Home » Shin Splints behandeling en oefeningen
Blessures

Shin Splints behandeling en oefeningen

blessure shin splints

Shin splints is een veel voorkomende blessure bij hardlopers. De eerste symptomen zijn een irritatie van het voorste scheenbeen of zelfs ook het achterste scheenbeen. Deze blessure ontstaat geleidelijk en vaak gaan hardlopers door omdat de klachten vaag beginnen en weer na herstel verdwijnen maar hierna verergerd kunnen terugkomen.

Scheenbeen klachten kunnen ontstaan vanuit verschillende achtergronden. Zo kan het bijvoorbeeld liggen aan een te intensieve training (overbelasting), verkeerde schoenen, schoenen met weinig demping of zelfs te sterke kuitspieren.

Het herstel van Shin splints moet serieus genomen worden, aangezien je anders langere tijd met problemen blijft hardlopen. Er zijn veel verschillende opvattingen over de behandeling van deze aandoening maar rust en ijzen geeft het beste resultaat.

Shin Splints zijn pijnlijke klachten aan de binnenkant van het onderbeen. Benieuwd naar de symptomen en oorzaken? Lees verder!

Definitie en symptomen

Shin Splints is een naam voor pijn aan het scheenbeen. Deze pijn zit aan de binnenkant van de onderbenen. Je voelt het als je loopt of rent. Soms doet het ook pijn als je rust neemt.

Het komt vaak door overbelasting. Het komt ook door irritatie van het scheenbeen en de scheenbeenspieren. Je kunt Shin Splints krijgen als je te veel doet, te snel. Ook als je ineens veel meer gaat sporten dan eerst.

Maar ook mensen die veel lopen of staan, kunnen Shin Splints krijgen.

Oorzaken van de klachten

Shin Splints komt door te veel druk op je been. Ga niet te snel hardlopen of springen. Doe ook niet te veel oefeningen die zwaar zijn voor je benen. Sommige mensen krijgen Shin Splints omdat ze platte voeten hebben.

Anderen krijgen het als hun benen niet even lang zijn. Ook slechte schoenen kunnen Shin Splints geven. Verkeerde schoenen zetten te veel druk op je been. Zorg dus dat je goede schoenen draagt.

Soms krijg je Shin Splints als je op een harde grond loopt of rent. Kies dus voor zachte grond als je gaat hardlopen.

Natuurlijk zul je uiteindelijk ook de oorzaak van de stressfractuur moeten oplossen en hier is een nadere analyse van uw looptrainingen vereist.

  1. Bepaal of je trainingsschema intensiever is geweest in de afgelopen trainingsperiode. Interval training op een harde ondergrond of heuvel training zijn belastende trainingen.
  2. Heeft u wel voldoende rust genomen na een zware training voor het hardlopen? Rust is belangrijk voor het complete herstel van uw lichaam.
  3. Is de demping van uw huidige hardloopschoenen nog wel goed? Wellicht nieuwe inlegzolen of zelfs een tweede paar loopschoenen om de optimale demping terug te krijgen.
  4. Bent u wellicht te fanatiek begonnen met hardlopen en neemt u wel voor iedere training de tijd voor rekoefeningen en loopscholing?
  5. Heeft u wellicht te veel wedstrijden gelopen?

Behandeling van Shin Splints

Rust nemen en vermijd activiteiten die de pijn verergeren, probeer rekoefeningen en spierverstevigingsoefeningen en krijg advies over schoeisel en doe loopanalyse. Lees meer hierover voor effectieve behandeling van Shin Splints.

Rust nemen en activiteiten vermijden die de pijn verergeren

Als je last hebt van shin splints, is het belangrijk om rust te nemen en activiteiten te vermijden die de pijn erger maken. Door even te stoppen met hardlopen of andere belastende activiteiten, geef je je scheenbenen de kans om te herstellen.

Probeer ook te voorkomen dat je op harde ondergronden loopt of veel heuvelafwaarts rent, omdat dit extra druk op je scheenbeen kan uitoefenen en de pijn kan verergeren. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te pushen als je pijn voelt.

Neem de tijd om te herstellen en bouw langzaam je activiteiten weer op.

Rekoefeningen en spierverstevigingsoefeningen

Rekoefeningen en spierversterkingsoefeningen kunnen nuttig zijn bij de behandeling en preventie van shin splints. Deze oefeningen helpen de spieren rondom het scheenbeen sterker te maken en de flexibiliteit te vergroten.

Enkele voorbeelden van rekoefeningen zijn het stretchen van de kuitspieren en het strekken van de tenen naar boven. Daarnaast kunnen oefeningen zoals op je tenen lopen (tripping) en op je hakken lopen helpen bij het versterken van de spieren in het onderbeen.

Het regelmatig uitvoeren van deze oefeningen kan de kans op shin splints verminderen en de hersteltijd verkorten.

Schoen- en loopanalyse

Een schoen- en loopanalyse kan nuttig zijn bij de behandeling en preventie van shin splints. Tijdens een analyse bekijkt een specialist uw looppatroon en beoordeelt of er afwijkingen zijn die bijdragen aan de pijn.

Ook wordt gekeken naar het type hardloopschoenen dat je draagt en of deze geschikt zijn voor uw voeten en loopstijl. Op basis van de analyse kan er worden geadviseerd over het juiste schoeisel en mogelijk inlegzolen om de druk op het scheenbeen te verminderen.

Daarnaast kan het versterken van de spieren rondom het scheenbeen helpen om de klachten te verminderen en te voorkomen dat ze terugkomen.

Gevorderde Behandelingsopties

– Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor Shin Splints, waarbij de fysiotherapeut specifieke oefeningen en technieken gebruikt om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen.

Shockwave therapie maakt gebruik van geluidsgolven om de doorbloeding te verbeteren en ontstekingen in het gebied te verminderen, waardoor het een effectieve optie kan zijn voor diegenen die niet reageren op andere behandelingen.

– Compressiekousen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en zwelling, doordat ze druk uitoefenen op het aangedane gebied en de bloedcirculatie stimuleren.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor shin splints. Bij fysiotherapie worden oefeningen en mobilisatietechnieken gebruikt om de spieren rondom het scheenbeen te versterken en flexibiliteit te verbeteren.

Daarnaast kan een fysiotherapeut ook massage technieken toepassen om de symptomen van shin splints te verminderen. Door regelmatig fysiotherapiebezoeken te plannen, kun je de juiste begeleiding krijgen om te herstellen van shin splints en weer veilig terug te keren naar hardlopen.

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een behandelingsoptie die kan helpen bij de behandeling van shin splints. Met behulp van schokgolven worden de pijnlijke gebieden in het scheenbeen behandeld.

Deze schokgolven stimuleren de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam en kunnen ontstekingen verminderen. Shockwave therapie kan effectief zijn bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de algehele conditie van het onderbeen.

Het is een niet-invasieve behandeling en kan vaak in combinatie met andere behandelingen worden gebruikt om optimale resultaten te bereiken.

Compressiekousen

Compressiekousen zijn een mogelijke behandelingsoptie voor shin splints. Deze kousen zijn ontworpen om druk uit te oefenen op het onderbeen, waardoor de bloedstroom verbetert en zwelling wordt verminderd.

Compressiekousen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het versnellen van het herstelproces. Het is belangrijk om de juiste maat compressiekousen te dragen en ze regelmatig te wassen om hun effectiviteit te behouden.

Het gebruik van compressiekousen kan nuttig zijn als onderdeel van een algehele behandelingsaanpak voor shin splints.

Voorkomen van shin splints

Voorkom Shin Splints door een goede warming-up en cooling-down te doen.

Goede warming-up en cooling-down

Een goede warming-up voor het hardlopen is essentieel om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen. Begin met rustig joggen en voer geleidelijk de snelheid en intensiteit op.

Doe ook wat dynamische rekoefeningen om je spieren los te maken. Na het hardlopen is het belangrijk om een cooling-down te doen om je hartslag geleidelijk te laten dalen. Doe wat rustige stretches om je spieren te ontspannen en afvalstoffen af te voeren.

Vergeet niet dat een goede warming-up en cooling-down bijdraagt aan een gezonde en veilige loopervaring.

Gebruik van geschikt schoeisel

Het gebruik van geschikt schoeisel is essentieel bij de behandeling en preventie van shin splints. Goede schoenen kunnen de druk op het scheenbeen verminderen en helpen bij het absorberen van schokken tijdens het lopen of rennen.

Het is belangrijk om schoenen te dragen die voldoende demping en ondersteuning bieden. Daarnaast kan het gebruik van inlegzolen helpen om eventuele afwijkingen in de voetboog of looppatroon te corrigeren.

Het is aan te raden om je schoenen regelmatig te vervangen, vooral als ze versleten zijn. Het investeren in kwalitatief hoogwaardig schoeisel kan shin splints helpen voorkomen en je hardloopervaring verbeteren.

Luisteren naar je lichaam

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren als je last hebt van shin splints. Als je pijn voelt in je scheenbeen tijdens het hardlopen, is het beter om direct actie te ondernemen en rust te nemen.

Forceer jezelf niet om door te gaan met trainen, omdat dit de pijn alleen maar erger kan maken. Neem de tijd om te herstellen en pak je training weer geleidelijk op als de pijn is verminderd.

Onthoud dat het nemen van rust een essentieel onderdeel is van het genezingsproces van shin splints.

Wanneer naar de Podotherapeut?

Als je last hebt van shin splints, is het verstandig om een bezoek te brengen aan een podotherapeut. Ontdek hier hoe ze je kunnen helpen en leer meer over onze diensten en vestigingen.

Lees verder!

Gratis Echo ter Indicatiestelling

Als hardloper met shin splints, is het belangrijk om te weten wanneer je naar een podotherapeut moet gaan. Een van de services die zij bieden, is een gratis echo ter indicatiestelling.

Dit betekent dat ze met behulp van echografie kunnen kijken naar de binnenkant van je onderbenen en specifiek naar de scheenbeenspieren. Op basis van de resultaten kunnen ze een behandelplan opstellen dat het beste bij jou past.

Het is een waardevolle tool om de ernst van je blessure vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Voorbeeldbehandeling bij Shin Splints

Een voorbeeldbehandeling bij shin splints kan onder andere bestaan uit het nemen van rust en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. Daarnaast kunnen rekoefeningen en spierversterkingsoefeningen voor de scheenbeenspieren helpen.

Masseren kan ook helpen om de symptomen te verminderen. Het dragen van compressiekousen kan de druk op het scheenbeen verminderen en tapen kan extra ondersteuning bieden. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van pijnstillers slechts tijdelijk verlichting biedt en dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Als je last hebt van shin splints, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en een behandeling op maat te krijgen.

Week rust en ijs het scheenbeen regelmatig

Wanneer je de oorzaak van de ontsteking van uw scheenbeenspier heeft ontdekt is het de kunst uw blessure serieus te nemen en de volgende behandeling door te zetten:

  • Hou minimaal een week rust, dus echt geen trainingen
  • Ijs uw voorste of achterste scheenbeen minimaal 2x per dag voor ongeveer 5 minuten met een cold pack. Het ijzen zorgt ervoor dat er vers en nieuw bloed naar uw ontsteking komt wat het genezingsproces zal verbeteren.
  • Om de scheenbeenspieren te versterken kunt u na 2 weken extra versterkende oefeningen doen voor uw scheenbenen. Te sterke kuitspieren kunnen nl. ook de oorzaak van uw problemen zijn.

Rekoefeningen en spierversterkende oefeningen

Wanneer u weer begint met hardlopen is het belangrijk dit heel rustig op te bouwen en goed na de belasting signalen van pijn serieus te nemen. Probeer in eerste instantie een rustige minimale duurloop met rustig inlopen en rekoefeningen. Zorg dat je even van je bestaande verharde parcours afwijkt en bijvoorbeeld het bos kiest met een zachte ondergrond. Doe de eerste twee weken absoluut geen interval of heuveltraining laat het herstel gewoon nog even zijn werk doen. Het ijzen zou ik minimaal 2 weken bij het begin van de trainingen blijven volhouden ook als u geen klachten meer heeft.

Als spierversterkende oefening kunt u gewoon in huis eens afwisselend op uw voorvoet en hierna op uw hakken door de kamer kunnen lopen. U traint uw scheenbeenspier sterker te maken.

Het belangrijkste om te weten is dat Shinsplints een veel voorkomende blessure is die mits je er ook de tijd voor neemt ook weer heel goed is te genezen. Neem deze tijd dus ook voor jezelf en probeer bovenstaande behandeling serieus te nemen. Te vroeg weer belasten is gewoon een groot risico voor een aanhoudende blessure van Shin Splints.

Veelgestelde vragen

Welke oefeningen kunnen helpen bij shin splints?

Oefeningen voor scheenbeenspieren, zoals Shin splint rekken, kunnen goed zijn voor versterken van de scheenbeenspieren en om scheenbeenklachten te verminderen.

Welke middelen kunnen gebruikt worden voor Shin Splints behandeling?

Het masseren van shin splints, het tapen van shin splints en het gebruik van compressiekousen voor shin splints zijn allemaal methoden die kunnen helpen bij Shin Splints behandeling.

Is rust belangrijk bij de behandeling van shin splints?

Ja, rust nemen is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor shin splints. Het kan irritatie van het scheenbeen verminderen en ook helpen bij het herstel.

Zijn er specialisten voor shin splint behandeling?

Ja, er zijn specialisten die je kunnen helpen met jouw shin splint klachten. Zij kunnen advies geven over Shin splint oorzaken, symptomen en preventie.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën