Home » Wat is runningtherapie precies?
Gezondheid

Wat is runningtherapie precies?

Runningtherapie

Heb je ooit gedacht aan hardlopen als een manier om je hoofd leeg te maken? Veel mensen zien hardlopen alleen als een fysieke activiteit. Maar er is meer. Runningtherapie blijkt een krachtige methode te zijn voor het verbeteren van je psychische gezondheid.

Dit is een belangrijk inzicht, aangezien stress en gerelateerde problemen vaak de reden zijn voor ziekteverzuim vandaag de dag.

Met mijn ervaring als hardloper en coach heb ik de kracht van runningtherapie van dichtbij gezien. Het gaat niet alleen om het verbeteren van je conditie, maar ook om een betere mentale gesteldheid te bereiken.

Klaar om te ontdekken hoe hardlopen meer kan zijn dan alleen beweging?

Samenvatting

 • Runningtherapie helpt je hoofd en lichaam te verbeteren door hard te lopen.
 • Het is goed tegen stress, depressie en angst, en maakt je lichaam sterker.
 • Je kunt alleen of in een groep lopen, met hulp van een trainer.
 • Tijdens het lopen let je op ademhaling en mindfulness.
 • Hardlopen werkt soms zelfs net zo goed als medicijnen, maar zonder de bijwerkingen.

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is een soort therapie waar je gaat hardlopen om je hoofd beter te maken. Het is voor mensen die zich gestrest voelen, of een burn-out hebben, of somber zijn. Een speciale coach helpt jou met hardlopen.

Je doet dit om zowel je lichaam als je gevoelens fitter te maken. Je gaat meestal twee keer per week hardlopen, tussen de 30 en 60 minuten. Het mooie is dat je meer beweegt en minder praat.

Dit helpt echt tegen depressie en angst.

Ik heb dit zelf geprobeerd toen ik heel moe en somber was. In het begin dacht ik: “Hoe kan hardlopen mijn hoofd helpen?” Maar na een paar weken voelde ik me echt beter. Mijn gedachten waren helderder en ik had meer energie.

Het was alsof ik rennend wegkwam van mijn sombere gedachten. Plus, het buiten zijn gaf me een goed gevoel. Het leukste was dat ik door doelen te stellen, zoals elke keer iets verder lopen, mij sterker en blijer voelde.

Voordelen van runningtherapie

Runningtherapie doet meer dan je denkt. Het geeft je hoofd rust en maakt je lichaam sterk.

Vermindering van psychische klachten

Hardlopen helpt echt tegen psychische klachten. Dat klinkt misschien simpel, maar het is waar. Stel je voor: je voelt je somber of gestrest. Dan trek je je hardloopschoenen aan en ga je naar buiten.

De frisse lucht, de beweging, het ritme van je voeten op de grond… Het werkt bijna als magie. Je hoofd wordt rustiger en de sombere gedachten lijken minder zwaar.

Zelf heb ik ervaren hoe hardlopen mij door moeilijke tijden hielp. Op dagen dat alles te veel leek, gaf hardlopen me ruimte in mijn hoofd. Dit is niet alleen mijn verhaal; veel hardlopers zeggen hetzelfde.

Hardlopen maakt stoffen vrij in je brein, zoals endorfine. Die stoffen zorgen ervoor dat je je beter voelt. Dus ja, hardlopen kan echt helpen om minder last te hebben van depressiviteit, stress en angst.

Het is simpel, goedkoop en je kunt het bijna overal doen. Start vandaag nog en voel zelf het verschil!

Verbetering van de conditie en uithoudingsvermogen

Runningtherapie zorgt ervoor dat je beter gaat ademen en je hart sterker wordt. Twee keer per week je schoenen aantrekken en een half uur tot een uur rennen, maakt echt een verschil.

Het is alsof je lichaam langzaam maar zeker in een sportwagen verandert. Je voelt hoe je meer kunt doen zonder snel moe te worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit soort beweging goed is voor je hart- en bloedvaten.

Plus, het boost ook je insulinegevoeligheid, wat betekent dat je lichaam suiker beter kan verwerken. Zo sla je twee vliegen in één klap – minder kans op ziektes en een powerboost voor je uithoudingsvermogen.

Lopen is de beste medicijn voor hart- en bloedvaten.

Bijdrage aan de algehele gezondheid

Lopen maakt je gezond. Dat klinkt simpel, toch? Nou, het is ook zo. Van kop tot teen doet je lichaam mee. Je hart werkt beter en je spieren worden sterker. Zelf heb ik gemerkt hoe mijn slaap verbeterde na een paar weken regelmatig rennen.

Echt, het voelt alsof je een nieuwe motor krijgt.

Er komt meer bij kijken dan alleen fitter worden. Je geest krijgt ook een opkikker. Rust in je hoofd vinden is soms lastig, maar na een goede loop voel je die rust wel. Het is alsof alle zorgen even op pauze staan.

En die stemmingsstofjes? Die zorgen voor een lach op je gezicht, zelfs als het regent. Ja, running therapie is de sleutel tot een gezonder leven, letterlijk en figuurlijk.

Hoe werkt runningtherapie?

Runningtherapie klinkt misschien nieuw voor je. Maar het is simpel en doet wonderen. Je gaat hardlopen om je hoofd leeg te maken en je lichaam sterk te houden. Hier is hoe het werkt:

 1. Je kiest of je alleen loopt of in een groep. Sommige mensen vinden alleen lopen fijn. Ze hebben tijd nodig voor zichzelf. Anderen vinden in een groep lopen leuker. Ze ontmoeten nieuwe vrienden die ook van hardlopen houden.
 2. Een trainer helpt jou op weg. Deze persoon weet veel over hardlopen en gevoelens. Hij of zij maakt een plan dat bij jou past. Je begint rustig aan, zodat je niet snel moe wordt.
 3. Twee keer per week trek je je sportschoenen aan, voor 30 tot 60 minuten. Dit hangt af van wat jij kan en wil. Het gaat niet om snel zijn. Plezier hebben in lopen is belangrijker.
 4. Tijdens het hardlopen let je op je ademhaling – door de neus in, door de mond uit. Dit helpt om rustig te worden in je hoofd.
 5. Mindfulness komt ook kijken bij runningtherapie, al noemen we het niet altijd zo. Je leert tijdens het lopen letten op de natuur, geluiden, en hoe je voeten de grond raken.
 6. Na een paar weken merk je veranderingen – minder stress, meer energie en een vrolijker gevoel.

Ik heb dit zelf geprobeerd toen ik erg moe was van mijn werk en somber was thuis gevoeld. In het begin was elke stap zwaar, maar met elke kilometer voelde ik me meer ontspannen.

Je moet niet denken aan Forrest Gump die maar blijft hardlopen zonder te stoppen. Begin klein en zie hoe ver je komt. Elk beetje helpt om depressieve gevoelens aan te pakken. En wie weet? Misschien word jij ook wel verliefd op hardlopen, net zoals ik.

Zo werkt runningtherapie dus. Het is eenvoudig maar krachtig. En het beste? Je hebt alleen sportschoenen nodig om te beginnen!

De effectiviteit van runningtherapie bij verschillende klachten

Hardlopen doet meer dan je denkt. Vooral voor mensen die zich somber of gespannen voelen. Uit onderzoek blijkt dat bewegen, zoals hardlopen, helpt tegen psychische klachten. Het is soms net zo goed als medicijnen, maar dan zonder de bijwerkingen.

Dus ja, als je je niet lekker in je vel voelt, kan hardlopen een goede keuze zijn.

Voor wie last heeft van depressies of snel afgeleid is, kan hardlopen een wereld van verschil maken. Het zorgt voor minder sombere gedachten en verbetert de focus. Ook mensen met te veel energie vinden rust na een rondje rennen.

Dat is het mooie; runningtherapie werkt op veel verschillende manieren. Zowel het hoofd als het lichaam knapt ervan op.

Conclusie

Runningtherapie is dus meer dan alleen rennen. Het is een krachtige manier om je geest en lichaam te helpen. Je vermindert stress en voelt je beter. Ook bouw je conditie op. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een expert.

Zo pak je psychische en fysieke uitdagingen aan. En dat alles door simpelweg de loopschoenen aan te trekken en te gaan!

Veelgestelde vragen

Wat doet runningtherapie voor je psychische conditie?

Nou, stel je voor dat je hoofd een beetje als een overvolle kast is. Te veel spullen, te weinig ruimte. Runningtherapie werkt eigenlijk als een soort magische opruimbeurt. Door te rennen, help je je hersenen om de boel een beetje op te ruimen en wat luchtiger te maken. Het is bewezen dat dit echt kan helpen als je je een beetje depressief voelt of last hebt van hyperactiviteit. Het is alsof je door te rennen, letterlijk wegrent van de chaos in je hoofd.

Kan iedereen aan runningtherapie doen?

Ja en nee. Ik bedoel, technisch gezien, als je kunt rennen, kun je het proberen, toch? Maar het is wel slim om eerst even met een dokter of therapeut te praten, vooral als je al een tijdje meer binnen zit dan buiten bent geweest. En laten we eerlijk zijn, niet iedereen vindt hardlopen leuk. Maar hé, voor degenen die wel die schoenen willen aantrekken – het is het proberen waard!

Hoe vaak moet ik hardlopen om effect te merken?

Dit is echt zo’n gevalletje van “hoe lang is een Chinees?”. Het verschilt per persoon. Sommigen voelen zich al beter na een paar keer rennen, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om het verschil te merken. Het advies is meestal om te beginnen met twee of drie keer per week. Maar hé, luister naar je lichaam (en misschien ook naar je therapeut) en pas het aan op wat voor jou werkt.

Heb ik speciale spullen nodig om te starten met runningtherapie?

Nou, je hebt geen hightech spullen nodig, als dat is wat je bedoelt. Een paar goede schoenen is wel belangrijk – je wilt tenslotte niet eindigen met blaren zo groot als pannenkoeken. En misschien iets comfortabels om in te rennen. Maar verder? Zet gewoon die eerste stap (of ren) buiten de deur. En onthoud: het gaat niet om de snelheid of afstand, maar om het gevoel dat je erbij krijgt.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën