Home » Hoe maakt threshold training je een snellere hardloper?
Training

Hoe maakt threshold training je een snellere hardloper?

Treshold training

Veel hardlopers willen sneller worden, maar weten niet hoe. Threshold training kan de sleutel zijn tot een hogere snelheid. In dit artikel ontdek je hoe deze training je helpt om je hardloopprestaties aanzienlijk te verbeteren.

Samenvatting

 • Threshold training verbetert je snelheid en uithoudingsvermogen door je lichaam te leren efficiënt om te gaan met lactaat.
 • Door gebruik te maken van verschillende soorten trainingen zoals intervaltraining en tempolopen, kun je je prestaties aanzienlijk verbeteren.
 • Luister altijd naar je lichaam tijdens de training om blessures te voorkomen en pas de intensiteit aan op basis van hoe je je voelt.
 • Het inschakelen van een hardloopcoach kan nuttig zijn voor het krijgen van persoonlijke begeleiding en het optimaliseren van je threshold training.
 • Combineer threshold training met krachttraining en zorg voor voldoende rust voor maximale prestatieverbetering.

Wat is threshold training?

Threshold training is een vorm van hardlooptraining die gericht is op het verbeteren van je lactaatdrempel, waardoor je langer op een hoger tempo kunt blijven lopen. Het helpt bij het ontwikkelen van anaërobe uithoudingsvermogen en verbetert je vermogen om efficiënt te blijven lopen onder toenemende vermoeidheid.

Definitie

Threshold training, of drempeltraining, helpt je om sneller te lopen door te trainen op je lactaatdrempel. Dit is het punt waarop je lichaam meer lactaat (een soort afvalstof) aanmaakt dan het kan afbreken.

Door op deze intensiteit te trainen, verhoogt je lichaam zijn vermogen om lactaat efficiënter te verwerken, waardoor je harder en langer kunt lopen zonder moe te worden. Het verbetert ook je uithoudingsvermogen en snelheid.

Trainingen variëren van intervaltraining tot tempo- en duurlopen. Deze methodes verhogen het vermogen van je spieren om zuurstof op te nemen en te gebruiken, waardoor je prestaties verbeteren.

Door regelmatig op of net onder je anaerobe drempel te trainen, maak je grote stappen in zowel je snelheid als conditie.

Voordelen

Verbeterde anaërobe drempel: Threshold training helpt bij het verhogen van je anaërobe drempel, waardoor je langer op hogere intensiteit kunt hardlopen zonder vermoeid te raken. Dit resulteert in verbeterde prestaties tijdens wedstrijden en snellere tijden bij tempotraining.

Efficiënter herstel: Door regelmatige threshold training verbeter je het herstel van je spieren na intensieve inspanning, waardoor je sneller klaar bent voor je volgende training.

Dit versnelt je vooruitgang en vermindert het risico op blessures, wat essentieel is voor marathonlopers.

Hoe train je op je lactaatdrempel?

Bepaal je omslagpunt door een lactaatdrempeltest uit te voeren. Voorbeelden van omslagpunt training zijn tempo runs en progressieve trainingen.

Bepalen van je omslagpunt

 • Meet je maximale hartslag en lactaatdrempel om je omslagpunt te bepalen.
 • Gebruik een lactaatdrempeltest om je anaërobe drempel te bepalen.
 • Pas je trainingszones aan op basis van je omslagpunt voor effectieve training.

Voorbeelden van threshold training

 • Intervaltraining: Wissel tussen hoge en lage intensiteit om je lichaam te pushen en herstellen.
 • Tempolopen: Loop op een constant tempo net onder je lactaatdrempel voor duur en afstand.
 • Progressieve training: Start langzaam en bouw geleidelijk de snelheid op tijdens je run.
 • Fartlek training: Variërende snelheden en terreinen om zowel uithoudingsvermogen als snelheid te verbeteren.
 • Pyramide training: Geleidelijk toenemende en afnemende intervallen van intensiteit.

Het effect van threshold training

Threshold training verhoogt je snelheid en verbetert je uithoudingsvermogen. Het zorgt ook voor een efficiëntere loopstijl, waardoor je een sterkere en snellere hardloper wordt.

Snelheidstoename

Threshold training kan leiden tot een toename van jouw loopsnelheid door je lichaam te helpen bij het efficiënter verwerken van lactaat, waardoor je langer op een hogere snelheid kunt blijven hardlopen.

Door regelmatige threshold training kan je lichaam zich aanpassen en beter presteren bij hogere inspanningen, wat uiteindelijk resulteert in een verbeterde snelheid en uithoudingsvermogen tijdens het hardlopen.

Deze training helpt ook bij het vergroten van je spierkracht en verbetert je algehele loopprestaties, waardoor je een snellere en effectievere hardloper wordt.

Verbeterd uithoudingsvermogen

Threshold training verbetert je uithoudingsvermogen door je lichaam te helpen om efficiënter om te gaan met melkzuur. Dit stelt je in staat om op hogere intensiteit te blijven hardlopen voor langere periodes, waardoor je uithoudingsvermogen toeneemt en je langer op een hoger niveau kunt presteren.

Deze verbeterde efficiëntie stelt je ook in staat om sneller te herstellen, waardoor je beter bent voorbereid op de volgende uitdaging.

Efficiëntere loopstijl

Bij threshold training verbeter je je efficiëntie door te leren omgaan met vermoeidheid. Dit zal je helpen om je hardlooptechniek te verbeteren en om sneller te hardlopen zonder extra inspanning van je spieren.

Door regelmatig threshold training toe te passen, kun je ook je loophouding en techniek verbeteren, wat kan resulteren in een soepelere en efficiëntere loopstijl.

Tips voor een effectieve threshold training

Schakel een hardloopcoach in om je te begeleiden bij je threshold training. Luister goed naar je lichaam en pas je training aan op basis van hoe je je voelt.

Inschakelen van een hardloopcoach

Bij het inschakelen van een hardloopcoach krijg je deskundige begeleiding om je threshold training te optimaliseren. Een coach kan je helpen bij het bepalen van het juiste tempo en de juiste intensiteit, wat essentieel is voor effectieve threshold training.

Daarnaast kan een coach je voorzien van gerichte feedback om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren.

Luisteren naar je lichaam

Tijdens threshold training is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Voel je aan wanneer je te veel druk ervaart en pas je tempo daarop aan.

Als je merkt dat je ademhaling te zwaar wordt of dat je spieren vermoeid raken, neem dan een stap terug. Het is essentieel om de signalen van vermoeidheid serieus te nemen om blessures te voorkomen.

Combinatie met andere trainingsmethoden

Je kunt threshold training combineren met intervaltraining voor maximale prestatieverbetering. Ook krachttraining kan je helpen om je loopprestaties te verbeteren. Vergeet niet om voldoende rust en hersteltijd te nemen tussen je trainingen om blessures te voorkomen.

Conclusie

Door regelmatig threshold training toe te passen, kun je je hardloopprestaties verbeteren. Je zult merken dat je snelheid toeneemt en je uithoudingsvermogen verbetert. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de training op een effectieve manier aan te pakken.

Met de juiste aanpak kan threshold training je helpen om een snellere en sterkere hardloper te worden.

Veelgestelde vragen

Wat is threshold training?

Threshold training is een soort snelheidstraining die je helpt sneller te hardlopen door je uithoudingsvermogen te vergroten.

Hoe helpt een hardlooptrainer bij threshold training?

Een hardlooptrainer kan je leren hoe je jouw loopprestaties sterker maakt met een goed trainingsschema welke op jou is afgestemd.

Kan iedereen aan threshold training doen?

Ja, iedereen die zijn hardloopsnelheid wil verbeteren kan beginnen met threshold training onder begeleiding van een ervaren hardlooptrainer of ademtrainer.

Wat is het verschil tussen duurloop en threshold training?

Duurloop is gericht op lange afstanden op een constant tempo, terwijl threshold training zich focust op het verhogen van je snelheid en het verbeteren van je uithoudingsvermogen door intensieve ademspiertraining.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën