Home » Spierherstel na zware training hardlopen
Training

Spierherstel na zware training hardlopen

Hardlopen is fantastisch voor je conditie, maar wat doe je als spierpijn en vermoeidheid toeslaan na een pittige training? Wist je dat het herstel van je spieren net zo belangrijk is als de training zelf? In deze blog ontdek je hoe je je spierherstel na een zware hardlooptraining kunt optimaliseren.

Van hydratatie tot voeding, wij delen bewezen tips die helpen je lichaam sneller te herstellen en sterker te worden. Lees verder om te ontdekken hoe je nog meer uit je hardlooptraining kunt halen.

Waarom is herstellen na je run zo belangrijk?

Herstellen na je run is belangrijk omdat het blessures kan voorkomen en omdat rust je sterker maakt dankzij supercompensatie.

Voorkomen van blessures

Het voorkomen van blessures is cruciaal voor elke hardloper. Onjuiste trainingstechnieken of overbelasting van spieren kunnen leiden tot ongewenste verwondingen, wat het hardlooptraject kan onderbreken.

Blessurepreventie start bij correcte looptechnieken, het dragen van de juiste schoenen en het luisteren naar je lichaam. Rustdagen zijn even belangrijk als trainingsdagen. Ze geven je spieren de tijd om te herstellen en sterker te worden.

Ook is het belangrijk om gekoelde of verwarmde kompressen toe te passen na een intensieve training en om gebruik te maken van foamrollen om knopen en spanning in de spieren te verminderen.

Regelmatige rek- en streksessies kunnen ook helpen om spierflexibiliteit te behouden en het risico op blessures te minimaliseren.

Supercompensatie: rust maakt je sterker

Tijdens het hardlopen worden je spieren flink belast. Maar wist je dat je sterker wordt tijdens de rustperiode na een zware training? Dit fenomeen wordt supercompensatie genoemd, en het is een belangrijk onderdeel van spierherstel.

Wanneer je rust neemt na het hardlopen, krijgen je spieren de kans om te herstellen en zich aan te passen aan de belasting die ze hebben ervaren. Hierdoor worden je spieren sterker en kun je beter presteren bij je volgende trainingssessie.

Dus vergeet niet om voldoende rust in te plannen na een intensieve hardloopsessie en geef je lichaam de tijd om sterker te worden.

Bewezen manieren om te herstellen na het hardlopen

 • Drink voldoende water en vul elektrolyten aan om gehydrateerd te blijven.
 • Eet koolhydraten om de glycogeenvoorraden in je spieren aan te vullen.
 • Gebruik een foamroller om je spieren los te maken en de doorbloeding te bevorderen.
 • Doe rek- en strekoefeningen om de flexibiliteit te vergroten en spierpijn te verminderen.
 • Zorg voor voldoende slaap om het herstelproces van je lichaam te bevorderen.
 • Eet een maaltijd met voldoende eiwitten om spierschade te herstellen en spiergroei te stimuleren.

Voldoende drinken en elektrolyten aanvullen

Tijdens het hardlopen verlies je vocht en elektrolyten door zweten. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken en deze elektrolyten aan te vullen. Neem dus een bidon mee als je gaat hardlopen. Door gehydrateerd te blijven, help je je lichaam de lichaamstemperatuur te reguleren en verminder je de kans op uitdroging.

Daarnaast kunnen elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium helpen bij het handhaven van de juiste balans in je lichaam.

Eten van koolhydraten

Koolhydraten zijn essentieel voor het herstel van je spieren na een intensieve hardlooptraining. Door koolhydraten te eten, vul je de glycogeenvoorraden in je spieren aan, wat helpt bij het herstellen en opbouwen van spierweefsel.

Kies voor gezonde bronnen van koolhydraten, zoals volkoren granen, fruit en groenten, om je energieniveaus weer op peil te brengen en spiervermoeidheid te verminderen. Vergeet niet om binnen 30 minuten na je training iets te eten dat rijk is aan koolhydraten om het herstelproces te optimaliseren.

Foamrollen

Foamrollen kan helpen bij het herstel van je spieren na een zware hardlooptraining. Hier zijn enkele manieren waarop het kan helpen:

 • Het masseren van je spieren met een foamroller kan de doorbloeding verbeteren en je spierherstel versnellen.
 • Foamrollen kan helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid na het hardlopen.
 • Door regelmatig te foamrollen, kun je de flexibiliteit en mobiliteit van je spieren verbeteren.
 • Foamrollen kan ook helpen bij het verminderen van triggerpoints in de spieren, waardoor blessures voorkomen kunnen worden.

Rekken en strekken

 • Doe rek – en strekoefeningen na je hardloopsessie om spierpijn te verminderen en je herstel te bevorderen.
 • Strek je hamstrings door voorover te buigen en je tenen aan te raken met gestrekte benen.
 • Rek je quadriceps door je voet naar achteren te brengen en je hak naar je bil te trekken.
 • Strek je kuiten door met gestrekte benen op de rand van een stoepje te staan en je hakken naar beneden te laten zakken.
 • Doe een heupopener door met één been vooruit te stappen, in een lungepositie, en langzaam je heup naar voren te duwen.
 • Rek je schouders door één arm horizontaal over je borstkas te leggen en deze met de andere arm tegenhouden.
 • Vergeet niet om rustig en gecontroleerd te rekken, zonder ongemak of pijn.

Voldoende slaap

Voldoende slaap is essentieel voor een goed spierherstel na een zware hardlooptraining. Tijdens je slaap herstellen je spieren en worden de weefsels gerepareerd die tijdens het hardlopen zijn beschadigd.

Daarnaast wordt je lichaam in ruststand gebracht, waardoor het de nodige energie kan bijtanken voor de volgende training. Het is daarom belangrijk om te streven naar 7-9 uur slaap per nacht.

Zorg voor een rustige slaapomgeving en probeer regelmatige slaaptijden aan te houden om je herstelproces te optimaliseren.

Eiwitrijke maaltijd eten

Een eiwitrijke maaltijd eten na het hardlopen is essentieel voor het spierherstel. Eiwitten zijn de bouwstenen van onze spieren en helpen bij het repareren en opbouwen van beschadigd spierweefsel na een intensieve training.

Kies voor voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, peulvruchten en zuivelproducten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevatten ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en omega-3 vetzuren die bijdragen aan het herstelproces.

Zorg er dus voor dat je na je training een eiwitrijke maaltijd eet om je spieren de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om te herstellen en sterker te worden.

Voedingstips om meer uit je training te halen

 • Eet een uitgebalanceerd dieet met voldoende koolhydraten om je energieniveaus op peil te houden.
 • Vergeet niet om na het hardlopen eiwitrijke voeding te eten om spierherstel te bevorderen.
 • Hydrateer voldoende door water en elektrolyten drankjes te drinken voor, tijdens en na je training.
 • Probeer magnesiumsupplementen uit om spierkramp en vermoeidheid te verminderen.

Wat niet te doen na het hardlopen

Rondlopen in je hardloopkleding, meteen bankhangen, tanken van verkeerde brandstof, zware klusjes doen, snoeien in de hersteltijd. Lees verder om te weten waarom deze activiteiten het herstelproces kunnen belemmeren.

Rondlopen in je hardloopkleding

Na een intensieve hardloopsessie is het verleidelijk om gewoon rond te blijven lopen in je hardloopkleding, maar dit is eigenlijk niet goed voor je herstel. Zweet en vocht kunnen zich ophopen in je kleding, wat kan leiden tot huidirritatie en infecties.

Daarnaast kan het dragen van natte kleding ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur te laag blijft, waardoor je spieren niet optimaal kunnen herstellen. Dus, zorg ervoor dat je na het hardlopen snel droge kleding aantrekt om je herstelproces te bevorderen.

Meteen bankhangen

Na een zware training is het verleidelijk om meteen op de bank neer te ploffen en te ontspannen. Maar dit kan eigenlijk het herstelproces van je spieren belemmeren. In plaats van direct te gaan bankhangen, is het beter om nog even in beweging te blijven.

Maak een korte wandeling of doe wat lichte stretching om je spieren te helpen ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Op deze manier geef je je lichaam de kans om langzaam af te koelen en zal je herstelproces efficiënter verlopen.

Tanken van verkeerde brandstof

Het tanken van verkeerde brandstof na het hardlopen kan een negatieve invloed hebben op je herstel. Als je je lichaam de juiste voedingsstoffen geeft, kan het efficiënt herstellen en sneller sterker worden.

Het eten van voedsel dat rijk is aan eiwitten en koolhydraten helpt bij het herstellen van beschadigde spieren en het aanvullen van glycogeenvoorraden. Vermijd voedingsmiddelen met veel vet of suiker, omdat deze kunnen leiden tot ontstekingen en energiedips.

Kies in plaats daarvan voor gezonde bronnen van eiwitten zoals mager vlees, vis, eieren en zuivelproducten, en vul je koolhydraatvoorraden aan met volkoren granen, fruit en groenten.

Zware klusjes doen

Zware klusjes doen direct na het hardlopen kan schadelijk zijn voor je lichaam. Hoewel het misschien verleidelijk kan zijn om meteen de tuin te gaan aanpakken of meubels te verplaatsen, is het beter om je spieren wat rust te gunnen.

Het uitvoeren van zware klusjes kan namelijk leiden tot overbelasting en verhoogt het risico op blessures. Neem liever wat tijd om te ontspannen en je spieren te laten herstellen na een intensieve training.

Minder hersteltijd nemen

Het is essentieel om voldoende rust te nemen na een intensieve hardloopsessie. Snoeien in de hersteltijd kan je spierherstel echter belemmeren. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en zich aan te passen aan de inspanning die je hebt geleverd.

Door je trainingsschema niet te overbelasten en voldoende rustdagen in te plannen, geef je je spieren de kans om sterker te worden en blessures te voorkomen. Vergeet dus niet om tijdens je hersteltijd ook daadwerkelijk te rusten en je trainingsschema niet te veel te vervuilen met extra klusjes of andere intensieve activiteiten.

Veelgestelde Vragen

Wat is spierherstel na zware training hardlopen?

Spierherstel na zware training hardlopen betreft de maatregelen die hardlopers nemen om hun spieren, kuitspieren en spiervezels te herstellen na intensieve conditietraining of sportblessures.

Hoe kan ik mijn herstel na het hardlopen bevorderen?

Je kunt je herstel na het hardlopen bevorderen door voldoende te slapen, gezond te eten zoals eiwitrijke voeding, uit te lopen na de training, hersteldrank te nemen en genoeg water te drinken voor hydratatie na het hardlopen.

Welke oefeningen helpen bij spierherstel na intensieve training?

Rek- en strekoefeningen, foamrollen oefeningen en bepaalde specifieke oefeningen gericht op verminderen van spierpijn kunnen helpen bij het herstel van het lichaam na zware training.

Zijn er supplementen die kunnen helpen bij spierherstel?

Ja, magnesiumsupplementen en eiwitrijke voeding kunnen bijdragen aan je spierherstel na een intensieve training.

Waarom is slapen belangrijk voor spierherstel na het hardlopen?

Slapen is belangrijk voor spierherstel omdat het lichaam tijdens deze rustperiode zichzelf kan repareren en versterken, wat cruciaal is om spierkracht op te bouwen na een zware training.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën