Home » Wanneer heb je overgewicht?
Gezondheid

Wanneer heb je overgewicht?

 • Obesitas is een zwaardere vorm van overgewicht. Dit betekent dat iemand heel veel lichaamsvet heeft. Overgewicht heb je al als je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Maar als je obesitas hebt, is het risico op gezondheidsproblemen nog groter.

Het is belangrijk om dit serieus te nemen.

Je kunt zelf kijken of je overgewicht of obesitas hebt door je BMI uit te rekenen. Dit doe je door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters keer je lengte in meters. Als het getal dat hieruit komt boven de 25 is, heb je overgewicht.

Is het hoger dan 30, dan spreek je van obesitas.

Hoe bepaal je of je overgewicht hebt?

Om te bepalen of je overgewicht hebt, kun je je BMI berekenen en je middelomtrek meten. Deze twee methoden kunnen helpen om vast te stellen of je een gezond gewicht hebt of dat er sprake is van overgewicht.

Het is belangrijk om regelmatig je gewicht en lichaamsmetingen te controleren om eventuele gewichtsproblemen in een vroeg stadium te herkennen.

BMI berekenen

Je gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Hardlopers moeten weten of ze een goed gewicht hebben voor hun sport.

 • BMI staat voor Body Mass Index.
 • Deze index vertelt je of je een gezond gewicht hebt voor hoe lang je bent.
 • Je berekent de BMI door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters, en dat nog eens door je lengte.
 • Een goede BMI voor volwassenen ligt tussen 18,5 en 24,9.
 • Als hardloper moet je letten op een gezonde BMI om goed te kunnen presteren.
 • Is jouw BMI hoger dan 25? Dan heb je misschien overgewicht.
 • Boven de 30 spreken we van obesitas, dit is ernstig overgewicht.
 • Check regelmatig jouw BMI om gezondheidsrisico’s zoals hartziekten en diabetes te voorkomen.
 • Als je merkt dat jouw BMI te hoog of te laag is, praat dan met een diëtist of huisarts.
 • Zij geven advies over hoe je weer een gezond gewicht kunt krijgen.
 • Veranderen van voedingspatroon en meer lichaamsbeweging helpen bij het beheersen van jouw gewicht.

Middelomtrek meten

Het meten van je middelomtrek is een belangrijke manier om te bepalen of je overgewicht hebt. Hier is hoe je dit kunt doen:

 1. Gebruik een meetlint en plaats het rond je buik, net boven je heupbeen.
 2. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal is en niet te strak wordt getrokken.
 3. Adem normaal uit en neem de meting op nadat je een normale uitademing hebt gedaan.
 4. Controleer de meting volgens de richtlijnen voor gezonde middelomtrek.
 5. Onthoud dat een te grote middelomtrek risico’s kan hebben voor hartziekten en diabetes.

Uitzonderingen op de BMI en middelomtrek

Voor hardlopers kan de BMI soms geen nauwkeurige weergave van hun lichaamsvetpercentage geven vanwege de ontwikkeling van spiermassa. Dit kan hun daadwerkelijke gezondheidsrisico’s vertekenen.

Daarom is het belangrijk voor hardlopers om niet alleen te vertrouwen op de BMI, maar ook op andere metingen zoals de middelomtrek. De middelomtrekmeting kan helpen bij het beoordelen van de verdeling van lichaamsvet, vooral voor mensen met een actieve levensstijl.

Het kan een beter beeld geven van eventuele gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met overgewicht, zelfs als de BMI binnen het normale bereik ligt. Hardlopers moeten zich bewust zijn van deze uitzonderingen en beide metingen overwegen voor een nauwkeuriger beeld van hun gezondheid.

Risico’s van overgewicht en ondergewicht

Overgewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Het kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, evenals het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Mensen met overgewicht hebben meer kans op diabetes type 2 en problemen met de ademhaling tijdens het slapen.

Daarnaast kan overgewicht leiden tot gewrichtspijn, stress-incontinentie en bepaalde vormen van kanker. Aan de andere kant kunnen hardlopers die te weinig wegen, zoals bij ondergewicht, ook gezondheidsproblemen ervaren.

Ongewenst afvallen kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, een hoger risico op botbreuken en een verstoord energieniveau tijdens trainingen.

Daarom is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden, ongeacht of je nu te zwaar bent of ondergewicht hebt. Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht is essentieel voor een goede lichamelijke gezondheid, vooral voor hardlopers.

Door regelmatig te bewegen en een gebalanceerd dieet te volgen, kun je de risico’s van overgewicht en ondergewicht minimaliseren, en tegelijkertijd je prestaties verbeteren.

Wat is een gezond gewicht?

Een gezond gewicht kan worden bepaald aan de hand van een gezonde BMI en middelomtrek. Wil je meer weten over het bepalen en behouden van een gezond gewicht? Lees dan verder.

Gezonde BMI

Een gezonde BMI is een belangrijke indicator van een gezond gewicht. Het laat zien of je lichaamsgewicht in verhouding staat tot je lengte. Voor hardlopers is een gezonde BMI essentieel omdat het kan helpen om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren.

Een BMI tussen 18,5 en 24,9 wordt als gezond beschouwd. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat de BMI alleen naar gewicht in verhouding tot lengte kijkt, en niet naar factoren zoals spiermassa.

Dus, naast de BMI is het ook goed om te kijken naar je spiermassa en vetpercentage om een completer beeld te krijgen van je gezondheid als hardloper.

Gezonde middelomtrek

Een gezonde middelomtrek is ook belangrijk om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Het helpt bij het meten van de verdeling van lichaamsvet. Volgens gezondheidsrichtlijnen zou de middelomtrek minder dan 88 cm moeten zijn voor vrouwen en minder dan 102 cm voor mannen.

Aan de hand van de middelomtrek kan worden bepaald of er overtollig vet rond het middel is opgeslagen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan vergroten. Dit is vooral belangrijk voor hardlopers, omdat een gezonde middelomtrek kan bijdragen aan een goede algehele conditie en prestaties.

Je kunt je middelomtrek meten door een meetlint rond je taille te plaatsen, net boven je heupbeenderen. Ontspan tijdens het meten en adem normaal. Het is van groot belang om naast een gezonde BMI ook een gezonde middelomtrek te hebben, vooral voor hardlopers, om het risico op blessures en gezondheidsproblemen te verminderen.

Wanneer naar een diëtist of huisarts?

Als je merkt dat je overgewicht hebt, is het verstandig om contact op te nemen met een diëtist of huisarts. Zij kunnen je helpen met advies over gezonde voeding en lichamelijke activiteit.

Daarnaast kunnen zij je ook ondersteunen bij het opstellen van een gezond gewichtsverliesplan, aangepast aan jouw specifieke behoeften en doelen. Het is belangrijk om regelmatig je BMI en middelomtrek te controleren om eventuele gezondheidsrisico’s te herkennen en op tijd actie te ondernemen.

Professional hulp kan je helpen bij het nemen van de juiste stappen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden, en om de risico’s van overgewicht op jouw gezondheid te minimaliseren.

Tips voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht

Eet gevarieerde en gebalanceerde maaltijden en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Monitoring van de voortgang en regelmatige evaluatie van je dieet- en bewegingsroutine is ook belangrijk.

Reguliere voeding en beweging

Reguliere voeding en beweging zijn belangrijk voor hardlopers om een gezond gewicht te behouden. Hier zijn enkele tips:

 1. Eet regelmatig maaltijden met veel groenten, fruit en volkorenproducten om de energievoorraad op peil te houden. Dit helpt ook bij het voorkomen van vermoeidheid tijdens het hardlopen.
 2. Kies mager vlees, vis, eieren of plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en linzen voor spierherstel na het hardlopen.
 3. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven; dit is essentieel voor een goede prestatie en herstel.
 4. Vermijd suikerhoudende dranken en snacks; deze kunnen extra calorieën toevoegen die moeilijk te verbranden zijn.
 5. Combineer goede voeding met regelmatige lichaamsbeweging om je stofwisseling op peil te houden en spieren op te bouwen.

Voeding bij zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is een gezonde voeding belangrijk voor zowel de moeder als de baby. Het is essentieel om voldoende voedingsstoffen, zoals foliumzuur, ijzer en calcium, binnen te krijgen.

Deze stoffen helpen bij de groei en ontwikkeling van de baby. Het is ook belangrijk om regelmatig kleine maaltijden te eten om energieniveaus op peil te houden en misselijkheid te verminderen.

Tijdens het geven van borstvoeding blijft een gezonde voeding cruciaal. Het is belangrijk dat je voldoende calorieën binnenkrijgt, naast het blijven consumeren van vitamine- en mineraalrijke voedingsmiddelen om de baby te voeden.

Het is van groot belang om tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode gezond te blijven eten en regelmatige controles uit te voeren om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Mogelijkheid van onder- of overgewicht vanwege specifieke factoren (etniciteit, spiermassa, lengte)

Etniciteit, spiermassa en lengte kunnen invloed hebben op hoe je gewicht wordt beoordeeld. Bijvoorbeeld, mensen met een Aziatische of Zuid-Amerikaanse achtergrond hebben vaak een hoger risico op gezondheidsproblemen bij een lagere BMI dan mensen van Europese afkomst.

Ook kan spiermassa ervoor zorgen dat iemand zwaarder lijkt volgens de BMI, ook al heeft diegene weinig lichaamsvet. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de individuele lichaamsbouw en niet alleen te vertrouwen op de standaard BMI-berekeningen.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als je overgewicht hebt?

Als je overgewicht hebt, is je lichaamsgewicht hoger dan wat gezond is voor jouw lengte. Dit meet je vaak met je lichaamsmassaindex.

Waarom is overgewicht niet goed voor je?

Overgewicht kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals hart en vaatziekten, hoge cholesterol, en hoge bloeddruk.

Wat is obesitas precies?

Obesitas is wanneer iemand veel overgewicht heeft. Dit brengt nog grotere risico’s voor de gezondheid mee, zoals ernstige hart en vaatziekten.

Hoe kan ik voorkomen dat ik te zwaar word?

Je kan obesitas voorkomen door gezonde voedingsgewoonten aan te nemen, regelmatig te bewegen en je gewicht goed in de gaten te houden.

Zijn er speciale gezondheidsadviezen voor mensen met overgewicht?

Ja, voor mensen met overgewicht zijn er gezondheidsadviezen, zoals het volgen van een dieet voor gewichtsbeheersing en het verminderen van risicofactoren voor obesitas en hart- en vaatziekten.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën