Home » Wat te doen bij ontsteking bovenbeen: Behandelingsopties en zelfzorgtips
Blessures

Wat te doen bij ontsteking bovenbeen: Behandelingsopties en zelfzorgtips

Blessure bovenbeen hardlopen

Heb je last van een pijnlijke ontsteking in je bovenbeen en vraag je je af wat nu? Ontstekingen in het bovenbeen, vaak veroorzaakt door overbelasting, kunnen je looptraining serieus in de war schoppen.

Gelukkig brengt dit artikel verlichting: van praktische zelfzorgtips tot effectieve behandelingsopties, je vindt hier alles om snel weer in beweging te komen. Lees verder en zet de eerste stap naar herstel!

Samenvatting

 • Als je peesontsteking in je bovenbeen hebt, verminder dan de trainingsintensiteit en neem rustdagen om te herstellen.
 • Behandelingsopties zoals dry needling, massage, mobiliserende technieken en rekoefeningen kunnen de pijn verlichten en herstel bevorderen.
 • Gedurende de zelfzorg thuis, gebruik een massage roller, pas koude of warmte toe op het pijnlijke gebied en vermijd zware belasting.
 • Draag goede schoenen voor ondersteuning tijdens het hardlopen om extra stress op de pezen te voorkomen.
 • Als de zelfzorg niet helpt, zoek dan hulp bij een fysiotherapeut voor gespecialiseerde behandelingen.

Oorzaken van peesontsteking in het bovenbeen

Te veel hardlopen kan jouw bovenbeenspieren overbelasten. Dit kan leiden tot ontsteking van de pezen. Denk je aan peesontsteking, kijk dan eerst naar jouw schoenen. Slecht passend schoeisel kan de boosdoener zijn! Ook hoe je loopt, speelt een grote rol.

Een verkeerde looptechniek zet onnodige druk op je pezen.

Er zijn meer oorzaken voor peesontsteking. Soms ligt het aan hoe jouw benen van nature staan. Standsafwijkingen kunnen extra spanning op de pezen geven. En dat kan uiteindelijk tot ontsteking leiden.

Let daarom op signalen van je lichaam als je loopt of rent. Pijn kan wijzen op een probleem met je techniek of met je uitrusting.

Symptomen van peesontsteking in het bovenbeen

Je bovenbeen doet pijn tijdens het lopen of na een training. Misschien voelt het gebied warm aan en zie je wat zwelling. Dit kunnen tekenen van peesontsteking zijn. Pijn bij het opstaan of na lang zitten kan ook wijzen op deze aandoening.

En als je been stijf aanvoelt bij de eerste stappen in de ochtend, let dan goed op.

Peesontsteking geeft pijn bij bewegen of drukken op het bovenbeen. De pijn kan scherp zijn of juist zeuren. Vooral hardlopers met een intensief trainingsschema lopen risico. De ontsteking kan erger worden als je door de pijn heen blijft hardlopen.

Rust nemen en je been koelen helpt vaak goed bij beginnende klachten.

Diagnose van peesontsteking in het bovenbeen

Ontsteking kan je training flink in de weg staan. Als je pijn voelt in je bovenbeen, ga dan naar een dokter. Zij kunnen met een gesprek en onderzoek vaak al veel zeggen. Soms is er meer nodig, zoals een echo of MRI.

Deze beelden laten de pees van binnen zien.

Bij de dokter doe je soms ook speciale testen. Dit zijn bewegingen waarbij ze jouw pijn goed kunnen vinden. Zo snappen ze beter wat er aan de hand is. Het is belangrijk om snel te weten wat het is.

Dan kun je beginnen met de beste behandeling voor jouw peesontsteking.

Behandelingsopties voor peesontsteking in het bovenbeen

Als hardloper weet je dat elke stap telt, en dat geldt ook voor de manier waarop je peesontsteking in het bovenbeen behandelt. Gelukkig zijn er diverse behandelmethoden die je weer snel op de been kunnen helpen, zonder dat je te lang langs de zijlijn hoeft te staan.

Ik loop ze met je door, zodat je straks weer met vertrouwen elke uitdaging kunt aangaan.

Dry needling

Dry needling kan je helpen als je last hebt van een peesontsteking in je bovenbeen. Deze behandeling vermindert pijn en is een specialiteit van veel fysiotherapeuten. Dunne naalden prikken in de spierknopen die de meeste pijn veroorzaken.

Zo’n naald raken kan een spiertrekking veroorzaken, en dat helpt bij het herstel.

Het is een veilige methode die vaak snel resultaat geeft. Na een paar sessies voel je al verschil. Belangrijk is dat je deze behandeling combineert met andere therapieën, zoals rekoefeningen of massage.

Zo pak je jouw peesontsteking in het bovenbeen grondig aan.

Massage

Massage helpt je spieren te ontspannen en de pijn in je bovenbeen te verminderen. Je fysiotherapeut weet precies hoe hij de spieren moet aanpakken om je snel weer op de been te krijgen.

Met stevige, maar zachte bewegingen wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit kan helpen de ontsteking en stijfheid in je pezen te verminderen.

Tijdens een sessie zal de therapeut zich richten op de zere plekken in je bovenbeen. Niet alleen voelt het vaak heerlijk, maar het is ook een belangrijk onderdeel van je herstel. Regelmatig een massage nemen kan onderdeel zijn van een effectieve behandeling voor peesontsteking.

Bovendien kan het preventief werken om toekomstige problemen te voorkomen, zeker als je een actieve hardloper bent die regelmatig traint.

Mobiliserende technieken

Mobiliserende technieken zijn een krachtig hulpmiddel voor hardlopers met een peesontsteking in het bovenbeen. Je fysiotherapeut gebruikt deze methoden om je pees soepeler te maken en de pijn te verlichten.

Denk aan zachte bewegingen die je pees uitrekken en draaien om de beweging te verbeteren.

Deze technieken stimuleren ook het herstel van je ontstoken pees. Ze zorgen ervoor dat je sneller weer soepel kunt lopen zonder pijn.

De behandeling is vaak gericht op specifieke punten rond je bovenbeen, wat zorgt voor verlichting en genezing.

Rekoefeningen

Rekoefeningen helpen je herstellen van een peesontsteking in het bovenbeen. Ze versterken de spieren en verbeteren je flexibiliteit. Hier zijn handige oefeningen voor jou als hardloper:

 • Quadriceps stretch: Sta rechtop en houd je enkel vast aan dezelfde zijde. Trek je voet omhoog richting je billen. Houd deze positie 30 seconden vast. Doe dit drie keer voor elk been.
 • Hamstring rek: Zit met één been uitgestrekt, buig voorover vanuit je heupen en probeer je tenen aan te raken. Blijf 30 seconden zo zitten en wissel dan van been.
 • Adductor stretch: Ga staan met je benen wijd uit elkaar. Buig één been terwijl je het andere strekt. Leun naar de kant van je gebogen been totdat je een rek voelt aan de binnenkant van je gestrekte dijbeen.
 • Heupbuigers rek: Neem grote stappen voorwaarts om in een uitvalpositie te komen. Laat het achterste knie zakken naar de vloer en duw de heup naar voren totdat er een rek voelt aan de voorkant van het bovenbeen.
 • IT-band stretch: Kruis één been over het andere terwijl je staat, buig opzij op de heup tegenovergesteld aan het gekruiste been totdat er een rek is langs de buitenkant van het bovenbeen.

Zelfzorgtips voor het omgaan met peesontsteking in het bovenbeen

Heb je last van een peesontsteking in je bovenbeen? Hardlopers kunnen hier vaak mee te maken krijgen.

 • Minder de belasting op je bovenbeen door tijdelijk minder intensief te trainen. Dit geeft de pees tijd om te herstellen.
 • Stop met lopen of andere activiteiten die jouw klachten erger maken. Zo voorkom je meer schade aan de pees.
 • Gebruik een massage roller of vraag iemand om zachtjes rond het pijnlijke gebied te masseren. Dit kan helpen om de spanning te verminderen.
 • Til geen zware dingen en spring niet als je pijn hebt in je bovenbeen. Zware belasting kan het probleem verergeren.
 • Geef jezelf toestemming voor rustdagen. Soms is volledige rust het beste voor snel herstel.
 • Pas koude of warmte toe op het getroffen gebied. Een ijspakking kan zwelling tegengaan, terwijl warmte spieren ontspant.
 • Overweeg het gebruik van NSAID’s zoals ibuprofen, maar lees altijd eerst de bijsluiter of overleg met apotheek.nl.
 • Begin en eindig je trainingssessies met rekoefeningen voor het bovenbeen. Dit verbetert flexibiliteit en bloedcirculatie.
 • Draag schoenen die goede ondersteuning bieden tijdens het hardlopen. Slechte schoenen kunnen extra stress geven op de pezen.
 • Neem contact op met een fysiotherapeut als zelfzorg niet helpt. Een professional kan gespecialiseerde behandelingen adviseren.

Conclusie

Pijn in je bovenbeen kan flink vervelend zijn, zeker als je van hardlopen houdt. Gelukkig zijn er veel manieren om het te behandelen. Denk aan rust, fysiotherapie of een goede massage.

Voor thuis zijn er zelfzorgtips die je kunnen helpen. En als het nodig is, staan de specialisten van Podotherapie Hermanns klaar voor je.

Veelgestelde Vragen

1. Kan een verkoudheid leiden tot een ontsteking in mijn bovenbeen?

Geloof het of niet, maar een gewone verkoudheid heeft gewoonlijk geen directe link met ontsteking in het bovenbeen. Als je toch pijn voelt, kan dit wijzen op iets anders, zoals meralgia paresthetica of misschien zelfs een slijmbeursontsteking.

2. Wat zijn de behandelingsopties voor een bovenbeen ontsteking?

Als je last hebt van je bovenbeen, zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen. Pijnstillers zoals diclofenac kunnen helpen, maar soms is fysiotherapeutische hulp nodig. En natuurlijk, als het jicht is, dan zijn er specifieke behandelingen voor die toestand.

3. Wanneer moet ik de dokter bellen bij bovenbeen ontsteking?

Het is slim om te bellen als de pijn hevig is of niet weggaat. De telefonische bereikbaarheid van dokters kan je snel duidelijkheid geven en helpen beslissen wat nu echt het beste is voor jouw situatie.

4. Zijn er zelfzorgtips voor thuis bij bovenbeen ontsteking tijdens borstvoeding of ongesteldheid?

Zeker, als je borstvoeding geeft of ongesteld bent en een ontsteking voelt, ga dan voor rust en koud kompressen. Vermijd zware medicijnen en zoek advies over veilige en natuurlijke opties om de ontsteking te verminderen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën