Home » Welke voeding tijdens de marathon?
Voeding

Welke voeding tijdens de marathon?

voeding tijdens de marathon

Het lopen van een marathon is een fysieke prestatie die net zoveel inzicht in goede voeding vereist als trainingsdiscipline. Veel lopers richten zich op de kilometers, maar onderschatten het belang van wat ze eten en drinken voor, tijdens en na de race.

Met jarenlange ervaring in sportvoedingsleer en als begeleider van marathonlopers, weet ik hoe cruciaal een doordachte voedingsstrategie is voor optimale prestaties.

Een vaak over het hoofd gezien aspect is dat elke hap en slok direct invloed heeft op je energieniveau en uithoudingsvermogen tijdens de 42,195 kilometer lange tocht. Daarom zal deze blog je voorzien van praktische tips en essentiële informatie over sportvoeding die je helpen om niet alleen de finish te halen, maar ook om je persoonlijke record te verbeteren.

Voeding en de Marathon

Koolhydraten spelen een belangrijke rol bij het leveren van energie tijdens de marathon. Het is belangrijk om je koolhydraatinname te managen en de juiste vochtinname te handhaven tijdens het hardlopen.

Belang van koolhydraten voor energie

Koolhydraten zijn als brandstof voor je lichaam, vooral tijdens het hardlopen. Ze geven je de kracht om te blijven gaan. Als je een marathon loopt, heb je veel energie nodig. Je lichaam haalt die energie uit koolhydraten.

Die worden opgeslagen als glycogeen in je spieren en lever. Tijdens het rennen verbrandt je lichaam dat glycogeen om je te laten bewegen.

Het is heel belangrijk om genoeg koolhydraten te eten voor een marathon maar ook tijdens de marathon. Zo voorkom je dat je moe wordt en niet meer kunt lopen. Bananen zijn goed om te eten omdat ze veel koolhydraten en kalium hebben.

Die helpen tegen spierkrampen. Door slim koolhydraten te gebruiken, houd je je energie op peil en kun je een goede marathon lopen.

Koolhydraatmanagement voor de marathon

Koolhydraten zijn essentieel voor jouw energieniveau tijdens de marathon. Het is belangrijk om te zorgen dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt in de dagen voorafgaand aan de race.

Zo blijven je glycogeenvoorraden in je spieren volledig. Kies voor koolhydraatbronnen zoals pasta, rijst, brood en aardappelen. Dit helpt je energie op te bouwen voor de grote dag.

Vergeet niet om te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen tijdens je trainingen om te bepalen wat het beste werkt voor jouw lichaam. Maak koolhydraatmanagement een prioriteit om ervoor te zorgen dat je tijdens de marathon genoeg energie hebt om de afstand af te leggen.

Juiste vochtinname

Bij het lopen van een marathon is het belangrijk om voldoende te drinken. Uitdroging kan je prestaties beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je regelmatig kleine slokjes water drinkt. Kijk naar je lichaamssignalen en drink wanneer je dorst hebt.

Let op dat je niet te veel drinkt, want overhydratatie kan ook problemen veroorzaken tijdens de race. Drink langzaam en verdeel je vochtinname gelijkmatig over de hele marathon.

Zorg ervoor dat je na de marathon je vochtbalans herstelt door voldoende water te drinken. Het is ook belangrijk om elektrolyten aan te vullen die verloren zijn gegaan door transpiratie.

Oefenen met eten en drinken tijdens trainingen

Het is belangrijk om te oefenen met eten en drinken tijdens je trainingen voorafgaand aan de marathon. Hier zijn een aantal belangrijke punten om op te letten:

 1. Probeer verschillende soorten voeding en drankjes uit tijdens je trainingen om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam en maag.
 2. Let op eventuele maag – en darmklachten die kunnen optreden na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen of drankjes tijdens het hardlopen.
 3. Zorg ervoor dat je voldoende hydrateert tijdens je trainingen, en test verschillende strategieën voor vochtinname om uitdroging te voorkomen.
 4. Experimenteer met het moment waarop je eet en drinkt tijdens lange duurlopen om te zien wat het beste werkt voor jouw energieniveau en prestaties.
 5. Houd rekening met de timing van maaltijden voorafgaand aan het hardlopen, waarbij je kijkt naar hoeveel tijd je lichaam nodig heeft om voedsel te verteren zonder ongemakken.

Voeding tijdens de marathon

Optimale voeding voor, tijdens en na de marathon kan de prestaties verbeteren en het herstel bevorderen. Lees verder voor meer tips over welke voeding het beste is voor jouw marathonprestaties!

Voeding voor de start

Voor de start van een marathon is het belangrijk om koolhydraten te eten. Koolhydraten zijn de brandstof voor je lichaam tijdens de marathon. Bananen zijn een goede keuze, omdat ze natuurlijke suikers en kalium bevatten, wat kan helpen om krampen te voorkomen.

Je kunt ook kiezen voor energierepen of -gels die snel energie leveren. Het drinken van sterke zwarte koffie een half uur voor de start kan de vetverbranding stimuleren vanwege de cafeïne.

Het is belangrijk om voeding te testen in de weken voorafgaand aan de marathon, zodat je weet welke voeding het beste werkt voor jouw lichaam.

Tussentijdse voeding en drinken

 1. Tijdens de marathon is het belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden koolhydraatrijke voeding en water tot je te nemen om energie op peil te houden en uitdroging te voorkomen.
 2. Neem elke 45 minuten tot 1 uur ongeveer 30 – 60 gram koolhydraten in de vorm van energy gels, repen of sportdranken om vermoeidheid te bestrijden en prestaties te verbeteren.
 3. Zorg ervoor dat je voldoende vocht drinkt, bij voorkeur water of een isotone sportdrank, om uitdroging te voorkomen en prestatieverlies tegen te gaan.
 4. Probeer verschillende soorten voeding en drank tijdens je trainingen om te ontdekken wat het beste werkt voor je maag en energieniveau tijdens de marathon.
 5. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en alleen die hoeveelheid voeding en vocht in te nemen die je comfortabel kunt verwerken zonder maag- en darmklachten.

Energy gels en repen

Energy gels en repen zijn handige bronnen van koolhydraten tijdens een marathon. Ze geven snel energie en zijn makkelijk mee te nemen. Let op de hoeveelheid die je gebruikt, want te veel kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Zorg ook dat je voldoende water drinkt bij het innemen van energy gels en repen om uitdroging te voorkomen. Het is belangrijk om verschillende soorten gels en repen uit te proberen tijdens je trainingen om te zien welke het beste werken voor jouw lichaam.

Kies energy gels en repen met een combinatie van glucose en fructose voor een optimale koolhydraatopname. Let ook op de hoeveelheid cafeïne in de gels en repen, aangezien overmatig gebruik maagproblemen kan veroorzaken.

Voeding na de marathon

Direct na de marathon is het belangrijk om je vochtbalans te herstellen door water te drinken en een drankje met koolhydraten te nemen, zoals een zakje Maurten 320. Dit helpt je glycogeenvoorraad aan te vullen en draagt bij aan een beter herstel van je spieren.

Ook is het slim om binnen 30 minuten na de finish eiwitten te eten, zoals yoghurt of een eiwitshake, om je spieren te helpen herstellen van de inspanning. Blijf daarnaast gedurende de dag voldoende vocht en gezonde koolhydraten consumeren, zoals volkoren granen, groenten en fruit, om je energievoorraad aan te vullen en je lichaam te helpen herstellen na de marathon.

Tips voor het juiste gebruik van sportvoeding tijdens de marathon

Tijdens de marathon is het belangrijk om op de juiste manier met sportvoeding om te gaan. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

 1. Zorg ervoor dat je voeding voldoende koolhydraten bevat, dit zal je energiepeil op peil houden tijdens de race.
 2. Test verschillende soorten sportvoeding tijdens trainingen om te zien welke het beste bij je lichaam past.
 3. Drink regelmatig kleine slokjes water of sportdrank om gehydrateerd te blijven en uitdroging te voorkomen.
 4. Overweeg het gebruik van energy gels of repen tijdens de marathon voor een snelle energieboost.
 5. Na de marathon is het belangrijk om je lichaam te helpen herstellen door koolhydraatrijke voeding en voldoende vochtinname.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik eten tijdens een marathon?

Tijdens een marathon is het belangrijk om snacks te eten die rijk zijn aan koolhydraten en energie geven, zoals energierepen of fruit.

Kunnen melkproducten maag en darmklachten veroorzaken tijdens het hardlopen?

Ja, melk kan soms maag en darmklachten geven tijdens het hardlopen. Kies liever voor makkelijk verteerbare voeding.

Hoe maak ik een goed voedingsschema voor de marathon?

Een goed voedingsschema voor de marathon bevat veel koolhydraten voor energie en eiwitrijke voeding voor herstel. Plan maaltijden zodat je lichaam genoeg energie heeft op de grote dag.

Hoe kan ik mijn energie tijdens een marathon regelen?

Voor energie tijdens de marathon kunnen lopers energiedranken gebruiken en voedingsstrategieën voor de marathon inzetten om hun loopprestaties te verbeteren.

Wat zijn goede herstelmaaltijden na het lopen van een marathon?

Goede herstelmaaltijden bevatten eiwitten en koolhydraten. Dit helpt bij het herstellen van je spieren na de race.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën