik bekend met de uitdagingen en de impact die deze aandoening heeft op liefhebbers van de loopsport.

Kennis over dit syndroom is essentieel voor zowel preventie als behandeling.

Het patellofemoraal pijnsyndroom, waarbij pijn onder de knieschijf optreedt, begint vaak onschuldig maar kan zich ontwikkelen tot een terugkerende hindernis voor uw hardlooproutine.

Dit blog biedt u inzicht in de oorzaken, symptomen en de meest effectieve behandelstrategieën. Ontdek hoe u met de juiste kennis en oefeningen weer pijnvrij kunt hardlopen. Lees verder en zet je eerste stap naar herstel.

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers?

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een veel voorkomende knieblessure bij hardlopers, die wordt gekenmerkt door pijnklachten rondom de knieschijf. Het kan ontstaan door overbelasting, verkeerde looptechniek of een disbalans in de spieren rondom de knie.

Hoe ontstaat het?

Bij hardlopen doet jouw knie heel veel werk. De knieschijf beweegt op en neer terwijl je rent. Soms gaat dit mis en schuurt de knieschijf tegen het bovenbeen. Dit kan het patellofemoraal pijnsyndroom veroorzaken.

Als je pijn voelt onder of rond je knieschijf tijdens het lopen, kan dit een teken zijn.

Veel springen of rennen kan dit probleem ook groter maken. Sommige mensen hebben een knie die sneller pijn doet bij deze bewegingen. Als je veel hardloopt, is de kans op het patellofemoraal pijnsyndroom groter.

Je voelt dan een zeurende en stekende pijn die erger wordt als je bezig blijft. Dat gebeurt vaak bij hardlopers.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers zijn:

 1. Overbelasting van de knie door te veel trainen of te snel de intensiteit verhogen.
 2. Zwakte in de bovenbeenspieren, vooral de quadriceps.
 3. Verkeerde loop– of sprong techniek, met name overmatige kniebelasting.
 4. Platvoeten of een afwijkende stand van de benen.
 5. Onvoldoende warming-up en cooling-down voor en na het hardlopen.

Verschijnselen en diagnose

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom ervaren hardlopers vaak een zeurende en stekende pijn rondom de knieschijf. Deze pijn treedt vooral op tijdens het hardlopen. Het belangrijkste symptoom is pijn onder de knieschijf, die in eerste instantie mild begint en alleen tijdens het hardlopen optreedt.

Dit syndroom wordt ook wel anterieure kniepijn genoemd en komt veel voor bij sporters die veel rennen en springen. Als deze symptomen herkenbaar zijn, is het belangrijk om een professionele diagnose te laten stellen.

Dit kan helpen om verdere schade te voorkomen en de juiste behandeling te starten, zoals oefeningen, tapen of in sommige gevallen een operatie.

Behandeling en preventie

Bij de behandeling van patellofemoraal pijnsyndroom kunnen verschillende opties worden overwogen, waaronder het gebruik van tape en zelfhulpmethoden. Daarnaast zijn er ook preventieve maatregelen die hardlopers kunnen nemen om deze blessure te voorkomen.

Tape bij patellofemorale klachten

Tape kan effectief zijn bij het verminderen van pijn en het ondersteunen van de knieschijf bij patellofemorale klachten. Het kan helpen om de positie van de knieschijf te verbeteren en de druk op het gewricht te verminderen, waardoor pijn tijdens het hardlopen verlicht kan worden.

Het kan ook de spieractiviteit beïnvloeden en de stabiliteit van de knie verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen van verdere schade. Door het gebruik van tape kan de belasting op het aangedane gewricht verminderd worden en kan het herstelproces ondersteund worden, zodat je weer comfortabel kunt hardlopen.

Hardlopers die te maken hebben met patellofemorale klachten, kunnen baat hebben bij het gebruik van tape als onderdeel van hun behandeling. Het kan helpen om pijn te verminderen, de knieschijf beter te laten bewegen en meer comfort te bieden tijdens het hardlopen.

Zelfhulp en behandelingsopties

Het is belangrijk om zelf actief betrokken te zijn bij het behandelen van het patellofemoraal pijnsyndroom. Hier zijn enkele zelfhulp- en behandelingsopties die je kunt overwegen:

 1. Oefeningen: Voer regelmatig versterkende oefeningen uit voor de spieren rondom de knie, zoals de quadriceps, hamstrings en bilspieren.
 2. Rust: Geef je knie voldoende rust na het hardlopen en vermijd overmatige belasting.
 3. IJsbehandeling: Breng ijs aan op de pijnlijke plek na het hardlopen om zwelling te verminderen.
 4. Tapen: Overweeg tapen als ondersteuning voor je knie tijdens het hardlopen, dit kan de pijn helpen verminderen.
 5. Schoeisel: Controleer of je schoenen geschikt zijn voor jouw loopstijl en overweeg zolen met demping voor extra ondersteuning.
 6. Fysiotherapie: Raadpleeg een fysiotherapeut om specifieke behandelingsopties en begeleiding te krijgen bij het herstelproces.
 7. Gedoseerde opbouw: Herzie je trainingsprogramma en bouw langzaam de intensiteit en afstand van het hardlopen op.

Preventieve maatregelen voor hardlopers met deze blessure

Om het patellofemoraal pijnsyndroom te voorkomen, kunnen hardlopers bepaalde maatregelen nemen:

 1. Doe regelmatig oefeningen om de spieren rond de knieën te versterken, zoals squats en lunges.
 2. Draag goed passende schoenen die voldoende demping en ondersteuning bieden.
 3. Zorg voor een geleidelijke opbouw van de hardloopintensiteit om overbelasting te voorkomen.
 4. Let op je looptechniek en vermijd te veel knikbewegingen in de knie tijdens het hardlopen.
 5. Houd je lichaamsgewicht onder controle om de belasting op de kniegewrichten te verminderen.
 6. Neem voldoende rusttijd tussen hardloopsessies om overbelasting van de knieën te voorkomen.
 7. Luister naar je lichaam en negeer eventuele beginnende klachten niet, maar raadpleeg een professional voor advies.

Conclusie

In conclusie, het patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers kan leiden tot zeurende en stekende kniepijn. Gelukkig zijn er praktische behandelingsopties, zoals oefeningen en tapen, die effectief kunnen zijn.

Door deze benaderingen toe te passen, kunnen hardlopers de impact van dit syndroom verminderen en hun hardloopervaring verbeteren. Vergeet niet dat het nemen van preventieve maatregelen ook essentieel is voor het voorkomen van toekomstige knieblessures.

Laten we samen werken aan gezonde, pijnvrije hardlooppassen!

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat een lopersknie?

Een lopersknie krijg je vaak door overbelasting van het kniegewricht tijdens het hardlopen. Dit kan leiden tot knieklachten en knieletsels.

Is patellofemoraal pijnsyndroom een ernstige hardloopblessure?

Ja, het kan een ernstige sportblessure zijn als je niet op tijd stopt en geen sportmedisch advies vraagt. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren.

Welke therapie is er voor patellofemoraal pijnsyndroom?

Voor behandeling van patellofemoraal pijnsyndroom kun je therapie ondergaan zoals fysiotherapie, waarbij oefeningen en advies gegeven worden om de pijn te verlichten.

Kan ik blijven hardlopen met knieproblemen door patellofemoraal pijnsyndroom?

Als je last hebt van gewrichtspijn door deze sportblessure, is het beter om tijdelijk te stoppen met hardlopen en eerst te herstellen om ergere knieklachten te voorkomen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën