Home » Door wie is het wereldrecord 5 km hardlopen verbroken en wanneer?
Hardlopen

Door wie is het wereldrecord 5 km hardlopen verbroken en wanneer?

Joshua Cheptegei

Heb je je ooit afgevraagd wie het wereldrecord voor 5 km hardlopen heeft verbroken en wanneer dat gebeurde? Ik weet wie dat heeft gedaan, terwijl het bestaande record van Kenenisa Bekele’s al 16 jaar onbereikbaar bleef! Dit artikel duikt diep in de snelle en fascinerende wereld van de 5 km wereldrecords, zowel op de baan als op de weg.

Ben je er klaar voor om de snelste lopers ter wereld te ontmoeten? Laten we verder gaan!

Samenvatting

  • Het wereldrecord voor de 5 km hardlopen voor mannen op de baan is verbroken door Kenenisa Bekele uit Ethiopië tijdens de FBK-games in Hengelo in 2004. Hij liep de afstand in een indrukwekkende tijd van 12 minuten, 37 seconden en 35 honderdsten.
  • Het record voor vrouwen op de baan staat op naam van Tirunesh Dibaba, ook uit Ethiopië. Zij zette de tijd neer van 14 minuten, 11 seconden en 15 honderdsten tijdens Diamond League wedstrijden in Oslo in 2008.
  • Op de weg is het wereldrecord voor mannen in handen van Joshua Cheptegei uit Oeganda, met een tijd van 12 minuten en 51 seconden. Sifan Hassan, een Nederlandse atlete, bezit het wereldrecord voor vrouwen met een tijd van 14 minuten en 44 seconden.

Wat is het wereldrecord 5 km hardlopen?

Het wereldrecord voor de 5 km hardlopen varieert op basis of het op de baan of op de weg wordt gelopen, en natuurlijk tussen mannen en vrouwen. Voor mannen op de baan, houdt Kenenisa Bekele uit Ethiopië het wereldrecord met een tijd van 12 minuten, 37 seconden en 35 honderdsten, behaald tijdens de FBK-games in Hengelo in 2004.

Wanneer we kijken naar de vrouwen op de baan, gaat de eer naar Tirunesh Dibaba, eveneens uit Ethiopië. Ze heeft een verbluffende tijd van 14 minuten, 11 seconden en 15 honderdsten neergezet tijdens Diamond League wedstrijden in Oslo in 2008.

Overgaand naar het lopen op de weg, is het wereldrecord voor mannen in handen van Joshua Cheptegei uit Oeganda. Hij liep een tijd van 12 minuten en 51 seconden in Monaco op 16 februari 2020, die momenteel wacht op erkenning van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).

Onder dames wordt het wereldrecord erkend door IAAF en staat op naam van onze eigen Nederlandse Siffan Hassan met een tijd van 14 minuten en 44 seconden behaald in Monaco op 17 februari 2019.

Wie heeft het wereldrecord 5 km hardlopen verbroken?

Het wereldrecord 5 km hardlopen op de baan bij mannen werd verbroken door Kenenisa Bekele uit Ethiopië tijdens de FBK-games in Hengelo in 2004.

Overzicht van de recordhouder

In de wereld van het hardlopen zijn er een paar namen die bovenaan de lijst staan als het gaat om wereldrecords op de 5 km. Kenenisa Bekele uit Ethiopië, bijvoorbeeld, domineert het veld op de atletiekbaan.

Bekend om zijn explosieve snelheid en uithoudingsvermogen, zette Bekele een indrukwekkende tijd van 12 minuten, 37 seconden en 35 honderdste neer tijdens de FBK-Games in Hengelo in 2004. Dit wereldrecord houdt al ruim 16 jaar stand.

Voor de vrouwen is het Tirunesh Dibaba, eveneens uit Ethiopië, die haar stempel heeft gedrukt op de 5 km hardlopen op de baan. Tijdens een Diamond League race in Oslo in 2008, zette ze een verbluffende tijd neer van 14 minuten, 11 seconden en 15 honderdste waarmee ze het wereldrecord vestigde.

En dan hebben we nog Sifan Hassan, onze Nederlandse trots, die met haar tijd van 14 minuten en 44 seconden het wereldrecord voor de 5 km hardlopen op de weg voor vrouwen bezit. Deze atleten vertegenwoordigen niet alleen de top van hun sport, maar ze dienen ook als inspiratie voor alle lopers wereldwijd.

Wanneer is het wereldrecord 5 km hardlopen verbroken?

Het wereldrecord 5 km hardlopen op de baan bij mannen werd verbroken tijdens de FBK-games in Hengelo in 2004.

sifan hassan

Overzicht van de datum van het record

Het huidige wereldrecord voor mannen op de baan dateert alweer uit 2004, toen Kenenisa Bekele zijn ongelooflijke prestatie neerzette tijdens de FBK-games in Hengelo. Voor vrouwen is het record nog recenter, dat door Tirunesh Dibaba werd verbroken in Oslo tijdens de Diamond League-wedstrijd in 2008.

Als we kijken naar records op de weg, dan valt op dat deze pas zeer recent zijn verbroken. Joshua Cheptegei zette zijn wereldtijd neer in Monaco op 16 februari 2020, terwijl Sifan Hassan haar record tijd van 14 minuten en 44 seconden neerzette op 17 februari 2019.

Beide records wachten nog op officiële goedkeuring van de IAAF.

De impact van het nieuwe wereldrecord

Het nieuwe wereldrecord voor de 5 km hardlopen op de weg heeft een enorme impact gehad in de atletiekwereld. Joshua Cheptegei uit Oeganda zette een verbazingwekkende tijd neer van 12 minuten en 51 seconden, waarmee hij het vorige record verbrak.

Dit record is echter nog in afwachting van goedkeuring door de International Association of Athletics Federations (IAAF). De prestatie van Cheptegei laat zien dat hij een buitengewoon getalenteerde atleet is en een serieuze bedreiging vormt voor andere langeafstandslopers.

Het nieuwe wereldrecord zorgt ook voor opschudding in de atletiekgemeenschap, omdat het illustreert hoe de sport zich blijft ontwikkelen en nieuwe grenzen verlegt. Sifan Hassan uit Nederland verpletterde het vorige wereldrecord voor vrouwen met meer dan een minuut, waardoor ze haar status als een van ’s werelds beste langeafstandslopers bevestigt.

Dit nieuwe record laat zien dat er nog steeds ruimte is voor verbetering en dat atleten altijd streven naar nieuwe hoogten.

De impact van het nieuwe wereldrecord reikt verder dan alleen de atletiekwereld. Het inspireert mensen over de hele wereld om hun eigen grenzen te verleggen en hun persoonlijke doelen na te streven.

Het herinnert ons eraan dat door hard werken, vastberadenheid en toewijding alles mogelijk is. Het motiveert ook andere atleten om te streven naar hun eigen records en hun eigen grenzen te verleggen.

Kortom, het nieuwe wereldrecord voor de 5 km hardlopen heeft een enorme impact gehad in de atletiekwereld en daarbuiten. Het zet de lat hoger en inspireert mensen om hun eigen grenzen te verleggen.

Het is een prestatie die bewondering en respect verdient en die ons eraan herinnert dat we allemaal in staat zijn tot grote dingen.

Veelgestelde Vragen

Door wie is het wereldrecord 5 km hardlopen verbroken en wanneer is dit gebeurd?

Het wereldrecord 5 km hardlopen is verbroken door Joshua Cheptegei uit Oeganda op 16 augustus 2020.

Wat was de nieuwe tijd voor het wereldrecord 5 km hardlopen?

Het nieuwe wereldrecord voor de 5 km hardlopen is 12 minuten en 35 seconden, gelopen door Joshua Cheptegei.

Welk evenement vond plaats toen het wereldrecord werd verbroken?

Het wereldrecord werd verbroken tijdens de Monaco Run Diamond League-wedstrijd in Monaco.

Was dit de eerste keer dat Joshua Cheptegei een wereldrecord heeft verbroken?

Nee, dit was niet de eerste keer dat Joshua Cheptegei een wereldrecord heeft verbroken. Hij heeft eerder ook het wereldrecord op de 10.000 meter en de 5.000 meter verbroken.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om uw vraag of opmerking te plaatsen

Productcategorieën