Home » Veilig hardlopen in het donker
Hardlopen

Veilig hardlopen in het donker

veilig hardlopen in het donker

De dagen worden alweer korter en over een weekje begint de herfst. Veilig hardlopen zeker ook in de late uurtjes is dus een belangrijk aandachtspunt. We weten uit onderzoek dat de meeste hardlopers hun rondje na het werk of in de avond lopen, dus grote kans dat je over een tijdje in het donker loopt.

Er zijn drie aspecten waar je rekening mee moet houden in het donker:
– De zichtbaarheid
– Je eigen zicht
– Veiligheid als je alleen loopt.

De veiligheid verbeteren

Hardlopen in een drukke woonwijk is over het algemeen niet ons ding. Liefst lopen we in de natuur, langs de weilanden of een route door het bos. In alle gevallen willen en moeten we goed zichtbaar zijn in het donker. Veel sportkleding is uitgevoerd met reflecterend materiaal, maar heb jij die kleding niet, draag dan een reflecterend vestje. Ook kun je lampjes kopen die je om je arm bevestigd. Is er geen fietspad, loop dan tegen het verkeer in. Al is jouw route verlicht, neem geen risico en verzeker je van goede zichtbaarheid!

Loop in het donker geen routes die je niet kent. Zo voorkom je dat je een afstapje mist of je verstapt in een kuil. Wij adviseren in het donker zowiezo altijd een veilige route te kiezen die je af kan leggen op voet- of fietspaden. Onderschat ook de vallende bladeren niet, deze kunnen je een vervelende glijder bezorgen.

Het is ook zeker belangrijk dat je je zelf veilig voelt tijdens je run in het donker. Voor veilig hardlopen loop je bij voorkeur met nog iemand of in een groep. Heb altijd een (opgeladen) telefoon bij je zodat je bij een blessure of een vervelende situatie hulp kan inroepen. Loop ook niet altijd dezelfde route; dit kan bepaalde personen opvallen.
Het is heerlijk hard te lopen met muziek, maar veilig is het zeker niet. Het voorkomt dat je belangrijke signalen mist en vermindert je alertheid aanzienlijk.

In de avond hardlopen heeft ook zeker grote voordelen. Zo zijn bijvoorbeeld jouw spieren tegen de avond op zijn best en ook zal het herstel na een pittige loop ’s avonds sneller verlopen. Loop echter niet te laat in de avond want dit kan je slaap nadelig beïnvloeden.

Veilig hardlopen met een Reflectievest

Wanneer u goed gezien wilt worden tijden de avondtraining gebruik dan onderstaand reflectievest. Eenvoudig te bestellen voor een scherpe prijs en zorgt voor de optimale veiligheid.

Nathan reflectievest streak

Heb je na een drukke dag weinig motivatie om te gaan lopen, lees dan ons artikel “ waarom je motivatie terugloopt naarmate de dag vordert”.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën