Home » Sneller leren hardlopen
Hardlopen

Sneller leren hardlopen

Loop je tegen de muur aan bij het verbeteren van je hardloopsnelheid? Het is een frustrerend gevoel, ik ken het maar al te goed. Feit is dat er strategieën, oefeningen en tips zijn die je kunnen helpen om sneller te leren hardlopen.

Dit artikel is geschreven om je daarbij te helpen door middel van beproefde technieken.

Om sneller te worden met hardlopen, zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen.

Pogo

De Pogo-oefening is een geweldige manier om je hardloopsnelheid te verbeteren. Deze dynamische plyometrische oefening versterkt je enkels, kuiten en heupflexoren. Het vraagt om explosieve kracht bij elke sprong, waarbij je tegelijkertijd je houding en balans traint.

Zelfs de kleinste verbetering in deze gebieden kan al een aanzienlijk verschil maken in je hardlooptempo. Dus trek die hardloopschoenen aan en ga aan de slag met de Pogo-oefening!

Lopen met gestrekte benen

Lopen met gestrekte benen is een oefening die je kan helpen om sneller te worden bij het hardlopen. Door je benen volledig te strekken terwijl je rent, train je je spieren om sterker en krachtiger te worden.

Dit kan leiden tot een verbeterde loopsnelheid en prestaties.

Wanneer je lopen met gestrekte benen oefent, kun je beginnen door jezelf bewust te maken van je beenbewegingen tijdens het hardlopen. Zorg ervoor dat je je benen volledig strekt bij elke stap die je zet.

Dit helpt om een krachtige afzet te creëren en meer snelheid te genereren.

Na verloop van tijd kun je proberen om bewust lopen met gestrekte benen toe te passen in je hardlooptraining. Dit kan betekenen dat je jezelf moet aanleren om je benen volledig te strekken bij elke stap die je zet, zonder dat het oncomfortabel of geforceerd aanvoelt.

Korte heuvelsprints

Korte heuvelsprints zijn een effectieve manier om je snelheid bij het hardlopen te verbeteren. Door de weerstand van de heuvel train je niet alleen je beenspieren, maar verbeter je ook je looptechniek.

Kies een steile heuvel uit en sprint zo snel als je kunt naar boven. Herhaal dit 6 tot 8 keer met voldoende rust tussen de sprints. Deze explosieve training zal je helpen om sneller te worden en je snelheid op vlak terrein te verbeteren.

Plyometrische oefeningen

Plyometrische oefeningen kunnen je helpen om sneller te hardlopen. Deze krachtige en explosieve oefeningen, zoals box jumps en jump squats, vergroten de spierkracht en explosiviteit in je benen.

Door regelmatig plyometrische oefeningen toe te voegen aan je trainingsschema, kun je je reactiesnelheid verbeteren en snellere sprints maken. Het is belangrijk om deze oefeningen op een gecontroleerde manier uit te voeren en de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen.

Trainingen voor het Verbeteren van Snelheid

Wil je jouw snelheid verbeteren tijdens het hardlopen? Lees dan verder voor effectieve trainingen om jouw prestaties te optimaliseren.

Snelheidswerk voor de 1500 m en de mijl

Om je snelheid te verbeteren voor de 1500 m en de mijl, zijn er verschillende trainingstechnieken die je kunt toepassen. Hier zijn enkele tips:

 1. Doe intervaltraining: Voer herhaalde snelle intervallen uit, afgewisseld met rustperiodes, om je anaërobe capaciteit te vergroten en je snelheid te verhogen.
 2. Doe tempo trainingen: Loop op een snelheid die iets onder je race-tempo ligt over een langere afstand, bijvoorbeeld 800 meter of 1 kilometer. Dit zal helpen om je uithoudingsvermogen en snelheid te verbeteren.
 3. Voeg fartlek-training toe: Varieer je tempo tijdens het hardlopen door periodes van versnellingen af ​​te wisselen met rustiger tempo’s. Dit zal je helpen om sneller te worden en tegelijkertijd je duurvermogen te vergroten.
 4. Werk aan specifieke technieken: Besteed aandacht aan het verbeteren van je loopstijl, zoals het verkleinen van je paslengte en het verhogen van je pasfrequentie. Dit kan helpen om efficiënter te lopen en snellere tijden te behalen.
 5. Vergeet niet om voldoende rustdagen in te plannen: Rust is essentieel om spieren te herstellen en blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je tijd geeft voor herstel tussen intensieve trainingen.

Snelheidswerk voor de 5 km

Als je sneller wilt worden voor de 5 km, zijn er verschillende trainingen die je kunt doen om je snelheid te verbeteren:

 1. Intervaltraining: Voeg intervaltraining toe aan je trainingsroutine. Dit houdt in dat je afwisselt tussen een sneller tempo en een rustiger tempo. Bijvoorbeeld, sprint 400 meter en loop vervolgens 200 meter op een rustiger tempo. Herhaal dit meerdere keren tijdens je training.
 2. Tempo training: Doe regelmatig tempo runs waarbij je op een iets sneller tempo loopt dan normaal, maar nog steeds comfortabel genoeg om het vol te houden gedurende een langere afstand. Dit helpt bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en snelheid.
 3. Fartlek training: Voeg fartlek training toe aan je schema. Fartlek betekent ‘speels’ in het Zweeds en dat is precies wat deze training inhoudt. Je varieert je snelheid tijdens het hardlopen door spontaan te versnellen of vertragen.
 4. Heuveltraining: Doe regelmatig heuvelsprints om kracht en snelheid op te bouwen. Kies een heuvel met een gemiddelde helling en sprint zo snel als je kunt naar boven, daarna jog of wandel langzaam terug naar beneden om te herstellen voordat je weer omhoog sprint.
 5. Snelheidsintervallen: Doe ook regelmatig korte sprints van ongeveer 100 meter met maximale inspanning. Dit helpt bij het trainen van je snelle spiervezels en kan bijdragen aan het verbeteren van je snelheid voor de 5 km.

Snelheidswerk voor de 10 km

Als hardloper die zich wil verbeteren op de 10 km, is snelheidswerk een essentieel onderdeel van je trainingsschema. Hier zijn enkele tips om je snelheid te verhogen:

 1. Doe intervaltraining: Voeg intervaltraining toe aan je routine door afwisselend sneller en langzamer te rennen. Probeer bijvoorbeeld 800 meter op hoge intensiteit te rennen, gevolgd door 400 meter rustig joggen voor herstel.
 2. Focus op tempolopen: Train jezelf om een ​​stabiel tempo aan te houden tijdens langeafstandslopen. Dit helpt je om het juiste ritme vast te houden tijdens de wedstrijd.
 3. Doe fartlek-training: Fartlek-training is een geweldige manier om snelheid op te bouwen en tegelijkertijd plezier te hebben tijdens het rennen. Varieer je snelheid door af en toe versnellingen in je run toe te voegen.
 4. Werk aan kracht: Sterke spieren zijn essentieel voor het verbeteren van je snelheid. Vergeet niet om regelmatig krachttrainingsoefeningen zoals squats, lunges en planks toe te voegen aan je routine.
 5. Rust goed uit: Rust is net zo belangrijk als training als het gaat om het verbeteren van je snelheid. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en neem rustdagen om spieren de kans te geven te herstellen.

Tips voor Slim Trainen om Sneller te Worden

Train en race op gevoel

Trainen en racen op gevoel is een belangrijke strategie om je prestaties bij het hardlopen te verbeteren. In plaats van constant op je stopwatch te kijken of te letten op je snelheid, richt je je op hoe je je voelt tijdens het lopen.

Dit betekent dat je luistert naar je lichaam en geleidelijk het tempo verhoogt of verlaagt op basis van hoe comfortabel je loopt. Door te trainen en racen op gevoel, kun je beter in contact komen met je eigen energieniveaus en vermijden dat je overbelast raakt.

Op deze manier kun je efficiënter lopen en betere prestaties behalen. Trainen en racen op gevoel kan ook helpen om blessures te voorkomen, omdat je constant rekening houdt met de signalen die je lichaam geeft.

Loop met een glimlach op je gezicht

Loop met een glimlach op je gezicht! Hardlopen zou leuk en plezierig moeten zijn, dus waarom niet genieten van elke stap die je zet? Een glimlach kan je helpen om positieve energie te behouden tijdens het hardlopen, zelfs als het zwaar wordt.

Het kan je ook helpen om ontspannen te blijven en je prestaties te verbeteren. Dus zet die glimlach op en geniet van je hardloopsessies!

Bereid je voor op de training

Ik bereid me altijd goed voor op mijn hardlooptrainingen om het meeste uit mijn sessies te halen. Voordat ik vertrek, zorg ik ervoor dat ik voldoende water heb gedronken en een lichte snack heb gegeten om mijn energieniveau op peil te houden.

Ik strek mijn spieren en doe wat dynamische oefeningen om mijn lichaam op te warmen. Daarna neem ik de tijd om mijn doelen voor de training te bepalen en een plan te maken. Ik zorg ook voor een goede nachtrust, zodat ik fris en energiek aan mijn training kan beginnen.

Door me goed voor te bereiden, kan ik optimaal profiteren van mijn hardlooptrainingen en mijn prestaties verbeteren.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel om je prestaties bij het hardlopen te verbeteren. Uitgerust zijn zorgt ervoor dat je energie hebt en klaar bent om te trainen. Het helpt je ook om sneller te herstellen na een intensieve training.

Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, idealiter tussen de 7 en 9 uur per nacht. Creëer een rustige en comfortabele slaapomgeving, vermijd cafeïne en elektronische apparaten voor het slapengaan, en probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden.

Door goed te slapen, geef je je lichaam de kans om optimaal te herstellen en zal je merken dat je sneller kunt lopen.

Kies de juiste hardloopschoenen

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is van essentieel belang om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren. Goede schoenen bieden de juiste ondersteuning en demping voor jouw voeten en loopstijl.

Het is belangrijk om te kijken naar factoren zoals de pasvorm, demping, stabiliteit en pronatieondersteuning bij het kiezen van de juiste schoenen. Zorg ervoor dat je de schoenen in de winkel kunt passen en testen voordat je ze koopt.

Onthoud dat investeren in goede hardloopschoenen een investering is in je eigen gezondheid en prestaties.

Overige Tips om Sneller te Worden met Hardlopen

– Varieer je trainingen: Probeer verschillende soorten trainingen, zoals intervaltraining en tempotraining, om je spieren te blijven uitdagen en je snelheid te verbeteren.

– Train je spieren: Voeg krachttraining toe aan je routine om je spieren sterker te maken en explosiever te worden tijdens het hardlopen.

– Geef jezelf rust: Zorg ervoor dat je voldoende hersteltijd neemt tussen je trainingen om blessures te voorkomen en optimaal te kunnen presteren.

– Voeg versnellingen toe: Voer tijdens je training regelmatig korte versnellingen uit om je loopsnelheid en -vermogen te verbeteren.

– Let op je gewicht: Houd een gezond gewicht om efficiënter te kunnen hardlopen en snellere tijden te behalen.

Varieer je trainingen

Variatie in je trainingen is essentieel om sneller te worden en je prestaties te verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop je je trainingen kunt variëren:

 1. Voeg intervaltraining toe aan je schema. Dit betekent dat je afwisselt tussen periodes van hoge intensiteit (sprinten) en periodes van lage intensiteit (rustig joggen).
 2. Probeer eens een lange rustige duurloop. Dit helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en kan je helpen om sneller te worden op lange afstanden.
 3. Train op verschillende ondergronden, zoals de weg, het strand of het bos. Dit helpt bij het ontwikkelen van stabiliteit en kracht in verschillende spiergroepen.
 4. Varieer ook de afstand van je trainingen – probeer zowel kortere sprints als langere runs om verschillende energie systemen in je lichaam te trainen.
 5. Maak gebruik van loopband training om specifieke snelheid en tempo doelen na te streven.
 6. Voeg heuveltraining toe aan je routine – dit helpt bij het ontwikkelen van kracht en explosiviteit in je benen.
 7. Doe regelmatig tempolopen – dit betekent dat je een bepaald tempo vasthoudt tijdens het hardlopen, wat kan helpen bij het verbeteren van je snelheid over langere afstanden.
 8. Vergeet niet om rustdagen in te plannen! Rust is net zo belangrijk als training, omdat het helpt bij herstel en voorkomt dat je overbelast raakt.

Train je spieren

Trainen van je spieren is essentieel om sneller te kunnen hardlopen. Sterke spieren helpen je om meer kracht te genereren en efficiënter te bewegen. Het integreren van spierversterkende oefeningen in je trainingsschema kan je helpen om sneller te worden.

Denk hierbij aan oefeningen zoals burpees, jump squats en box jumps, die je explosiviteit en kracht vergroten. Door regelmatig je spieren te trainen, kun je je hardloopprestaties aanzienlijk verbeteren.

Geef jezelf rust

Naast het volgen van een intensief hardloopschema, is het ook belangrijk om jezelf voldoende rust te geven. Rust is essentieel voor het herstel van je spieren en om blessures te voorkomen.

Gun jezelf daarom regelmatig rustdagen tussen je trainingen in. Hierdoor kan je lichaam zich herstellen en sterker worden, zodat je uiteindelijk sneller kunt hardlopen.

Naast rustdagen is voldoende slaap ook van groot belang. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam optimaal kan herstellen en dat je energie hebt voor je trainingen. Probeer daarom elke nacht minimaal 7 tot 8 uur slaap te krijgen.

Voeg versnellingen toe

Ik raad je aan om versnellingen toe te voegen aan je hardlooptrainingen als je je snelheid wilt verbeteren. Versnellingen zijn korte intervallen waarin je op een hoger tempo loopt dan je normale snelheid.

Dit helpt je om je cardiovasculaire capaciteit te vergroten en je explosiviteit te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 10-15 seconden sprinten gevolgd door een korte rustperiode.

Naarmate je sterker wordt, kun je de duur en intensiteit van de versnellingen geleidelijk verhogen. Het regelmatig toevoegen van versnellingen aan je trainingsschema zal je helpen om sneller te worden en betere loopprestaties te behalen.

Let op je gewicht

Het is belangrijk om op je gewicht te letten als je sneller wilt leren hardlopen. Een gezond gewicht kan je helpen om efficiënter te bewegen en je snelheid te verhogen. Door een gezond voedingspatroon te volgen en voldoende te bewegen, kun je overtollig gewicht kwijtraken en je prestaties verbeteren.

Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt om je energieniveaus op peil te houden. Onthoud dat het behalen van een gezond gewicht geen quick fix is, maar een geleidelijk proces dat discipline en toewijding vereist.

Blijf gefocust, stel realistische doelen en werk stap voor stap aan een gezond gewicht voor betere hardloopresultaten.

Veelgestelde Vragen

Wat betekent “Sneller leren hardlopen”

“Sneller leren hardlopen” betekent traintechnieken en routines gebruiken om je loopsnelheid en hardloopprestatie te verbeteren.

Hoe kan ik mijn hardloopsnelheid verhogen?

Je kunt je hardloopsnelheid verhogen door intervaltraining voor hardlopen, krachttraining en het verbeteren van je sprintprestaties. Een hardloopcoach kan ook nuttig zijn.

Kan ik sneller worden door te trainen voor een snellere kilometer?

Ja! Door te trainen voor een snellere kilometer, kun je je algehele snelheid en techniek verbeteren en zo sneller leren hardlopen.

Welke hulpmiddelen kunnen me helpen bij het verbeteren van mijn loopsnelheid?

Hardloopschoenen, een hardloopapp, een hardloopprogramma en een efficiënt hardloopschema kunnen je allemaal helpen bij het verbeteren van je loopsnelheid.

Wat zijn de voordelen van een hardlooproutine?

Een consistente hardlooproutine kan helpen bij het vergroten van je trainingskilometers, het stellen van hardloopdoelen en het steeds efficiënter maken van je hardlopen voor betere resultaten.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën