Home » Shin Splints behandeling en oefeningen
Blessures Training

Shin Splints behandeling en oefeningen

blessure shin splints

Shin splints is een veel voorkomende blessure bij hardlopers. De eerste symptonen zijn een irritatie van het voorste scheenbeen of zelfs ook het achterste scheenbeen. Deze blessure ontstaat geleidelijk en vaak gaan hardlopers door omdat de klachten vaag beginnen en weer na herstel verdwijnen maar hierna verergerd kunnen terugkomen. Scheenbeen klachten kunnen ontstaan vanuit verschillende achtergronden. Zo kan het bijvoorbeeld liggen aan een te intensieve training (overbelasting), verkeerde schoenen, schoenen met weinig demping of zelfs te sterke kuit spieren. Het herstel van Shinsplints moet serieus genomen worden aangezien je anders langere tijd met problemen blijft hardlopen. Er zijn veel verschillende opvattingen over de behandeling van deze aandoening maar rust en ijzen geeft het beste resultaat.

Oorzaak van de klachten

Natuurlijk zul je uiteindelijk ook de oorzaak van de stressfractuur moeten oplossen en hier is een nadere analyse van uw looptrainingen vereist.

1. Bepaal of je trainingsschema intensiever is geweest in de afgelopen trainingsperiode. Interval training op een harde ondergrond of heuvel training zijn belastende trainingen.

2. Heeft u wel voldoende rust genomen na een zware training voor het hardlopen? Rust is belangrijk voor het complete herstel van uw lichaam.

3. Is de demping van uw huidige hardloopschoenen nog wel goed? Wellicht nieuwe inlegzolen of zelfs een tweede paar loopschoenen om de optimale demping terug te krijgen.

4. Bent u wellicht te fanatiek begonnen met hardlopen en neemt u wel voor iedere training de tijd voor rekoefeningen en loopscholing?

5. Heeft u wellicht te veel wedstrijden gelopen?

Week rust en ijs het scheenbeen regelmatig

Wanneer je de oorzaak van de ontsteking van uw scheenbeenspier heeft ontdekt is het de kunst uw blessure serieus te nemen en de volgende behandeling door te zetten:

1. Hou minimaal een week rust, dus echt geen trainingen

2. Ijs uw voorste of achterste scheenbeen minimaal 2x per dag voor ongeveer 5 minuten met een cold pack. Het ijzen zorgt ervoor dat er vers en nieuw bloed naar uw ontsteking komt wat het genezingsproces zal verbeteren.

3. Om de scheenbeenspieren te versterken kunt u na 2 weken extra versterkende oefeningen doen voor uw scheenbenen. Te sterke kuitspieren kunnen nl. ook de oorzaak van uw problemen zijn.

Ice Power hot/cold

Rekoefeningen en spierversterkende oefeningen

Wanneer u weer begint met hardlopen is het belangrijk dit heel rustig op te bouwen en goed na de belasting signalen van pijn serieus te nemen. Probeer in eerste instantie een rustige minimale duurloop met rustig inlopen en rekoefeningen. Zorg dat je even van je bestaande verharde parcours afwijkt en bijvoorbeeld het bos kiest met een zachte ondergrond. Doe de eerste twee weken absoluut geen interval of heuveltraining laat het herstel gewoon nog even zijn werk doen. Het ijzen zou ik minimaal 2 weken bij het begin van de trainingen blijven volhouden ook als u geen klachten meer heeft.

Als spierversterkende oefening kunt u gewoon in huis eens afwisselend op uw voorvoet en hierna op uw hakken door de kamer kunnen lopen. U traint uw scheenbeenspier sterker te maken.

Het belangrijkste om te weten is dat Shinsplints een veel voorkomende blessure is die mits je er ook de tijd voor neemt ook weer heel goed is te genezen. Neem deze tijd dus ook voor jezelf en probeer bovenstaande behandeling serieus te nemen. Te vroeg weer belasten is gewoon een groot risico voor een aanhoudende blessure van Shin Splints.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen